ACTUALITATE 6 noiembrie 2015

Liceul „Mircea Eliade” îşi alege participanţii la evenimentele „aces” din acest an

de Covasna Media | 675 vizualizări

Peste 40 de elevi de la Liceul „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului au participat în ultimele săptămâni la activităţi extracurriculare menite să le garanteze un loc, din cele 24 disponibile, în proiectul internaţional „aces”, la care liceul întorsurean este partener, alături de Colegiul Financiar-Bancar din Chişinău – Republica Moldova şi 157th Gymnasium „Cesar Vallejo” din Sofia – Bulgaria.

Pentru a putea participa la schimburile de experienţă din Republica Moldova şi Bulgaria, elevii de la „Mircea Eliade” au avut de îndeplinit o serie de sarcini, fiecare având un anumit punctaj. În funcţie de punctajele obţinute, profesorii coordonatori vor întocmi un clasament care le va permite celor 24 de elevi din fruntea listei să viziteze ţările partenere.

Printre activităţile pe care elevii le-au avut de îndeplinit au fost: pregătirea unui cadou pentru un copil orfan din ţările partenere, realizarea unui fotoreportaj despre un copil orfan sau instituţionalizat, prezentări ale şcolii sau ale României, amenajarea unui colţ din liceu dedicat proiectului „aces”, pregătirea unui flashmob, pregătirea unui workshop pe tema dezvoltării empatiei, activităţi de strângere de fonduri pentru proiect, pregătirea de activităţi şi spectacole pentru elevii din Bulgaria, care vor vizita liceul întorsurean în noiembrie, dar şi pentru elevii din Republica Moldova care vor veni la Întorsura Buzăului în martie 2016.

Profesorii de la „Mircea Eliade” care s-au implicat în aceste activităţi în calitate de coordonatori au fost Doina Pătrunjel (coordonator principal), Emilia Ştefan, Monica Muntean, Maria Bularca, Silviu Popica, Nicolae Boian, Laura Suciu, Ana Felicia Popica, Cătălin Lungu, Călin Murea, Voichiţa Neşa şi Andreea Filofie.

„Pentru mine „aces” este o experienţă nouă, care îmi oferă şansa de a cunoaşte persoane noi, de a dobândi calităţi umane, de a vizita ţări şi de a cunoaşte tradiţii noi”, a spus Ecaterina Băjenaru, elevă la „Mircea Eliade”, implicată în activităţile proiectului. „Anul acesta am vrut să dau dovadă că merit să particip în proiect. Chiar şi dacă nu voi fi printre primii 24 de elevi, am avut şansa de a realiza activităţi care mă ajută pe mine, ca om, am avut ocazia să cunosc oameni noi şi să mă implic”, a mai precizat eleva.

Elevii întorsureni „sub aceeaşi umbrelă” cu colegii din Bulgaria şi Moldova

Evenimentele „aces” din acest an sunt reunite sub tema „Under the same umbrella” (n.red. – sub aceeaşi umbrelă). Elevii implicaţi în proiect vor „înțelege mai bine ce este solidaritatea, toleranța, voluntariatul și cum ne pot influența viața”, ne-a spus Doina Pătrunjel, într-un interviu anterior.

„Prin participare la activităţile din proiectul „aces” mi-am îmbunătăţit abilităţile de vorbitor al limbii engleze, am învăţat cum să mă comport în situaţii din care nu credeam că pot să ies uşor, am învăţat să mă descurc, am învăţat să fiu mai răbdătoare şi să îi ascult pe ceilalţi”, a precizat eleva Ecaterina Băjenaru.

În luna octombrie, Doina Pătrunjel, coordonatorul local al proiectului, şi elevul reprezentant al liceului „Mircea Eliade”, Oana Mitrofan, au participat la festivitatea de deschidere a noii ediţii „aces” din Sarajevo, Bosnia-Herțegovina.

Al doilea parteneriat cu licee din Bulgaria şi Moldova

Anul trecut, Liceul „Mircea Eliade” a participat în proiectul „aces”, având ca parteneri tot două şcoli din Bulgaria şi Republica Moldova: școala „Gimnazia Hristo Botev” din Popovo, Bulgaria şi Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Călărași, Republica Moldova.

„Mircea Eliade” este singurul liceu din judeţul Covasna care participă la proiectele „Aces”. Demn de subliniat este şi faptul că la preselecţii s-au înscris 266 de aplicaţii din 601 şcoli din toată Europa Centrală, iar „Mircea Eliade” se află pe lista celor 100 de școli selectate pentru participarea la ediţia din acest an.

Academia Şcolilor Central Europene

„Aces”, programul internaţional numit şi Academia Şcolilor Central Europene (n.red., din eng. „Academy of Central European Schools”), propune instituţiilor de învăţământ liceal parteneriate cu licee din alte ţări. Ediţia din acest an a început în octombrie şi se va finaliza în iunie 2016.

Bazele „aces” s-au pus în 2006 de către Fundaţia ERSTE din Viena, Austria, fiind coordonată de InterkulturellesZentrum (Viena, Austria), în cooperare cu Včelĺ Dom din Bratislava, Slovacia.

Potrivit site-ului oficial, în „aces” sunt implicate 15 ţări: Albania, Austria, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

(Iulia Drăghici)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.