ACTUALITATE 11 iunie 2017

VIDEO: Lecții de educație rutieră pentru părinți și copii

de Covasna Media | 1198 vizualizări

Polițiștii rutieri covăsneni au ținut sâmbătă ore de educație rutieră în parcările magazinelor Kaufland din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, în cadrul campaniei Alege Viața – Vacanță în Siguranță. Atât copiilor, cât și părinților, le-au fost oferite sfaturi și recomandări pentru un plus de siguranță în vacanța care urmează.

Activitățile au debutat cu scurte lecții teoretice pe tema regulilor de circulație pentru bicicliști și pietoni, iar copiii au putut aplica în practică ceea ce au învățat, în cadrul unui orășel în miniatură amenajat în parcările magazinelor partenere.

Cei mici nu au fost singurii cărora polițiștii le-au adresat sfaturi și recomandări. Părinții au primit și ei sfaturi și bune practici pentru a conștientiza pericolele la care sunt expuși copiii lor.

La finalul activităților, cei mici au primit cadouri de la partenerii noștri.

Părinți, Poliția Română vă recomandă:

– Respectați toate regulile de circulație, dar și politețea în trafic! Copiii învață cel mai bine prin imitație, deci și aceștia vor adopta același comportament rutier.

– Este important să le explicăm copiilor să fie atenți când sunt în apropierea carosabilului, să nu traverseze prin locuri nepermise și să se asigure că șoferul mașinii a observat intenția lor de traversare.

– Copiii sub 14 ani nu pot circula cu bicicleta pe drumurile publice, deci nu-i lăsați nesupravegheați când se plimbă cu bicicleta!

– Este interzis să transportați copii cu vârsta până la 12 ani pe scaunul din față al autovehiculului, în timpul deplasării pe drumurile publice, chiar dacă sunt ținuți în brațe de adulți.

De la părinți pentru copii:

– Ne ținem de mână! Chiar dacă cei mici își doresc independența încă de la vârste fragede, când vă apropiați de trecere, roagă-l să-ți dea mâna și să fie atent la mașinile care vin din ambele direcții.

– Observăm cu toate simțurile! Privește și ascultă traficul tot timpul, nu doar atunci când se aude un claxon.

– Nu te grăbi! Recomandă-i să se asigure de două ori înainte să se apropie de carosabil pentru a traversa. De asemenea, să se asigure și că mașinile au oprit pentru a-I acorda prioritate.

– Amintește-ți regulile de circulație a pietonilor și respect culorile semaforului!

– Deplasează-te numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, cu fața spre direcția de mers a mașinilor.

– Traversează perpendicular pe axul drumului, în pas vioi și nu alerga niciodată spre/pe trecerea pentru pietoni.

– Nu traversa prin spatele autovehiculelor oprite/staționate sau prin spatele autobuzului din care ai coborât. Dă șoferilor suficient timp pentru a opri înainte de a te angaja în traversare, e posibil ca vehiculele din spate să nu frâneze la timp.

– Evită să traversezi drumul prin locuri cu vizibilitate redusă (curbe, vârfuri de pantă).

– Nu privi în telefon când traversezi pe trecerea pentru pietoni, chiar dacă este trecere semaforizată.

– Cere ajutor! Dacă nu ești sigur că poți traversa, așteaptă alți oameni și traversează împreună cu aceștia.

https://youtu.be/7Awcb1RMJfQ

Compartimentul Relații Publice al IPJ Covasna

Agent principal de poliție Tolvaj-Marin Nicoleta

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.