Lipsa asociaţiilor împiedică termoizolarea la Covasna
Dacă la Sfântu-Gheorghe Programul naţional de termoizolare a locuinţelor s-a bucurat de un real succes, oraşul reuşind să se claseze fruntaş pe ţară în privinţa primelor locuinţe izolate, nu acelaşi lucru se poate spune despre oraşul Covasna, unde autorităţile locale se chinuiesc de mai mult timp să-i convingă pe oameni că acest lucru ar fi în avantajul lor.
Cerc vicios
Totul porneşte de fapt de la asociaţiile de proprietari, inexistente la Covasna. Viceprimarul oraşului, Thiesz Janos, a declarat că în staţiune nu există în prezent nicio asociaţie de proprietari şi nici interes din partea proprietarilor de apartamente pentru a le înfiinţa. În lipsa asociaţiilor, se naşte un cerc vicios, deoarece proiectele pentru termoizolare nu pot fi depuse la Ministerul Dezvoltării Regionale, pentru cofinanţare, decât având la bază asociaţiile de proprietari.
„În prezent avem în curs de înfiinţare două asociaţii, pentru două blocuri din prefabricate din centrul oraşului. Problema este însă că oamenii nu vor să facă aceste asociaţii şi nu înţelegem de ce, deoarece procedura de înfiinţare a lor e una destul de simplă, care nu durează mai mult de două luni. Ceea ce sperăm este ca după ce vor fi termoizolate aceste două blocuri să dăm exemplu şi să înceapă să se mişte treburile, să vrea şi alţii şi astfel să se înfiinţeze cât mai multe asociaţii“, a declarat Thiesz Janos.
Termoizolări pe cont propriu
Potrivit viceprimarului, foarte multe blocuri din oraş ar avea nevoie de termoizolare, 12 dintre acestea, construite în anii '70, aflându-se chiar în centrul urbei. Cu toate reticenţele faţă de înfiinţarea asociaţiilor şi de aplicarea la Programul naţional de termoizolare a locuinţelor, covăsnenii şi-au izolat, totuşi, apartamentele.
„Sunt mulţi care şi-au făcut termoizolările pe cont propriu, deşi asta costă mai scump şi continuă să o facă. Oamenii ar trebui să înţeleagă că prin termoizolarea unei scări sau a unui bloc se câştigă nişte bani, deoarece ei ar plti doar 20% din valoarea lucrării, Consiliul Local ar contribui cu 30%, iar restul de 50% ar veni de la Minister“, a explicat Thiesz Janos. Viceprimarul a mai arătat că în bugetul pentru 2010, Consiliul Local va prevede bani în vederea contribuţiei la Programul naţional de termoizolare a locuinţelor pentru trei blocuri de locuinţe cu câte două scări fiecare.
Monica Rizea