ACTUALITATE 5 august 2009

Lucrările de închidere a carierei de la Valea Crişului, stopate din lipsa banilor

de Covasna Media | 1470 vizualizări
Criza economică şi financiară a dus la imposibilitatea continuării lucrărilor de închidere a carierei de lignit de la Valea Crişului, acestea fiind suspendate de aproximativ două luni. Potrivit lui Tartan Laszlo, reprezentantul uneia dintre firmele executante ale lucrărilor de închidere, pentru continuarea lucrărilor de închidere a fostei mine ar fi fost necesare, în 2009, peste 20 de milioane de lei. Ministerul Economiei a aprobat însă doar 3 milioane de lei, iar din

Criza economică şi financiară a dus la imposibilitatea continuării lucrărilor de închidere a carierei de lignit de la Valea Crişului, acestea fiind suspendate de aproximativ două luni.

Potrivit lui Tartan Laszlo, reprezentantul uneia dintre firmele executante ale lucrărilor de închidere, pentru continuarea lucrărilor de închidere a fostei mine ar fi fost necesare, în 2009, peste 20 de milioane de lei. Ministerul Economiei a aprobat însă doar 3 milioane de lei, iar din moment ce în prima perioadă a anului s-au executat lucrări în această valoare, nu s-a mai putut continua, din lipsă de fonduri.

„Lucrările necesare includ mai multe operaţiuni, cum ar fi transportarea materialului steril, asistenţa tehnică, evacuarea apelor şi alte operaţiuni adiacente. Potrivit Ministerului Economiei, deocamdată nu mai sunt bani şi nici nu ştim când vor fi. Se pare că lucrările de la Valea Crişului nu sunt considerate prioritare, deşi în acest an se putea lucra foarte bine, deoarece am avut o vară uscată, care permitea operaţiunile necesare”, a explicat Tartan Laszlo.

Acesta a mai precizat că este întrebat periodic de oamenii din apropierea zonei cât anume mai durează lucrările de închidere a carierei şi că, dacă ar exista banii necesari, fosta mină ar putea fi închisă total în următorii doi ani. „Nu ar fi necesari mai mult de doi ani şi s-ar putea termina nu doar lucrările de închidere ci s-ar trece în acest timp şi la ecologizarea zonei, plantarea ierbii, a puieţilor de copaci“, a mai spus Tartan. Acesta a mai arătat că, până acum, sau realizat aproximativ 70% din lucrările de închidere a carierei, pe părţile estice, vestice şi nordice ale acesteia, restul de 30% al lucrărilor viitoare presupunând închiderea părţii sudice.

Potrivit lui Tartan, la finalizarea lucră rilor de închidere a carierei, totalul fondurilor investite în acest sens ar putea depăşi suma de 100 de milioane de lei. Închiderea carierei a fost iniţiată în perioada 2002- 2003, dorindu-se ca după ecologizarea zonei aici să se investească în crearea unei baze turistice.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Gigi, 6 august 2009
Cum merg treburile in tara mina ar putea fi inchisa in 2100.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.