La Turia sunt probleme cu apa
Seceta din ultimele două luni afectează și apa potabilă, nu doar culturile.
Comuna Turia a fost aprig lovită de secetă, aici nemaiplouând deloc în ultimele opt săptămâni. Primarul Daragus Attila spune că oamenii sunt disperați din cauză că seceta le-a distrus toate culturile, cea mai gravă problemă fiind la culturile de cartofi și varză. Pentru ca lipsa precipitațiilor să nu afecteze și culturile de sfeclă de zahăr, oamenii s-au decis să investească în sisteme de irigații.
„Din păcate, mare parte din cartofi și varză s-au compromis deja, oamenii își cumpără sisteme de irigație, cheltuie bani în plus și nimeni nu le garantează că vor mai salva ceva. Dacă în anii trecuți turienii erau deja pe piață la vremea asta, cu cartofi și varză, acum e prăpăd – abia reușesc să adune câte ceva și pierderile sunt foarte mari. Tocmai de asta, mulți au decis să investească în sisteme de irigații, pentru a salva sfecla de zahăr, că există nenumărate contracte cu fabricile de zahăr”, a declarat Daragus Attila, care spune că nu există gospodărie din Turia care să nu fi fost afectată de secetă.
Mai mult decât atât, se pare că în comună există probleme și cu apa potabilă, din lipsa ploilor aceasta având o presiune scăzută cu mult, drept pentru care administrația locală a decis să foreze noi puțuri, pentru a evita o eventuală criză.
„Mâine ne întâlnim cu o firmă specializată pentru a discuta despre săparea unor noi puțuri; indiferent de costuri, va trebui să facem câteva, căci există pericolul de a rămâne fără apă”, a explicat Daragus Attila.
Peste toate acestea, la Turia există însă și o veste bună: Primăria a încheiat licitația pentru canalizare, în prezent demersul aflându-se în perioada de așteptare a contestațiilor. Primarul Daragus Attila a declarat că este vorba despre un contract în valoare de 600 de milioane de lei, derulat de autoritățile locale alături de Fondul de Mediu, iar de acesta vor beneficia 1.400 de gospodării. Potrivit primarului, dacă nu vor exista contestații, contractul se va semna peste cinci zile, urmând ca în două săptămâni să fie începute lucrările; termenul limită pentru finalizarea acestor lucrări este 30 noiembrie 2013.