ACTUALITATE 6 august 2015

Liceul „Eliade” anunţă un nou parteneriat internaţional

de Covasna Media | 197 vizualizări

„Sub aceeaşi umbrelă” cu şcoli din Republica Moldova şi Bulgaria

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului va participa în perioada octombrie 2015 – iunie 2016 la un proiect internaţional de schimb de experienţă alături de Colegiul Financiar-Bancar din Chişinău – Republica Moldova şi 157th Gymnasium „Cesar Vallejo” din Sofia – Bulgaria. Iniţiativa este susținută şi finanțată de Academia Şcolilor Central Europene (n.r. Academy of Central European Schools – „ACES”). Din fiecare şcoală implicată vor participa în mod direct 24 de elevi, 12 băieţi şi 12 fete.

Alături de elevii implicaţi direct, beneficiari ai proiectului vor deveni şi alţi peste 100 de elevi din fiecare şcoală participantă, membri ai Consiliului Elevilor și elevi din toate clasele, care se vor implica în activităţile de proiect.

Solidaritatea, toleranţa şi voluntariatul în viaţa tinerilor

Tema din acest an a parteneriatului se numeşte „Under the same umbrella” (trad. „Sub aceeaşi umbrelă”).

Potrivit coordonatorului local al proiectului, profesoara Doina Pătrunjel, scopul parteneriatului este „incluziunea socială a orfanilor, în special a celor instituționalizați. Fondurile primite vor fi folosite pentru acțiuni caritabile, ateliere, vizite, expoziții, spectacole la care să participe elevii-voluntari alături de copiii dezavantajați, activități care să îi ajute să depășească barierele, stereotipurile și prejudecățile și să îi ajute să își dezvolte încrederea în sine, abilitățile sociale, valorile morale, atitudini și comportamente. Până la sfârșitul proiectului, grupul-țintă va înțelege mai bine ce este solidaritatea, toleranța, voluntariatul și cum ne pot influența viața”.

Programul de activităţi

Printre activităţile pe care elevii şi profesorii coordonatori le vor realiza în cadrul acestui proiect se numără festivitatea de deschidere din Sarajevo, Bosnia-Herțegovina, la care vor participa un profesor coordonator şi un reprezentant al elevilor din fiecare şcoală implicată, vizita la Chişinău din noiembrie 2015, spectacole, expoziții, vizita partenerilor la Întorsura Buzăului, vizita la Sofia din martie 2016, realizarea de produse ale proiectului (calendar, site-ul proiectului, fotografii, e-booklet, eseuri etc.) şi în final, conferința de închidere din Senec, Slovacia.

Academia Şcolilor Central Europene pune la dispoziţia fiecărei şcoli participante un grant de 1.600 de euro, care acoperă transportul în fiecare ţară, iar școala care va coordona întreaga activitate, respectiv cea din Chișinău, va primi un bonus de 200 de euro.

Parteneriat cu Republica Moldova şi Bulgaria pentru a doua oară

Liceul „Mircea Eliade” nu se găsește la prima participare la proiectele organizate de ACES. Anul şcolar trecut, liceul teoretic întorsurean a fost partener cu școala „Gimnazia Hristo Botev” din Popovo, Bulgaria şi Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Călărași, Republica Moldova în cadrul unui proiect asemănător ca cel de anul acesta. Tema ediției anterioare a fost „Să fim mai toleranți prin cunoaștere”.

Faptul că „Mircea Eliade” se află la a doua participare consecutivă în cadrul proiectelor ACES este un lucru demn de luat în considerare, mai ales având în vedere că este singurul liceu participant din judeţ. Mai mult decât atât, la preselecţiile iniţiale s-au înscris 266 de aplicaţii din 601 şcoli din întreaga Europă Centrală, finanţate fiind doar 42 de proiecte care implică 100 de școli, printre care şi „Mircea Eliade”.

(Iulia Drăghici)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.