ACTUALITATE 6 octombrie 2015

La Sfântu Gheorghe sunt furate orarele din staţiile de autobuz

de Covasna Media | 1552 vizualizări

Pe traseele Multi Trans, în mai multe staţii de autobuz orarele au fost rupte sau furate. Trecătorii consideră că orarele ar trebui să fie afișate, iar autoritățile comentează situația pentru „Observatorul de Covasna”.

Linia 4, stația Brutărie, la marginea municipiului. Programul după care vin autobuzele nu este afișat nicăieri, iar stația este goală. Din trei trecători pe care i-am întrebat, doar al treilea a știut când vin mijloacele de transport în comun, adăugând că orarul trebuia afișat în stație.

Lipsa orarelor, o problemă pentru cei din alte orașe

La staţia Biserica Reformată, aceeași situaţie. „Eu știu când vine autobuzul, că de treizeci de ani fac naveta. Mă întreabă brașoveni, ciucani, mă întreabă zilnic oameni”, declară o doamnă, care consideră că programul de mers al autobuzelor ar trebui să apară în stație.

Directorul Multi-Trans S.A., Tittesz Zoltán, ne spune că mai multe orare au fost rupte sau furate, dând exemplul stațiilor Ilieni și Câmpul Pâinii. „Sper ca orarele să apară cât de curând, depinde de momentul în care vom avea în circulație autobuzele și toate drumurile libere”, adaugă directorul Multi-Trans, referindu-se la lucrările de amenajare a centrului. „Dacă iar se distrug sau se fură, nu putem din două în două săptămâni să achiziționăm și să amplasăm alte orare”, punctează oficialul.

Statie autobuz Sfantu Gheorghe octombrie 2015 - 1

Refugii de călători cu orar

Pe de altă parte, în stațiile la care au fost construite refugii pentru călători, de exemplu la Casa cu Arcade sau la fosta Berărie, sunt afișate nu doar orarele liniilor 1, 2, 3 și 4, ci și harta traseelor acestora. Astfel de refugii cu orar și hartă au fost amenajate în locurile unde configurația străzii o permitea, explică Tittesz Zoltán.

Totuși, dacă hărțile și orarele sunt afișate la stațiile amintite, numele stației în care se află călătorul nu este scris deasupra refugiului. „La Berărie nu avea sens să mai montăm încă o tablă cu stația. Călătorul vede numele stației pe hartă, vede programul”, punctează Tittesz. Nici localnicii nu cred că e o problemă că în unele locuri nu este afișat numele stației. „Noi aici știm, că trăim în oraș de atâta timp”, subliniază o doamnă în vârstă.

În afară de liniile 1-4, alte linii nu apar pe hărțile din adăposturile pentru călători. „Sunt foarte multe numere, 1, 2, 3, 4, 8, 15, pe toate nu poate să le scrie, eventual numai linia 1 să fie afișată”, crede o doamnă. Pe site-ul multitrans.ro poți afla orarul tuturor liniilor, dar și aici harta prezintă doar traseele primelor patru. „Nici nu trebuie afișate celelalte linii. Acelea nu sunt pentru publicul călător, ci pentru anumite fabrici, în funcție de cum lucrează personalul lor”, precizează Tittesz Zoltán.

La Miercurea Ciuc, stațiile de autobuz sunt prevăzute cu programul tuturor liniilor, iar ciucanii pe care i-am contactat nu au văzut ca una să fi fost ruptă sau furată. „Nu există prea multe linii, și toate informațiile încap pe un singur panou, având harta liniilor pe o parte și orarele pe cealaltă”, ne-a declarat un locuitor din reședința județului vecin.

„Autobuzele nu pot merge ca un ceas elvețian”

Toate autobuzele din Sfântu Gheorghe au afișate pe ele numărul, iar unele au și afișaj electronic. Pe de altă parte, una dintre doamnele citate mai sus ne-a spus că, luând autobuzul, a ajuns în altă parte decât se aștepta. „Am urcat într-un autobuz și m-a dus până la Garaj. Nu am avut de unde să știu, ar fi trebuit să scrie șoferul”, ni s-a plâns doamna.

Pe de altă parte, directorului Multi-Trans îi e greu să creadă acest caz. „Nici un șofer nu e bătut în cap să ducă pe cineva până în depou”, spune Tittesz. „Au fost cazuri când drumurile au fost închise, astfel încât șoferul a trebuit să circule pe altundeva. Normal că a anunțat călătorii”, povestește directorul.

Tot el precizează că toate plângerile au fost verificate și că, în general, nu au fost găsite întârzieri mari. „Fiecare călător trebuie să înţeleagă că autobuzele nu pot merge ca un ceas elvețian. Nu putem merge la secundă, mai ales când sunt lucrări în oraș”, subliniază Tittesz, care speră ca traficul va reveni la normal peste câteva săptămâni.

(Ioan Sever Miu)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.