Liber la fumat
Atenţionările autorităţilor în privinţa implicaţiilor pe care le are fumatul au devenit tot mai persistente în Romînia, odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană. Pe lângă Directiva Consiliului Europei CE 2001/37/ CEE, ce prevede tipărirea avertismentelor privind urmările fumatului pe pachetele de ţigări, România a avut parte la mijlocul anului 2008 de controversata campanie antifumat susţinută de una dintre cele mai mediatizate persoane publice, Mihaela Rădulescu. Potrivit statisticilor, aproape şapte milioane de români, din cele 21 de milioane cât reprezintă populaţia totală a ţării, sunt fumători convinşi, deşi fumatul ucide anual 33.000 de români. Mai mult, viaţa fumătorilor se reduce în medie cu 15 ani, fumul de ţigară afectând şi sănătatea fumătorilor pasivi. În vreme ce fumatul în instituţiile publice este interzis, paralel cu aceste realităţi, cu câtva timp în urmă, localurile au fost ...
Patronii de localuri nu-şi pun în pericol afacerile de dragul nefumătorilor
Atenţionările autorităţilor în privinţa implicaţiilor pe care le are fumatul au devenit tot mai persistente în Romînia, odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană. Pe lângă Directiva Consiliului Europei CE 2001/37/ CEE, ce prevede tipărirea avertismentelor privind urmările fumatului pe pachetele de ţigări, România a avut parte la mijlocul anului 2008 de controversata campanie antifumat susţinută de una dintre cele mai mediatizate persoane publice, Mihaela Rădulescu. Potrivit statisticilor, aproape şapte milioane de români, din cele 21 de milioane cât reprezintă populaţia totală a ţării, sunt fumători convinşi, deşi fumatul ucide anual 33.000 de români. Mai mult, viaţa fumătorilor se reduce în medie cu 15 ani, fumul de ţigară afectând şi sănătatea fumătorilor pasivi. În vreme ce fumatul în instituţiile publice este interzis, paralel cu aceste realităţi, cu câtva timp în urmă, localurile au fost obligate să creeze spaţii pentru nefumători, tocmai pentru a-i proteja pe cei care au înţeles riscurile pe care le implică fumatul. Dacă această din urmă obligaţie a fost luată mai mult sau mai puţin în serios, spaţiile pentru nefumători fiind amenajate, aproape fără excepţie, în imediata apropiere a celor pentru fumători, anul 2009 a adus noi prevederi în acest sens. De la 1 ianuarie, toate localurile care au suprafeţe mai mici de 100 de metri pătraţi sunt obligate, prin lege, să aleagă dacă devin localuri de fumători ori de nefumători, în vreme ce localurile care dispun de suprafaţe mai mari de 100 de metri pătraţi vor trebui să creeze spaţii separate pentru fumători şi nefumători. În acelaşi timp, localurile care optează să se adreseze fumătorilor vor trebui să afişeze la intrare un înscris în acest sens, astfel încât orice client le trece pragul, să fie conştient de condiţiile pe care acesta le oferă. Potrivit aceleiaşi legi, localurile care au amenajate spaţii separate pentru fumători sunt obligate să asigure o ventilaţie potrivită, iar acele localuri ce vor avea atât spaţii de nefumători cât şi spaţii de fumători, vor trebui să prevadă intrările în localuri astfel încât nefumătorii să nu fie nevoiţi să treacă prin fumul de ţigară din spaţiile destinate fumătorilor. În cazul nerespectării acestor prevederi, proprietarii de baruri sau restaurante riscă amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei.
Banii, mai presus de sănătate
Un tur rapid prin localurile din Sfântu Gheorghe arată însă că cei mai mulţi dintre proprietari nu vor să îşi rişte afacerile în favoarea sănătăţii clienţilor, majoritatea barurilor optând să devină de fumători. Cu toate acestea, şi respectivele localuri au probleme cu condiţiile pe care le oferă, cele mai multe dintre ele stând foarte prost la capitolul ventilaţie, ceea ce face ca aerul să devină, după un timp, irespirabil chiar şi pentru fumători. Cu toate că multora dintre proprietarii de baruri, restaurante şi cafenele, crearea unor localuri pentru nefumători li se pare o idee potrivită, în mod paradoxal, niciunul nu se arată dispus să renunţe la clienţii fumători. Explicaţia este una foarte simplă: fumătorii reprezintă cea mai numeroasă clientelă a localurilor, iar interzicerea acestora în favoarea nefumătorilor ar duce la un picaj al vânzărilor pe care nimeni nu e dispus să şi-l asume în aceste momente, nici măcar la nivel de experiment.
Afacerile „fără fum“, excluse din start
În Sfântu-Gheorghe, cele mai frecventate localuri din centrul municipiului sunt, fără îndoială, cele care oferă atât posibilitatea de a servi o cafea dimineaţa cât şi posibilitatea unei ieşiri târzii, în weekend. Localuri precum Tein, Mata Hari, Number One, Café Passage ori News Café au devenit parte a distracţiei tinerilor, dar şi locuri căutate inclusiv pentru scurte întâlniri de afaceri, pe timpul zilei. Pentru că distracţia şi cafeaua se asociază încă, în mintea majorităţii românilor, cu ţigările şi băutura, proprietarii de localuri nu sunt deloc dispuşi să-şi transforme localurile în unele destinate exclusiv nefumătorilor. „Eu fiind nefumător, aş opta pentru nefumători, în mod normal, dar pentru localul meu, voi opta pentru fumători, căci 95% dintre clienţi sunt fumători. În plus, din câte am înţeles şi de la alţi proprietari de localuri, majoritatea va opta pentru fumători”, spune Ionel Costiniuc, proprietar al barului Mata Hari, adăugând că Sfântu-Gheorghe în sine, având un număr al populaţiei mic, nu îşi poate permite, la modul practic, să aibă localuri de nefumători. „Cred că cei care vor alege să funcţioneze cu localuri pentru nefumători vor fi dezavantajaţi, căci nu e o opţiune universală să fie absolut toate de nefumători... într-un bar sau într-o cafenea, nu ştiu câtă lume îşi bea cafeaua fără ţigară... Nu ştiu dacă om fi noi, românii, mai fumători decât alţii, dar în alte ţări, fumatul e interzis peste tot, deci fumătorul nu se poate duce la concurenţă, peste tot fiind la fel. Atunci când poţi însă opta între fumători şi nefumători, ca local, cred că în Sfântu-Gheorghe majoritatea va opta pentru fumători”, este de părere şi Andrei Boer, proprietar al Number One, acesta apreciind totodată că proprietarilor de localuri mai mari de 100 de metri pătraţi le va fi destul de greu să împartă în mod corespunzător spaţiile, astfel încât să se încadreze, în mod perfect legal, în toate cerinţele impuse de legislaţie. Adam Szobolcs, proprietarul cafenelei Tein, este de părere că, pentru localurile mici, este binevenită libertatea de alegere dată patronilor şi, la fel ca şi alţi manageri de localuri, va opta pentru fumători, în condiţiile în care majoritatea clienţilor cafenelei este formată din fumători. La fel se va întâmpla şi cu News Cafe, unde dacă până nu demult exista o încăpere destinată nefumătorilor, odată cu noua lege întregul local a devenit unul destinat fumătorilor. În ceea ce priveşte localurile mai mari, aici proprietarii au fost precauţi şi, puşi la curent cu noile schimbări pe care le-a adus 2009, sau conformat. La Caffe Passage, proprietarul Roberto Riti a amenajat o încăpere specială pentru nefumători, respectând cerinţele în ceea ce priveşte intrarea separată şi netranzitarea de către nefumători a încăperii destinate fumătorilor. Cu toate acestea, Roberto Riti se declară oarecum intrigat de această nouă lege: „Cred că mult mai normal era să fie ori de fumători, ori de nefumători... nu cu astfel de împărţeli. Aşa ar trebui să fie, dar acestea sunt legile şi trebuie respectate. Din experienţă spun însă că încăperea pentru nefumători este foarte puţin ocupată, clienţii preferând să stea la fumători, asta chiar şi dacă unii sunt nefumători... vin însă cu prieteni fumători şi decât să rişte unul o amendă sau să stea în încăperi separate, aleg încăperea pentru fumători”. La Restaurantul Şugaş, „împărţeala” între fumători şi nefumători prevede că sala mare a restaurantului este pentru nefumători, în vreme ce separeul acesteia şi cupola aparţinătoare restaurantului vor deeservi fumătorii. „Cred că ar fi mai bine să se poată fuma oriunde, dar ne conformăm legislaţiei. Nu cred însă că ne va afecta în mod deosebit, deoarece lumea a început să se obişnuiască în ceea ce priveşte această situaţie”, declară Tanko Cristinel, şef de sală al Restaurantului Şugaş. Un alt local popular din Sfântu-Gheorghe, Old Man’s Pub, pare să fi înţeles regulile dinainte de 1 ianuarie 2009, sala interioară a acestuia fiind transformată în spaţiu destinat nefumătorilor, iar cea exterioară – fumătorilor, încă de anul trecut; spaţiile respectă cerinţele de suprafeţe egale, fiecare dintre cele două având intrări separate.
Continuă controalele OPC
Potrivit inspectorului şef al Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Covasna, Onica Csaba, controalele asupra localurilor au fost demarate încă de săptămâna trecută, urmând să continue şi în următoarele zile. Printre primele controlate au fost două discoteci din Sfântu-Gheorghe, cărora li s-au dat avertismente de 30 de zile, timp în care trebuie să se hotărască ce anume vor face în privinţa spaţiilor pentru fumători şi nefumători. „La un prim control al unor localuri din Sfântu-Gheorghe, în 80% dintre acestea au fost constatate abateri în ceea ce priveşte noua lege a fumatului în spaţii publice; revenind, însă, la câteva zile după primul control, nu am mai găsit nicio unitate care să nu fie în regulă cu aceste lucru. Nici nu este greu pentru localurile care au sub 100 de metri pătraţi, pentru că, practic acestea decid dacă se adresează fumătorilor sau nefumătorilor. Sarcina mai grea revine localurilor mari, care vor trebui să facă schimbări, amenajări”, a mai precizat Onica Csaba. Potrivit acestuia, OPC Covasna a oferit, în ultimele zile, consiliere gratuită pentru aproximativ 30 de administratori de localuri în privinţa noii legi referitoare la fumatul în spaţiile publice, stând în continuare la dispoziţia oricui vrea să afle mai multe detalii în acest sens.
Monica Rizea