Lacul din centrul oraşului
Parcul Elisabeta va fi „umplut“ cu pământ până la nivelul trotuarului, a început săparea lacului pentru plante acvatice, se vor aduce şi monta bănci, corpuri de iluminat şi coşuri de gunoi.
Cu puţin timp înainte de instalarea frigului, Parcul Central este supus de la sfârşitul săptămânii trecute încoace unor ample lucrări de săpat, cărat şi nivelat pământ, pentru ca până la sfârşitul anului acesta să devină utilizabil de către locuitorii oraşului, după cum spun autorităţile. Conform contractului de finanţare din fonduri de mediu licitat de municipalitate, firma câştigătoare a demarat lucrările prin care Parcul Elisabeta va fi „umplut“ cu pământ până la nivelul trotuarului, a început săparea lacului pentru plante acvatice, se vor aduce şi monta bănci, corpuri de iluminat şi coşuri de gunoi. Ulterior, în spaţiul destinat plantelor, specialiştii vor planta arbuştii, arborii şi alte plante care au fost achiziţionate conform contractului. Florile urmează a fi plantate în primăvară. „Avem jumătate din plante achiziţionate şi restul a fost contractat, urmează să fie aduse. Vom planta totul pe specii, zone, aşa cum prevede proiectul. Parcul va primi o înfăţişare şi o formă în care poate fi utilizat“, a declarat city-managerul Czimbalmos Csaba.
Două fântâni arteziene
Cele două fântâni arteziene şi spaţiul pentru standurile de flori urmează să fie finalizate în anul următor, dar restul lucrărilor amintite trebuie încheiate până la sfârşitul lunii octombrie, când trebuie finalizată şi finanţarea. Odată realizate toate acestea, Parcul Central va fi finalizat în ansamblu, dar pe parcurs vor fi introduse noi elemente. „Va mai trece o perioadă până când toate elementele vor fi adăugate, cum ar fi balustradele, care vor costa şi acelea, dar din toamnă Parcul se poate utiliza, va fi lumină, bănci, plante şi pe parcurs se mai adaugă diverse elemente”, a precizat Czimbalmos Csaba. Parcul Elisabeta a fost construit la începutul secolului trecut, din ceea ce fusese o piaţă, iar odată cu trecerea anilor reabilitarea acestuia a devenit o necesitate. Proiectul propune printre altele şi amplasarea unor statui. Cele mai multe – 10 la număr – se vor găsi înşirate pe aleea cu castani, şi vor reprezenta diferite personalităţi locale. Cea mai mare va fi însă a Elisabetei, care va fi amplasată în „cercul Elisabetei“, acel cerc de iarbă din apropierea Bisericii Catolice. O altă statuie, a actriţei Laborfalvi Rozsa, este gândită pe aleea care vine de la Bibliotecă, ca o „trecătoare“ printre oameni.
„Amfiteatru al tinerilor“
Noul Parc va avea şi un „amfiteatru al tinerilor“, în zona cofetăriei, cu o mică scenă pentru diverse manifestări, iar pentru bătrâni se vor construi terase acoperite, cu masă şi scaune şi bănci pentru odihnă şi jocuri. De asemenea, proiectul mai prevede 3 rampe de acces pentru handicapaţi şi o „insulă a simţurilor“, cu flori puternic aromate şi o cascadă mai mică pentru cei orbi, de exemplu. Odată cu reabilitarea Parcului Central, în zonă au fost create şi noi locuri de parcare, vis-a-vis de Teatru, iar în apropierea tarabelor pentru flori au fost cultivaţi mai mulţi mesteceni. Pe timp de vară, aleile de aici vor mirosi a liliac, hortensii şi trandafiri, încadrate în diferite tipuri de arbuşti şi arbori.