ACTUALITATE 8 noiembrie 2016

Legea prin care instituțiile publice sunt obligate să accepte și plata cu cardul, promulgată

de Agerpres | 169 vizualizări

Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, informează Administrația Prezidențială.

Prin această lege operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi au obligația să accepte și plata cu cardul.

Pentru această lege care modifică și completează OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea pe motiv că actul normativ primit spre promulgare conținea unele dispoziții ce puteau genera incertitudine juridică și lipsă de previzibilitate în aplicare.

Deputații au adoptat proiectul în varianta Senatului, care a amendat textul de lege inițial, la solicitarea președintelui.

Potrivit textului adoptat, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică și instituțiile publice care încasează impozite, taxe și amenzi au obligația să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de credit și debit.

În OUG 193/2002 nu era stipulată obligativitatea folosirii acestor instrumente de plată, ci se prevedea că operatorii economici menționați pot accepta și plata cu cardul.

Una dintre prevederile adoptate se referă la faptul că "operatorii economici pot acorda avansuri în numerar la terminalele de plată, în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante". Avansul în numerar, de maximum 200 de lei, poate fi acordat de operatorii economici cu cifra de afaceri mai mare 10.000 de euro. Tranzacția este asimilată retragerii de bani din bancomat. Forma inițială a legii trimise spre promulgare prevedea obligativitatea serviciului de avans în numerar.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.