La aniversarea lui Eminescu
În data de 17 ianuarie, cadre didactice şi elevi ai Şcolii cu clasele I-VIII „Váradi József” din Sfântu Gheorghe au participat la un eveniment cultural de excepţie, intitulat „Eminescu fi-va veşnic!” organizat de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, în colaborare cu Radio România Târgu Mureş şi revista de cultură „Vatra Veche”. Acest eveniment a avut loc la Casa memorială “Romulus Cioflec” din Araci şi a fost coordonat de prof. dr. Luminița Cornea, care a oferit, la început, ghidajul specializat celor care au vizitat pentru prima oară Casa memorială “Romulus Cioflec”.
Evenimentul cultural, desfășurat în sala multimedia a muzeului, a început sub semnul poeziei „Rugăciune” de Mihai Eminescu, recitată de eleva Daria Bugnar, de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, îndrumată de învăţătoarea Valeria Păcală. Imaginea fetiței din clasa I, cu mâinile împreunate pentru o adevărată rugăciune, a rămas sigur în memoria spectatorilor. Sunt convinsă de aceasta, având în vedere apaluzele care au urmat.
Programul a cuprins secvenţe cu titluri semnificative din creaţia eminesciană: “Înger de pază” – versuri de Mihai Eminescu interpretate de elevi de la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul”, pregătiţi de prof. Maria Stoica şi de elevii şcolii noastre: Rebeca Barbu, Filip Bundan şi Anca Poşircă – clasa a VII-a A. Toate poeziile au fost recitate cu mare emoție, având în vedere că sala era plină până la refuz, mulți spectatori asistând în picioare. Elevii au fost aplaudați și apreciați pentru participarea lor la sărbătorirea poetului Mihai Eminescu.
Un moment deosebit a fost acela intitulat „Dulcea mea Doamnă - Eminul meu iubit”, interpretat de actorii Duţa Guruianu şi Sergiu Aliuş, de la Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sf. Gheorghe. De data aceasta spectatorii au apreciat înaltul nivel al interpretării actoricești, dar și „punerea în scenă” a mai multor poezii eminesciene și a unor scrisori de dragoste dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle. Cei doi actori au încântat cu adevărat publicul. Ar fi de dorit ca asemenea recitaluri să mai vedem la Casa memorială „Romulus Cioflec” și cu alte ocazii.
Au urmat lieduri pe versuri de Mihai Eminescu, în interpretarea tenorului Szilágyi Zsolt, acompaniat de Szilágy Zsolt Herbert. Ca de fiecare dată, Szilágyi Zsolt a încântat audiența prin prestația sa artistică. Surpriza a fost deosebită prin mulțimea liedurilor pe versuri eminesciene transmise publicului de extraordinara voce a maestrului, acompaniat chiar de fiul său. După cum a mărturisit, a cântat pentru prima dată în muzeul din Araci. Certitudinea faptului că atmosfera culturală a fost la înălțime a avut-o publicul atunci când maestrul Szilágyi a interpretat, oarecum în afara programului, cunoscuta piesă „Ave Maria!”.
Următoarea parte a evenimentului cultural „Eminescu fi-va veșnic!” a adus în prim plan personalitățile invitate: poetul Valentin Marica, senior editor la Radio România Tg. Mureș, și scriitorul Nicolae Băciuț, redactor șef al revistei de cultură „Vatra veche”. Prin secvenţa „Stelele-n cer: Mihai Eminescu – Grigore Vieru”, au fost exprimate „gânduri” ale poetului Valentin Marica.
Un loc special în cadrul programului l-au ocupat creaţiile literare închinate poetului Mihai Eminescu, care au fost citite de autorii Valentin Marica, Ion Topolog, Nicolae Băciuţ, Ionel Simota, Antonia Amatti, George Echim, moment urmat de lansarea revistei „Vatra Veche”, nr.1 din 2012, prezentată de scriitorul Nicolae Băciuţ, redactor-şef.
Sfârşitul activităţii a fost marcat de un „Semnal editorial”, prin anunţarea ultimelor volume semnate de poeta Anthonia Amatti şi de preotul Ioan Tămaş Delavâlcele.
Considerăm că asemenea evenimente ar fi bine să se organizeze periodic la muzeul din Araci. Faptul că publicul a umplut sala peste capacitatea ei este o demonstrație a necesității acestor momente.
Mulţumim organizatorilor pentru prilejul deosebit pe care l-am avut de a participa la un eveniment cultural de excepţie.
Prof. Pethö Mona – Mihaela