ACTUALITATE 8 februarie 2015

Lipsa imunizării poate avea consecinţe grave

de Covasna Media | 459 vizualizări

Medicii trag un semnal de alarmă: tot mai mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii

Medicii trag un semnal de alarmă: tot mai mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii. Ei se tem de eventualele efecte secundare şi invocă studii publicate pe bloguri sau diverse cărţi. Iar acest lucru se vede şi în statisticile privind vaccinarea în România.

În România, rata de vaccinare împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului a ajuns la 75%, cu 20 de procente mai mică decât nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Tocmai de aceea, în ultimii ani, în ţara noastră a fost înregistrată cea mai mare epidemie de rubeolă şi rujeolă din Europa.

Şi rata de vaccinare împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive este mult sub nivelul recomandat de specialişti. În România sunt imunizaţi împotriva acestor boli aproximativ 90 la sută dintre copii.

Specialiştii atrag atenţia că numărul mamelor care îşi imunizează copiii este în continuă scădere. Cei mai mulţi dintre părinţi consideră că serurile incluse în schema obligatorie de vaccinare mai mult le dăunează copiilor decât să îi ajute.

„Nu cred în eficienţa vaccinurilor şi aici mă refer strict la planul naţional de vaccinare a copiilor mici. Nu cred că este sănătos ca într-un copil micuţ de 0-1 an să bagi nu ştiu câţi viruşi şi câte chimicale”, susține mama a doi copii, de 5 şi 2 ani, pe care spune că nu-i va vaccina niciodată. A ajuns la această concluzie după ce a citit mai multe cărţi şi bloguri: „Dumnezeu ne-a lăsat cu un corp perfect şi noi avem singuri capacitatea, prin sistemul nostru nervos, să mergem mai departe sănătoşi.”

O altă mamă a luat decizia ca bebeluşul pe care l-a născut în urmă cu patru luni să nu fie imunizat împotriva niciunei boli. „Sănătatea copiilor mei nu stă într-un ac şi o seringă. Alimentaţie foarte bună, fructe şi legume proaspete, nu mă poate convinge nimeni că sănătatea constă într-o seringă”, consideră tânăra mamă.

În plus, în România există asociaţii care sfătuiesc femeile să nu-şi vaccineze copiii.

„Am studiat un pic și istoria scrisă despre vaccinuri și epidemiile nu au dispărut în urma vaccinării, ci în urma evoluției sociale, oamenii au învățat să fie mai igienici, să se spele pe mâini și așa mai departe”, spune Ditta Depner, Asociaţia Mame pentru Mame Braşov.

Medicii spun însă că lipsa imunizării poate avea consecinţe grave.

„Cu cât copilul e mai mic, cu atât sistemul acestuia este mai puțin pregătit să lupte împotriva bacteriilor și a virusurilor, care pot să dea boli infecțioase foarte grave, câteodată cu mari, mari sechele și chiar mortale. Difteria, variola, tetanosul, poliomelita – cred că am spus niște boli de care oricine a auzit și știe că au făcut ravagii”, atrage atenția prof. dr. Carmen Panaitescu Bunu, medic primar Explorări Funcționale, Alergologie și Imunologie Clinică.

Chiar şi medicii de familie au observat în ultima perioadă un curent anti-vaccinare.

„Părinţii merg pe principiul natura să-şi urmeze cursul pentru că scriu tot felul de prostii, încep să analizeze, vaccinurile conţin aia, conţin aia care dăunează. Vaccinurile se fac de zeci de ani, şi-au dovedit eficacitatea, sunt boli eradicate datorită vaccinărilor”, afirmă Maria Daniil, medic de familie pediatru.

„Cred că e un mare risc să nu le faci”, spune o mamă.

„Tot ce era obligatoriu am făcut. Nu au fost efecte adverse, febră maxim, într-un caz-două”, adaugă o altă mamă.

Medicii susţin că singurule efecte adverse demonstrate până acum sunt minore.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.