ACTUALITATE 9 octombrie 2023

Kürtős-ul învelit în foiță de aur de 24 de karate, vândut la licitație cu 1.000 de lei

de Daniela Luca | 1214 vizualizări

Una dintre noutățile celei de-a V-a ediții a Festivalului Deliciilor Dulci din Sfântu Gheorghe, care a avut loc în perioada 6 - 8 octombrie, a fost prepararea unui kürtőskalács cu brânză maturată raclette, învelit în 30 de foițe de aur comestibil de 24 de karate. Creația culinară inedită a fost scoasă la licitație, iar câștigătorul a fost un medic chirurg din Cluj, care a oferit pentru acest cozonac secuiesc suma de 1.000 de lei. Fondurile obținute din această licitație vor fi direcționate către un program al Serviciului de Ajutor Maltez, care furnizează zilnic mese calde pentru peste 50 de persoane vârstnice din oraș.

Duminică seara, pasiunea pentru tradiție și generozitatea s-au unit pentru a face o faptă bună pentru comunitate. Probabil cel mai scump kürtőskalács din lume, învelit în foiță de aur, a fost scos la licitație, după ce a fost preparat în fața publicului.

Suma oferită pentru creația culinară a fost de 1.000 de lei. Gestul a venit din partea unui chirurg plastician din Cluj.

„Mă bucur că am putut să ajut. Faptul că e învelit în foiță de aur contează foarte puțin pentru mine. Pentru mine cel mai important este unde merg banii”, a declarat, în fața publicului, Andrei Martin.

Medicul ne-a  spus că este în vizită la Sfântu Gheorghe și că nu are de gând să mănânce kürtős-ul învelit în aur, cu toate că este comestibil. Andrei Martin a precizat că îl va păstra într-un glob de sticlă și îl va transforma astfel într-o piesă de artă deosebită.

Scopul licitației a fost strângerea de fonduri pentru programul Serviciului de Ajutor Maltez, care oferă mese unor persoane pentru care acest gest reprezintă poate singura bucurie de care mai au parte.

„Am fost contactați de organizatorii festivalului care ne-au întrebat dacă am fi de acord să se liciteze pentru programul nostru și evident că am acceptat. Zilnic ducem mese calde la bătrânii singuri din oraș, iar din acest motiv avem nevoie mereu de sprijin financiar. Acum sunt 53 de bătrâni care beneficiază de acest ajutor. La costul produselor alimentare se adaugă și forța de muncă, utilitățile, transportul. Mereu am spus că dacă cineva dorește să ne sprijine, noi ne bucurăm și dacă primim un leu, așa că evident că ne bucurăm pentru suma asta”, ne-a spus coordonatorul voluntarilor din cadrul Serviciului de Ajutor Maltez, Székely Róbert.

Cea de a V-a ediţie a Festivalului Deliciilor Dulci s-a desfăşurat în centrul municipiului Sfântu Gheorghe,  în perioada 6-8 octombrie, și a celebrat acest desert unic care cucereşte prin rafinata sa simplitate, spun organizatorii.

Premiul prestigios „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc”, un cozonac preparat după o reţetă tradiţională, dar care îmbină gustul autentic cu prospeţimea prezentului, a fost câștigat de familia Simon din Sântionlunca.

Și în acest an s-a preparat „Kürtőskalács-ul regândit”. De această dată, a fost vorba despre un cozonac dietetic, fără zahăr, realizat cu făină integrală. Premiul pentru această inovație culinară a fost acordat unei echipe din Baia Mare, care a pregătit kürtőskalács cu leurdă.

Mai multe detalii despre eveniment, inclusiv declarații ale câștigătorilor, dar și impresiile juriului, vor fi dezvăluite în ediția de marți a ziarului Observatorul de Covasna și pe covasnamedia.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.