Liber la exportul de carne de porc în Uniunea Europeană!
România va participa la comerţul intracomunitar şi la exportul către ţările terţe cu carne şi produse din carne de porc.
După 9 ani de interdicţie datorate pestei porcine clasice, gustosul porcul românesc va ajunge din nou pe masa consumatorilor europeni.
La data de 6 decembrie 2011, România a obţinut dreptul de a exporta carne de porc şi produse din carne de porc în Uniunea Europeană şi în ţările terţe. Astfel, România va putea exporta carne de porc în ţările Uniunii Europene, începând cu 1 ianuarie 2012.
Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animalelor care s-a desfăşurat la Bruxelles.
La baza acestei hotărâri a stat raportul elaborat de către specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în care a fost prezentat modul în care autoritatea competentă din România a implementat Programul Naţional de Monitorizare şi Control al Pestei Porcine Clasice în România.
Ridicarea interdicţiei de comercializare a cărnii de porc pe piaţa comunitară a fost prioritară pentru România. Reluarea exportului de carne de porc pe piaţa comunitară va aduce un beneficiu nu numai fermelor comerciale ci şi crescătorilor de porci din România.
Preşedintele ANSVSA, Dr. Radu Roatiş-Cheţan, a declarat: “Din acest moment, producătorii români de carne şi produse din carne de porc vor putea comercializa pe piaţa comunitară şi exporta în ţări terţe. Acum putem spune că medicii veterinari şi specialiştii Autorităţii din întreaga ţară au dus la bun sfârşit una dintre cele mai dificile misiuni pe care o aveau ! Spun aceasta deoarece aceasta a fost şi este una dintre datoriile noastră faţă de interesele majore ale României, respectiv faţă de interesele fermierilor şi ale industriei de profil din ţara noastră!”
Potenţialul crescătorilor şi procesatorilor de carne de porc din ţara noastră prin participarea la comerţul intracomunitar şi la export se cifrează la sume cuprinse între 300 şi 600 de milioane de euro anual.
La această amplă acţiune naţională, serviciile veterinare de stat şi cele particulare, precum şi crescătorii şi procesatorii de carne de porc din judeţul Covasna şi-au adus contribuţia prin supravegherea atentă a întregului efectiv de porcine din judeţ care se cifrează la un număr total de 71.070 porcine. Din acest efectiv, un număr de 7.463 se regăsesc în cele cinci exploataţii profesionale autorizate (ferme de porcine), diferenţa fiind dispersat în peste 22.000 gospodării particulare din judeţ.
Pentru a demonstra capacitatea serviciilor veterinare de supraveghere şi control al pestei porcine la efectivele de porci domestici şi mistreţi, numai în campania de toamnă a acestei acţiuni au fost recoltate aproape 1.500 de probe de la porcii domestici şi 383 probe de la mistreţi. Probele destinate examinărilor de laborator, în vederea demonstrării indemnităţii teritoriului faţă de pesta porcină, au fost recoltate în special din localităţile ţintă, adică din cele cinci exploataţii profesionale autorizate şi din peste 300 gospodării particulare din jurul acestor exploataţii.
Desigur succesul obţinut nu trebuie să ne slăbească vigilenţa şi atenţia îndreptată asupra păstrării indemnităţii efectivelor de animale faţă de toate bolile infecto-contagioase şi parazitare, care până la urmă trebuie să se finalizeze în asigurarea unor alimente sigure pe masa consumatorilor.
Director executiv,
Dr. Sikó Barabási Sándor