ACTUALITATE 29 septembrie 2008

La Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni „trăiesc“ peste 80 de reptile vii

de Covasna Media | 1233 vizualizări
Expoziţia de reptile vii organizată la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) a fost deschisă vineri publicului larg şi a atras o mulţime de curioşi încă din primele zile.

Vedetele sunt cele peste 80 de specii de reptile vii, insecte de pe mai multe continente, pitoni şi şerpi veninoşi, unele dintre acestea foarte rare şi chiar unice în Europa, aduse în Sfântu-Gheorghe de firma Gabonica, din Arad. Astfel, în „vitrinele“ special amenajate şi bine încălzite pot fi văzute printre altele singurul exemplar de crab cocotier din Europa, vipera rinocer – singura din ţară, pitonul tigrat – cel mai blând dintre şerpii uriaşi, ţestoasa aligator – care adultă este cea mai mare ţestoasă de apă dulce din lume, şerpi albinoşi şi periculoasa viperă de Gabon, a treia ca periculozitate din lume. Tot aici se găseşte şi un piton reticulat, cu o lungime de 6 m ...

Expoziţia de reptile vii organizată la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) a fost deschisă vineri publicului larg şi a atras o mulţime de curioşi încă din primele zile.

Vedetele sunt cele peste 80 de specii de reptile vii, insecte de pe mai multe continente, pitoni şi şerpi veninoşi, unele dintre acestea foarte rare şi chiar unice în Europa, aduse în Sfântu-Gheorghe de firma Gabonica, din Arad. Astfel, în „vitrinele“ special amenajate şi bine încălzite pot fi văzute printre altele singurul exemplar de crab cocotier din Europa, vipera rinocer – singura din ţară, pitonul tigrat – cel mai blând dintre şerpii uriaşi, ţestoasa aligator – care adultă este cea mai mare ţestoasă de apă dulce din lume, şerpi albinoşi şi periculoasa viperă de Gabon, a treia ca periculozitate din lume. Tot aici se găseşte şi un piton reticulat, cu o lungime de 6 m, „uriaşul“ expoziţiei, alături de crocodilul Pepino, salvat de la un circ din ţară. În afară de toate acestea, vizitatorii pot da ochii cu specii rare de scorpioni, un cameleon, şerpi de toate culorile, mărimile şi riscurile, ţestoase, iguane sau şopârle.

Toate acestea fac parte dintr-o colecţie mai mare care se găseşte la Arad, unde patronul firmei Gabonica (de la periculoasa viperă de Gabon), Istvan Steinhubel, a înfiinţat alături de echipa sa o adevărată fermă cu astfel de specii. O parte din exemplare sunt crescute de ei, altele achiziţionate sau schimbate într-un grup restrâns pe plan mondial, care se ocupă cu această activitate şi organizează burse în diferite ţări. Aceste expoziţii de reptile vii au fost organizate de firma amintită în ultimii 12 ani în diverse locaţii, înaintea Muzeului din Sfântu-Gheorghe aceasta fiind prezentată la Delfinariul din Constanţa.

Istvan Steinhubel spune că are această pasiune de aproximativ 25 de ani. În acest timp el a ajuns să cunoască îndeaproape obiceiurile, tabieturile şi slăbiciunile acestor specii pe care le aduce şi în faţa oamenilor. „Pe parcursul anilor am achiziţionat tot mai multe, le cresc, le reproduc. Cei mai curioşi când avem expoziţii sunt copiii, nici nu le este frică, doar cu trecerea anilor devin mai fricoşi“, spune acesta.

Speciile prezentate sunt păzite pe toată durata expunerii lor de personal specializat şi nu prezintă niciun pericol pentru vizitatori. Expoziţia de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni va fi deschisă timp de o lună, de luni până vineri între orele 9 şi 17, iar sâmbăta şi duminica între 10 şi 19.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.