ACTUALITATE 10 decembrie 2015

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului în parteneriat cu Moldova și Bulgaria

de Covasna Media | 348 vizualizări

ACES Maria Bularca

După ce în perioada 17-19 noiembrie i-am găzduit la Întorsura Buzăului pe prietenii noștri bulgari de la 157th Gymnasium „Cesar Vallejo” din Sofia, în perioada 20-22 noiembrie a venit vremea să ne deplasăm noi în Republica Moldova la Colegiul Financiar-Bancar din Chișinău, în cadrul proiectului ACES, la care Liceul „Mircea Eliade” este partener. În această vizită ne-am deplasat 4 cadre didactice (director – prof. Maria Badiu, prof. Voichița Neșa, prof. Laura Suciu și prof. Maria Bularca), 13 elevi (Bianca Burtea, Andreea Mitrofan, Ana Roxana Pastor, Mădălina Marin, Diana Oprea, Horia Neagoe, Szolt Mark, Roxana Tonie, Ecaterina Băjenaru, Teodora Popica, Diana Menecu, Denisa Popica şi Andreea Minea), dar şi grupul din Bulgaria. 

În cadrul proiectului, programul a cuprins diverse activități: festivitate de deschidere, fotografieri (activități, fotografii de grup) ateliere de lucru și vizita la „Școala de tip Internat pentru copii orfani și lăsați fără îngrijirea părinților” (știu, denumirea școlii șochează de-a dreptul), unde s-au oferit cadouri copiilor și, poate, un strop de speranță și bucurie.

Cel mai emoționant moment din deplasarea la Chișinău a fost vizita la orfelinatul din Strășeni. Cu greu îți poți aduna gândurile pentru a-i putea descrie pe acei copii. Deși au primit cadouri, prilej cu care puteau să se bucure, să zâmbească, să scotocească prin punga primită (așa cum facem de obicei, nerăbdători), acei copii primeau cadoul și... atât. Din vreo 90 de copii, poate pe unul sau doi i-am văzut zâmbind. Oare nu știu să zâmbească? Oare acest lucru se învață de către cineva? Trebuie ținute lecții de zâmbit? Cred că da!

„După patru zile bogate în evenimente, putem spune că toate au fost după sufletul oamenilor implicați: minunat ca și oamenii – buni, generoși, politicoși, devotați și mândri că fac lucruri care să îi determine să fie și mai atenți cu semenii”, a spus directoarea Liceului „Mircea Eliade”, prof. Maria Badiu.

„Aceasta a fost cea mai frumoasă experiență pe care am trăit-o vreodată! Sunt foarte fericită că am avut această ocazie, de a vizita locuri noi, de a cunoaște persoane noi și de a învăța foarte multe lucruri”, a precizat şi Roxana Tonie, elevă în clasa a XI-a.

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului se află deja în al treilea an de parteneriate cu moldoveni şi bulgari, în cadrul proiectelor ACES (Academia Școlilor Central-Europene). Anul acesta, liceul nostru a colaborat cu Colegiul Financiar-Bancar din Chișinău, Moldova și cu Școala 157th Gymnasium „Cesar Vallejo” din Sofia, Bulgaria. Inițiatorul acestui proiect în unitatea noastră a fost d-na prof. Doina Pătrunjel.

Prof. Maria Bularca

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.