Mai multe școli și grădinițe din județul Covasna au început noul an școlar fără autorizații de securitate la incendiu
Peste 70 de clădiri care aparţin unor unităţi de învăţământ funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, informează Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna. Datele mai arată că în anul școlar 2023/2024, în județul Covasna, nu a fost înregistrat niciun incendiu la instituții de învățământ.
În anul școlar precedent, ISU Covasna a înregistrat 22 de solicitări pentru emiterea avizului de securitate la incendiu și 24 solicitări pentru emiterea autorizației de securitate la incendiu. Au fost eliberate până în prezent 10 astfel de avize, respectiv 13 autorizații de securitate la incendiu, se arată într-un raport al instituției.
„La nivelul județului Covasna, din totalul celor 345 de clădiri cu destinația de unități de învățământ, 211 nu fac obiectul avizării-autorizării, 63 au obținut autorizația de securitate la incendiu, iar 71 funcționează fără a deține autorizație de securitate la incendiu, cu mențiunea că 44 dintre acestea dețin avizul de securitate la incendiu”, conform datelor ISU Covasna.
Reprezentanții instituției au mai subliniat că deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu nu exclude riscul producerii unui incendiu, aşa cum nici lipsa acestui document administrativ nu maximizează riscul producerii. Totuși, acest lucru nu exclude necesitatea obţinerii documentației necesare.
„Un aspect îmbucurător este faptul că, în anul școlar 2023/2024, în județul nostru nu a fost înregistrat niciun incendiu la instituții de învățământ, ceea ce ne dă certitudinea că acţiunile de îndrumare şi control, exerciţiile destinate formării comportamentului preventiv specific tipurilor de risc și buna colaborare dintre pompieri, cadre didactice, elevi și părinți pot face posibilă siguranța în mediul școlar”, se mai arată în raport.
În anul școlar anterior, în cadrul celor 52 de controale efectuate la nivel de județ, au fost constatate 267 de abateri. Dintre acestea, 10 au fost remediate operativ în timpul inspecției. Pentru deficiențele înregistrate, au fost aplicate 207 avertismente și 20 amenzi contravenționale în valoare de 251.600 de lei.
Principalele nereguli constatate în urma controalelor au fost:
· reducerea gabaritelor căilor de evacuare prin depozitarea diferitelor materiale;
· nemarcarea căilor de evacuare pentru persoane în caz de incendiu cu instalații de iluminat de securitate;
· neasigurarea necesarului minim de stingătoare;
· utilizarea instalației electrice cu improvizații;
· neverificarea instalației de captare și scurgere la pământ a descărcărilor electrice atmosferice;
· nefuncționarea corpurilor de iluminat aferente instalației de iluminat de securitate pentru evacuare;
· nefuncționarea la parametrii proiectați a instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu, se mai arată în raportul ISU Covasna.
În timpul controalelor din anul școlar anterior, s-au desfășurat 24 exerciții și 52 de instruiri. Aceste activități au implicat peste 1.700 de persoane.