La Chilieni şi Coşeni însemne secuieşti pe porţi şi în staţiile de autobuz
Programul Primăriei Sfântu Gheorghe, prin care vor fi finanţate lucrările de construcţie ale porţilor secuieşti pentru gospodăriile din satele aparţinătoare Chilieni şi Coşeni va fi demarat în curând, alături de Asociaţia de Turism a judeţului Covasna. În bugetul municipiului Sfântu-Gheorghe a fost prevăzută astfel o sumă totală de 30.000 de lei, destinată sprijinirii celor care doresc să achiziţioneze porţi secuieşti, municipalitatea intenţionând să sprijine, în 2010, construirea a 15 astfel de porţi.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a conceput un proiect de înnoire a porţilor gospodăriilor din Sfântu Gheorghe şi satele aparţinătoare Chilieni şi Coşeni, dorind ca vechile porţi să fie înlocuite cu unele secuieşti şi nu cu unele moderne.
Puţini solicitanţi pentru porţi
Deşi iniţial Primăria a vorbit despre acordarea unui sprijin de 1000 de lei pentru fiecare solicitant, suma va fi dublată. Potrivit autorităţilor locale, numărul solicitanţilor înscrişi până acum este destul de mic - 12, însă se explică prin faptul că realizarea unei astfel de porţi poate ajunge până la 4000 de lei, ceea ce înseamnă încă o dată valoarea sumei acordate de către Primărie.
„Porţile secuieşti relevă tradiţia şi ospitalitatea celor din Ţinutul Secuiesc şi cred că oamenii merită sprijiniţi în a le procura sau restaura. De aceea am hotărât să ne implicăm deoarece am observat că acolo unde există interes şi din partea autorităţilor, oamenii devin mai motivaţi să facă”, şi-a explicat Antal Arpad planul de sprijin pentru porţole secuieşti.
Potrivit administraţiei locale, vor fi ridicate porţi secuieşti şi în faţa bisericilor aflate la drumul principal din Chilieni şi Coşeni, costurile acestora urmând să fie suportate în totalitate de către Primărie.
Primăria Sfântu Gheorghe nu se opreşte însă aici cu însemnele secuieşti, dorind ca noile chioşcuri din staţiile de autobuz din cele două localităţi să poarte, la rândul lor, elemente de construcţie secuieşti.
Monica Vajna