ACTUALITATE 20 octombrie 2013

Liceul Teoretic Mircea Eliade din Întorsura Buzăului – membru al Academy of Central European Schools (ACES)

de Covasna Media | 970 vizualizări

Academia Școlilor Central-Europene (ACES) a fost fondată în 2006 de către Fundația Erste în cooperare cu  Interkulturelles Zentrum (Viena, Austria). În 2009, VČELÍ DOM (Bratislava, Slovacia) s-a alăturat acestui parteneriat. Rețeaua școlilor din ACES urmărește promovarea participării active a tinerilor și a profesorilor în proiecte de cooperare internațională. Cele 15 țări partenere din Europa centrală și de sud-est sunt Albania, Austria, Bosnia și Herţegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia și Slovenia. Școlile din aceste țări sunt invitate să ia parte la activitățile ACES, să găsească școli partenere și să implementeze proiecte de cooperare care implică mobilități pentru tineri.

Din cele 220 de aplicații din 513 școli, au fost selectate 44 de proiecte la care participă elevii din 105 școli. Proiectul cu titlul „Să fim mai toleranți prin cunoaștere”, propus de Școala Gimnazială „Hristo Botev” din orașul Popovo (Bulgaria), în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Călărași (Republica Moldova) și cu Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, a primit finanțarea necesară implementării activităților din proiect.

După lansarea proiectului ACES la București în septembrie, în perioada 10-13 octombrie a avut loc prima întâlnire a echipei de proiect la Liceul Teoretic Mihail Sadoveanu (Republica Moldova), acolo unde câte 10 elevi din Întorsura Buzăului și din Popovo au fost găzduiți de elevii din Călărași, au vizitat orașul și împrejurimile, au realizat prezentări despre țările partenere, despre orașele și școlile pe care le reprezintă, s-au  întâlnit cu primarul orașului, au participat la spectacolul de  folclor, la atelierul de educație nonformală, la aniversarea a 22 de ani de la înființarea liceului, au vizitat expoziții, au participat la sărbătoarea orașului și la ateliere de lucru, având ca obiective intercunoașterea, identificarea asemănărilor și a deosebirilor dintre culturile țărilor partenere și cooperarea între tineri.

La revenirea în școală, elevii și profesorii din echipa de implementare a proiectului au împărtășit colegilor impresiile din vizita în Republica Moldova și au început documentarea pentru următoarele activități de proiect: tradiții de Crăciun și de botez, calendarul sărbătorilor, cartea de bucate.

În luna decembrie, Liceul Teoretic Mircea Eliade va fi gazda celei de a doua întâlniri a elevilor și profesorilor din Republica Moldova și Bulgaria din cadrul proiectului ACES; cu sprijinul Primăriei orașului, al profesorilor, al sponsorilor, al Asociației Femeilor Ortodoxe, al Asociației ASTRA și al părinților, ei vor cunoaște ospitalitatea întorsurenilor, frumusețile naturale ale zonei și tradițiile locale din preajma Crăciunului.

Prof. Doina Pătrunjel

Prof. Alexandru Fercu 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.