ACTUALITATE 7 iulie 2009

La fel de „deştepţi“ ca în fiecare an...

de Covasna Media | 731 vizualizări
Promovabilititatea la examenul de Bacalaureat din acest an, în judeţul Covasna, a fost de 84,24%

Prima sesiune de Bacalaureat a trecut cu bine pentru majoritatea candidaţilor din judeţ, procentul de promovabilitate fiind de 84,24%. Potrivit datelor prezentate de inspectorul de imagine al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Alis Pop, din cei 2.117 elevi înscrişi la Bac, s-au prezentat 2.088 şi au reuşit 1.759, cele mai multe medii fiind între 7 şi 7.99. Statistica arată că 629 de tineri au luat note între 7 şi 7,99,

Promovabilititatea la examenul de Bacalaureat din acest an, în judeţul Covasna, a fost de 84,24%

Prima sesiune de Bacalaureat a trecut cu bine pentru majoritatea candidaţilor din judeţ, procentul de promovabilitate fiind de 84,24%.

Potrivit datelor prezentate de inspectorul de imagine al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Alis Pop, din cei 2.117 elevi înscrişi la Bac, s-au prezentat 2.088 şi au reuşit 1.759, cele mai multe medii fiind între 7 şi 7.99. Statistica arată că 629 de tineri au luat note între 7 şi 7,99, alţi 561 între 8 şi 8,99 şi 376 între 9 şi 9,99. Anul acesta, la fel ca anul trecut, niciun candidat nu a obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat.

„Considerăm că rezultatele sunt corecte, normale şi răspund aşteptărilor noastre privind prima sesiune de Bacalaureat. Au fost elevi şi din anii anteriori şi foarte important este că anul acesta este pentru prima dată când elevii de la SAM ruta progresivă, care au absolvit 13 clase şi au obţinut certificate de calificare profesională de nivel III, au susţinut şi Bacalaureatul”, a spus şefa IŞJ, insp.gen Keresztely Irma.

Cea mai mare medie a obţinut-o un elev din Întorsura Buzăului, de la Liceul Teoretic Mircea Eliade, Constantin Călin Muntean (9,90), următoarele medii de 9,86, 9,82 şi aşa mai departe.

Peste 200 de contestaţii

Bacalaureatul nu putea trece fără contestaţii, astfel că din cei 329 de elevi respinşi peste 200 au depus contestaţii şi ele urmează a fi analizate. Dintre cei admişi, câţiva au solicitat majorări ale unor medii de la diferite discipline.

„Au venit şi pentru majorări, am avut chiar un caz cu medie de 9,20 la care se vrea reevaluarea lucrării, sau note peste 6 şi 7 pentru care elevii au depus solicitări privind majorarea”, a spus insp.gen. Keresztely Irma.

În total numărul contestaţiilor ajunge la 249, majoritatea la limba şi literatura română (167), apoi la matematică şi maghiară. La această primă sesiune a Bacalaureatului nu au fost elevi eliminaţi de la probe şi nu au fost raportate incidente majore.

S-au ales şi bobocii... 9 clase cu subefectiv

În ceea ce priveşte admiterea la liceu, după prima repartizare computerizată care a avut loc la începutul lunii iulie au fost repartizaţi 1.543 de copii şi 3 au rămas pe dinafară, din cauză că nu au trecut pe fişa de înscriere suficiente opţiuni. Locurile rămase neocupate sunt însă mult mai multe, 238 la număr, şi singura şansă să mai fie cât de cât ocupate este în urma rezolvării corigenţelor elevilor de a VIII-a.

Potrivit şefei IŞJ Covasna, Keresztely Irma, după prima repartizare 9 clase din peste 70 sunt cu subefective, la grupurile şcolare. „Sunt câte 8-9 elevi, în unele clase 11 sau 15, dar avem nevoie de peste 18 elevi în fiecare clasă pentru a funcţiona, dacă nu finanţarea va fi cu probleme, mai ales în contextul descentralizării. Vom avea o întâlnire cu directorii grupurilor şcolare unde sunt aceste clase, vor putea identifica elevii, vor vorbi cu ei după corigenţă şi vor face o orientare şcolară corespunzătoare pentru a se înscrie în clasa a IX-a. Trebuie să funcţioneze marketing-ul educaţional şi pentru elevii corigenţi din clasa a VIIIa”, a afirmat Keresztely Irma.

Aceasta şi-a exprimat speranţa că cele nouă clase nu vor rămâne cu subefectiv şi elevii îşi vor continua studiile în clasele rămase neocupate.

A doua etapă de repartizare are loc în data de 13 iulie şi se adresează candidaţilor care au participat la prima sesiune şi au rămas nerepartizaţi sau celor care nu au participat, din diferite motive. Completarea fişelor de opţiuni are loc între 6 – 10 iulie, iar între 7 – 8 iulie pot fi susţinute probe de aptitudini sau de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă în vederea ocupării locurilor rămase libere la licee vocaţionale sau care organizează clase bilingve.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
eugen, 7 iulie 2009
procent...de 84,24 LA SUTA??????.In rest ma bucur constant de prezenta voastra echilibrata!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.