ACTUALITATE 4 octombrie 2009

Literatură şi politică la Sfântu-Gheorghe

de Covasna Media | 464 vizualizări
Aproximativ 80 de persoane au luat parte joia trecută la întâlnirea literară „Scriitori români printre secui”, ce i-a avut ca invitaţi pe patru dintre cei mai apreciaţi scriitori contemporani: Simona Popescu, Mircea Dinescu, Filip Florian şi Dan Lungu.

[singlepic=398,400,200,,left]Întâlnirea cu cei patru scriitori români a cuprins citirea unor fragmente de către scriitori, din operele proprii, în vreme ce actori ai Teatrului Tamasi Aron din Sfântu Gheorghe au citit, la rândul lor, pasaje din operele traduse în limba maghiară, ale celor patru scriitori invitaţi. Moderatorii evenimentului au fost criticul literar şi publicistul Ion Bogdan Lefter şi directorul Bibliotecii Judeţene, traducătorul Szonda Szabolcs.

Aproximativ 80 de persoane au luat parte joia trecută la întâlnirea literară „Scriitori români printre secui”, ce i-a avut ca invitaţi pe patru dintre cei mai apreciaţi scriitori contemporani: Simona Popescu, Mircea Dinescu, Filip Florian şi Dan Lungu.

Întâlnirea cu cei patru scriitori români a cuprins citirea unor fragmente de către scriitori, din operele proprii, în vreme ce actori ai Teatrului Tamasi Aron din Sfântu Gheorghe au citit, la rândul lor, pasaje din operele traduse în limba maghiară, ale celor patru scriitori invitaţi. Moderatorii evenimentului au fost criticul literar şi publicistul Ion Bogdan Lefter şi directorul Bibliotecii Judeţene, traducătorul Szonda Szabolcs.

Public fără reacţie

Planul evenimentului ar fi trecuit să cuprindă şi un dialog deschis între autori şi cititori, ce s-ar fi pliat pe reflectarea realităţilor literaturii de dinainte de 1990 şi a zonelor de interferenţă dintre literatura românească şi cea maghiară, însă reacţia publicului a fost aproape inexistentă în acest sens, scriitorii rămânând fără întrebări din partea celor prezenţi.

Incontestabil, poetul Mircea Dinescu a fost cel care, trecând peste o anumită formalitate a întâlnirii, a dat tonul atmosferei mai destinse, când, prin trimiterile la recentele evenimente politice, i-a comparat pe cei prezenţi la întâlnire cu muzicienii de pe Titanic – în vreme ce la Bucureşti Guvernul PD-L - PSD cădea, la Sfântu Gheorghe se citea literatură, într-o atmosferă apoape ruptă de realităţile cotidiene.

„Eu sunt adeptul întâlnirilor mai directe şi mai vii… Cred că trebuia începută această întâlnire cu dialogul şi apoi, împănată, aşa, cu literatură, precum cozonacul cu stafidele… Poate ar fi fost mai vie această întâlnire dacă se începea cu dialogul şi nu cu literatura. În rest, sigur, dacă sunt oameni cu patimă pentru literatură, se poate rezista“,a declarat Mircea Dinescu, după cele două ore şi jumătate de întâlnire, făcând referire la reacţia slabă a publicului, care nu a îndrăznit să intre într-un dialog concret cu scriitorii prezenţi.

Implicat în politica actuală prin desele prezenţe în diverse emisiuni TV, Mircea Dinescu a subliniat că „nenorocirile şi bazaconiile politice” nu mai permit României nici măcar să fie plicticoasă.

„După 20 de ani, ar trebui totuşi să înceteze această nevroză colectivă care e destul de năpraznică, mai ales că din cauza aceasta, potrivit studiilor, românii mor cel mai devreme din Europa - europenii trăiesc în jur de 80 de ani, românii în jur de 70 de ani - şi asta are de-a face şi cu tensiunile acestea“, a arătat Dinescu.

„20 de mici republici autonome“

Poetul Mircea Dinescu s-a referit şi la tema naţionalistă în politica românească, arătând că „povestea cu ungurul nu mai ţine de actualitate”, însă s-a arătat pentru autonomia culturală şi economică a tuturor zonelor din România.

„În clipa în care tot bugetul se aprobă de la Bucureşti, Ministerul Cuturii trebuind să aprobe reparaţiile unei biserici din nu ştiu ce sat, de exemplu - e o prostie. După sistemul landurilor germane, eu aş fi de acord ca România să fie compusă din 20 de mici republici autonome (…)“, a mai arătat Dinescu. „Scriitori Români printre Secui“ a fost un eveniment organizat de Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe şi Societatea de Hungarologie din România, cu sprijinul Centrului de Cultură al judeţului Covasna şi susţinerea Departamentului pentru relaţii interetnice din cadrul Guvernului României. Evenimentul şi-a propus promovarea textelor traduse în limba maghiară şi aparţinând scriitorilor români contemporani, iar directorul Bibliotecii Judeţene, traducătorul Szonda Szabolcs, s-a declarat mulţumit de rezultat.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.