Lecţii de relaţii publice
Cursul organizat la sfârşitul săptămânii trecute la Centrul de Studii Europene de la Arcuş pentru purtătorii de cuvânt din instituţiile publice s-a dovedit de un real succes printre partici panţii interesaţi să afle tainele comunicării, ale promovării ima ginii şi ale relaţiilor bune cu presa.
Încântaţi de modul de prezentare al conf. univ. dr. Dumitru Borţun, de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti şi preşedinte al Juriului de Onoare al Asociaţiei Române de Relaţii Publice (ARRP), cursanţii au petrecut 3 zile luând notiţe, exprimându-şi nedumeririle şi întrebările, pentru ca în încheiere să se întâlnească şi cu câţiva repre zentanţi ai presei. Împreună cu aceştia, au fost puse bazele unui cod al relaţiei dintre purtătorul de cuvânt şi ziarist, respectiv a fost conturată imaginea „purtătorului de cuvânt ideal”. Acesta trebuie în primul rând să existe la nivelul fiecărei instituţii, apoi să răspundă prompt apelurilor, să fie corect, să ofere piste atunci când nu poate face declaraţii oficiale şi să fie imparţial în trans miterea informaţiilor. La rândul lor, reprezentanţii instituţiilor au vorbit şi ei despre jurnalistul ideal, care este deontolog, nu răstălmăceşte afirmaţii şi aşa mai departe. La final, concluzia lectorului a fost că există totuşi un dialog între cele două părţi şi fiecare a ascultat ce a avut de spus celălalt, fără a fi un dialog al surzilor. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Pentru Comunitate, Consiliul Judeţean şi Centrul de Studii Europene, iar prof. Borţun este autorul a peste 90 de studii, articole, eseuri, participant la dezbateri publicate în presa centrală şi locală, în reviste de specialitate şi reviste de cultură.
Iată câteva declaraţii ale unor participanţi la curs:
Kato Bela, manager de dezvoltare în cadrul GospCom: „Este foarte important că am participat la acest curs, dar tre buiau să fie acolo şi oameni care nu ştiu ce înseamnă relaţii pu blice. Mi s-a părut foarte folositor, fiecare instituţie ar trebui să aibă un birou sau măcar o persoană de relaţii publice. Noi la GospCom vom lucra să rezolvăm această problemă, deja am început. Vrem să continue şi să fie şi alte instituţii participante”.
Andrea Buzsi, purtător de cuvânt IJP Covasna: „Mi-a plăcut, am considerat util deşi am mai urmat şi un curs postuniversitar în comunicare. Ne-am cunoscut între noi, cu toate că am fost puţini purtători de cuvânt de la instituţii, mi-a plăcut d-l profesor, a pus problemele dintr-o perpectivă nouă. Ce ne-a lipsit, partea practică, dar probabil nici nu era cazul, majoritatea acum dobân deau cunoştinţe de bază în acest domeniu”.
Doru Toboltoc - purtător de cuvânt la Direcţia Agricolă: „Pentru mine a fost o recapitu lare, am mai făcut un curs asemă nător, dar mi-a plăcut foarte mult cel care a predat, profesional vorbind. Îmi pare rău că nu s-au prezentat mai mulţi purtători de cuvânt şi conducători de instituţii, parcă era un interes destul de scăzut dar ca organizare, ca lector, a fost o reuşită şi dacă pe viitor se mai organizează răspund cu plăcere”.
Honcz Laszlo, purtător de cuvânt GospCom: „Mi s-a părut excelent. D-l Borţun a fost o surpriză plăcută, este un orator şi un profesor excepţional. A fost peste aşteptări, credeam că va fi o chestiune pur teoretică, dar s-a atins şi esenţialul cursului, mai ales aplicaţia practică –
întâlnirea cu presa”.
Alice Pop, Inspectoratul Şcolar Judeţean: „A fost foarte interesant, mă gândeam că va fi plictisitor, dar au trecut repede 3 zile. Aştept să se mai întâmple aşa ceva în judeţ. Cred că este în folosul ambelor părţi. A fost o întâlnire foarte bună”.
Palko Istvan, unul din cei 3 participanţi din cadrul Biroului de Imagine al Primăriei Sfântu-Gheorghe: „Mi s-a părut foarte interesant. Profesorul are o fire deschisă ca gândire, ştia care sunt problemele, a spus lucrurilor pe nume, au fost şi lucrări practice, ce trebuie să facem în situaţii, cum să ne comportăm cu presa şi cu oamenii. Timpul a trecut repede, toţi eram interesaţi. Şi ca profesor a prezentat nişte date ştiinţifice, păreri personale, din experienţă”.
Maria Băilă, director adjunct Şcoala Varadi Jozsef, responsabil PR: „În primul rând aş lăuda iniţiativa organizatorilor pentru un astfel de curs. Este fascinant tot ce a spus dl Borţun, aceste cursuri sunt necesare ca să înţelgem că trebuie să existe o comunicare între presă şi instituţii, atâta timp cât există o deontologie. Sperăm să aibă continuitate, nu toţi erau purtători de cuvânt oficiali, poate şi directorii unor instituţii ar fi trebuit să fie acolo”.
Leonid Moscviciov, directorul Centrului de Studii Europene, unul dintre organizatori: „Am încercat să conştientizăm importanţa PR-ului la instituţiile publice, este important cum te prezinţi, este esenţial ca mana ger să ai o strategie bine definită. Am mers pe ideea de a veni în sprijinul instituţiilor şi scopul a fost atins, am aflat despre concepte, probleme în comunicare şi cum se pot produce şi evita aceste probleme. Mi s-a părut interesant şi bine venit, în viitor dorim să continuăm şi să răspundă pozitiv participanţii”.
Grubisics Levente, director Sepsi Radio, din partea presei: „A fost benefic, dar totodată am un gust amar că au fost cei cu care de obicei lucrăm bine, asta demonstrează că cei interesaţi au fost tot cei cu care presa colaborează bine şi acum, mesajul na ajuns la cine trebuia. Oricum a fost benefic, iniţiativa a fost foarte bună, toată lumea a avut ce învăţa, dar din păcate ăştia suntem. Înseamnă că nu s-a schimbat deloc mentalitatea, ci pur şi simplu faptul că un purtător de cuvânt nu înţelege că este important să participe la o asemenea întâlnire, înseamnă că lucrează doar pentru bani, şi nu îşi dă seama care este scopul muncii sale”.
Ana Sidon