ACTUALITATE Acum 4 ore, 17 minute

Lucrările la Colegiul Național „Mihai Viteazul”: ce mai urmează?

de Ștefania Găvăneci | 317 vizualizări

Prima parte dintr-o serie care prezintă fiecare perspectivă a situației 

Modernizarea Colegiului Național „Mihai Viteazul” (CNMV) este un proces mai incert ca niciodată, din cauza întârzierilor semnificative în lucrările de construcție la sala de festivități și internat. Problemele au dus la mai mult de 10 procese între firma constructoare, Modern Power Systems S.R.L. din Cluj-Napoca, și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe.

De la începutul lucrărilor, adică octombrie 2020, s-au acumulat numeroase conflicte legale și neînțelegeri cu privire la execuția proiectului. Aceste întârzieri au forțat unii elevi ai Colegiului și profesori să își desfășoare activitățile educaționale în alte săli de instituții din oraș. 

În acest an școlar sunt externalizate 5 clase la Liceul Economic „Berde Áron”, 6 la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Sfântu Gheorghe și 4 clase la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”.

Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a raportat nereguli în execuția lucrărilor, ceea ce a dus la o relație tensionată cu firma de construcții. În cele din urmă, autoritățile locale au decis rezilierea unuia dintre contracte și a acuzat Modern Power Systems de nerespectarea obligațiilor contractuale, iar firma a refuzat să predea șantierul. 

Rezilierea contractului de execuție i-a fost comunicată executantului printr-o notificare din 18 mai 2023, apoi acesta a fost somat să predea amplasamentul investiției „Creșterea calității arhitectural-ambientale și reabilitarea termică – Colegiul Național Mihai Viteazul, Internat și Sala de festivități”. (...) Executantul nu este de acord cu rezilierea. A refuzat și refuză în continuare să predea amplasamentul”, se arată într-un raport amplu transmis redacției noastre de către Primăria Sfântu Gheorghe. 

Pe de altă parte, motivul pentru care constructorul refuză predarea șantierului este strict legat de plățile pe care susține că nu le-au primit din partea autorităților contractante.

La mijloc e vorba, însă, nu doar de disconfortul creat elevilor și profesorilor, ci și de foarte mulți bani. Conform raportului primăriei, există, de fapt, patru contracte cu această firmă, în valoare totală de peste 7,1 milioane de lei plus TVA. 

În prezent, elevii, care ar fi trebuit să fie beneficiarii finali și reali ai proiectului, au rămas doar „fileul” în „meciul de ping-pong” între autorități și firma constructoare. 

Ne-am documentat, am vorbit cu mai multe părți implicate și urmează ca, în perioada următoare, să vă prezentăm episodic perspectivele despre lucrările ratate de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. 

Așa că, dacă vrei să știi detalii despre situația actuală, punctul de vedere al Primăriei, cel al constructorului și motivele pentru care nu vrea să predea amplasamentul, care este părerea conducerii Colegiului, respectiv ce soluții s-au mai oferit pentru aceste probleme, citește covasnamedia.ro. 

Următorul articol va fi publicat marți, 22 octombrie a.c.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.