ACTUALITATE 9 aprilie 2010

La mila cămătarilor

de Covasna Media | 1762 vizualizări
Poliţiștii covăsneni au identificat 11 suspecţi care au lăsat fără locuinţe 20 de persoane. Ceea ce aveau în comun victimele era că sunt singure, bătrâne și multe au probleme cu alcoolul 09apr2010-notarConducerea Inspectoratului Județean de Poliție Covasna (IJP) a anunțat, ieri, că polițiștii din județ coordonați de procurorul de pe lângă Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov au identificat 11 suspecți – majoritatea din Sfântu-Gheorghe – care au lăsat fără locuințe 20 de persoane. În urma verificărilor de până acum a reieșit faptul că în intervalul 2007 – 2010 suspecții au înșelat 20 de oameni și le-au vândut

Poliţiștii covăsneni au identificat 11 suspecţi care au lăsat fără locuinţe 20 de persoane. Ceea ce aveau în comun victimele era că sunt singure, bătrâne și multe au probleme cu alcoolul

09apr2010-notarConducerea Inspectoratului Județean de Poliție Covasna (IJP) a anunțat, ieri, că polițiștii din județ coordonați de procurorul de pe lângă Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov au identificat 11 suspecți – majoritatea din Sfântu-Gheorghe – care au lăsat fără locuințe 20 de persoane.

În urma verificărilor de până acum a reieșit faptul că în intervalul 2007 – 2010 suspecții au înșelat 20 de oameni și le-au vândut fraudulos locuințele.

Cei 11 cercetați sunt bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 29 și 49 de ani, majoritatea din Sfântu-Gheorghe, iar prejudiciul se ridică la aproximativ o jumătate de milion de euro, rezultat în urma vânzării frauduloase a 17 apartamente sau garsoniere și a trei case, majoritatea din municipiul reședință de județ.

 

Singuri, alcoolici și bătrâni

 

Victimele erau persoane singure, bătrâne și cu probleme cu alcoolul, și nu erau alese la întâmplare. Suspecții acționau de la caz la caz fie informându-se din scara de bloc cu privire la datoriile persoanelor la întreținere, fie se împrieteneau cu ei în baruri și se ofereau să le dea bani împrumut, în schimbul unor contracte de garanție.

La final, oamenii se trezeau însă că au fost păcăliți, mulți nici nu știau ce au semnat sau erau sub influența alcoolului când au făcut acest lucru, în timp ce pe unele contracte se constată că nu era semnătura lor.

„De obicei, suspecții acționau rapid, câştigau încrederea părților vătămate, se autoinvitau la domiciliile lor şi, profitând de naivitatea, de starea în care se aflau sau de lipsa de cunoştințe în domeniu a acestora prin diferite mijloace ajungeau în posesia (prin înşelăciune sau chiar prin furt) actelor de proprietate asupra locuințelor şi în câteva zile determinau părțile vătămate să semneze contracte de garanție imobiliară în schimbul unor sume de bani împrumutate de ei”, arată șeful IJP, comisarul șef Corneliu Câmpeanu.

 

Cercetaţi în stare de libertate

 

La mijlocul lunii feberuarie, polițiștii au efectuat 7 percheziții la domiciliu, 2 în Brașov și 5 în Sf.Gheorghe, precum și la un cabinet notarial.

Cei 11 suspecți sunt cercetați acum în stare de libertate pentru înşelăciune şi asociere în vederea săvârşirii de infracțiuni. De asemenea, asupra notarului Roxana Daniela Stamate (32 de ani), la care s-au încheiat contractele, a început urmărirea penală de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, sub suspiciunea de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, complicitate la înșelăciune și fals intelectual.

Ea neagă că ar fi avut cunoștință despre asemenea fapte și spune că cei care se prezentau la ea se purtau firesc, mereu frumos și niciodată nu îi solicitau să legalizeze acte în afara orelor de lucru sau în momente nepotrivite.

Polițiştii, sub coordonarea procurorului de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, continuă cercetările a identifica toate persoanelor implicate şi a proba întreaga activitate infracțională a suspecților.

Poliţia îi îndeamnă pe toţi cei care ar mai fi putut trece prin situaţii similare să sesizeze.

În identificarea suspecților, polițiștii au fost ajutați de procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov și de Serviciul de Informații al Ministerului de Interne.

 

Încă un notar cercetat penal

 

În ultimele câteva luni avem de-a face cu al doilea caz în care un notar public este cercetat pentru fapte penale, cum este cazul de față, sau chiar condamnat, după cum este cazul notarului Szen.

În luna martie, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna au fost depuse câteva plângeri și la adresa altui notar, Savu Gabriel, privind unele vânzări – cumpărări de terenuri, în care oamenilor nu li s-ar fi explicat drepturile. Plângerile au fost declinate la Brașov, pentru a se stabili dacă sunt sau nu întemeiate.

 

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
vally9, 9 aprilie 2010
intradevar, cine sunt cele 11 persoane?
JOZSEF, 9 aprilie 2010
ABSOLUT DE ACORD CU DOMNUL JANOS JUHAS. AR TREBUI CA PRESA LOCALA SA FACA INVESTIGATII SI IN ASTFEL DE CAZURI,SA-I INTERESEZE MAI PUTIN TEVILE SPARTE SI ALTE STIRI DE UMPLUTURA.
Janos Iuhas, 9 aprilie 2010
Dar lista lor nu se publică, cei 11? Sau aveau la zi plătite datori la primar?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.