ACTUALITATE 22 iunie 2010

La Sfântu Gheorghe s-a constituit ieri primul cluster al energiilor regenerabile din România

de Covasna Media | 43 vizualizări
Asociaţia întreprinzătorilor mici şi mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV) şi Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) 7 Centru, alături de alte entităţi - universităţi, societăţi comerciale şi autorităţi locale din judeţele Regiunii, au constituit ieri, la Sfântu Gheorghe, primul cluster regional de cercetare în domeniul energiilor regenerabile din România. Clusterul a fost format în scopul sprijinirii şi dezvoltării acestui

Asociaţia întreprinzătorilor mici şi mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV) şi Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) 7 Centru, alături de alte entităţi - universităţi, societăţi comerciale şi autorităţi locale din judeţele Regiunii, au constituit ieri, la Sfântu Gheorghe, primul cluster regional de cercetare în domeniul energiilor regenerabile din România. Clusterul a fost format în scopul sprijinirii şi dezvoltării acestui domeniu, astfel încât pe viitor să realizeze produse competiţionale nu doar pe piaţa internă cât şi pe cea externă.

Potrivit preşedintelui ASIMCOV, Bagoly Miklos, clusterele (o uniune a forţelor economice - firmele, a celor formatoare de specialişti - universităţile şi a asociaţiilor şi autorităţilor locale) reprezintă viitorul pentru realizarea unor produse viabile, care să poată fi vândute pentru performanţa lor.

La rândul său, directorul ASIMCOV, Vajda Lajos, a declarat că obiectivul principal al proiectului îl reprezintă intensificarea cooperării dintre firmele profilate pe energie regenerabilă, precum şi colaborarea acestora cu autorităţi locale, instituţii de învăţământ, de cercetare şi inovare.

„Am înfiinţat, alături de 17 parteneri, primul cluster din domeniul energiei regenerabile din Regiunea 7 Centru şi din România. Este foarte importaant acest lucru, trebuie să spun că este afacerea viitorului, trebuie găsite soluţii în domeniul energiei regenerabile. Până în 2020, în Uniunea Europeană, 20% din consumul de energie trebuie să provină din energie regenerabilă. Aici vrem să ne aliniem şi noi - din judeţul Covasna două organizaţii au semnat acordul de parteneriat - ASIMCOV şi Asociaţia Green Energy - noi gândindu-ne în primul rând la domeniul bio-masei, pentru a putea dezvolta afaceri în acest domeniu, de la obţinerea la utilizarea sa ca sursă de energie. Aici vedem chiar o investiţie mai mare - construirea unui Centru energetic în apropiere de Sfântu Gheorghe, astfel încât să producem energie electrică, producând secundar energie termică”, a declarat Vajda Lajos.

Clusterul constituit ieri este cel de-al doilea creat la nivelul regiunii Centru, după clusterul lemnului, format în luna aprilie la Sfântu Gheorghe.

Un cluster este de fapt o reţea de producători, furnizori, instituţii de cercetare, prestatori de servicii şi alte instituţii conexe, a căror activitate comună se concentrează asupra aceloraşi interese.

Monica Vajna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.