ACTUALITATE 3 decembrie 2014

Kriterion la 45 de ani

de Covasna Media | 125 vizualizări

Colocviu la Centrul de Cultură Arcuş pe 5 decembrie 2014

Editura Kriterion sărbătoreşte 45 de ani de la înfiinţarea sa, prin organizarea unui Colocviu, care va avea loc vineri, 5 decembrie, la Centrul de Cultură Arcuş. Colocviul are drept tematică perioada 1970-1990 din istoria Editurii Kriterion. La Colocviu participă 13 foşti redactori ai Kriterion, de la Bucureşti, Cluj, Braşov, Oradea: Gyula Dávid, Lajos Bálint, Sándor Szilágyi N., Gyula H. Szabó, Szabó Zsolt, Piroska Mező, Diatcu-Schmidt Helen, Stefan Lepojev, Judit Mocanu-Szemlér, Rozália Panait, Gabriel Gafița, Judit Kacsó, Gusztáv Molnár. Coordonator de proiect: József Lőrincz D.

Despre ce a însemnat naşterea Kriterion şi despre caracterul unic al acestei Edituri în spaţiul cultural al Europei de Est depune mărturie o imensă bibliografie. Dacă ar fi să identificăm substanţa din care s-a hrănit timp de 45 de ani Kriterion, numele acestei substanţe este DIVERSITATEA. Iată cum vorbeşte despre această diversitate Géza Domokos, fondatorul Kriterion, într-o notă din Jurnalul său, datată miercuri, 18 mai 1988, ziua sa de naştere : „Demult mă gândesc despre cum va fi ziua de astăzi. Iată că a venit. Dimineaţa a început cu felicitările venite din partea familiei, şi au continuat cu cele de la editură. Cel mai tânăr membru al editurii, corectoarea redacţiei germane, de altfel bună cunoscătoare a limbii maghiare, Rita Koosch, mi-a înmânat cadoul, purtând un costum popular secuiesc. Iar cadoul era un coş mare, împletit, în care se găseau următoarele: o velinţă de perete ceangăiască, o cană veche de Corund, o basma românească de Ialomiţa, o faţă de masă sârbească, o cană de porţelan slovacă, o căciuliţă/kipa evreiască de rugăciune, un ou încondeiat şi ornat cu mărgele ucrainene, o pungă cu tutun turcesc, o basma de mătase tătărească şi cea mai veche piesă de artă populară – o strachină şvăbească din Banat, datată 1787. Am rămas fără de cuvinte, în timp ce ţineam în braţe această lume atât de diversă, care simboliza diversitatea Kriterion-ului – obiecte diferite, dar totuşi dependente unul de celălalt, astfel, comunicând de minune împreună. (...): (Géza Domokos, În reflux–Jurnal, unamienouăsuteoptzecişiopt. Editura Pallas-Akadémia, Miercurea Ciuc, 2004, pag. 161)

Dezbaterea de la Arcuş va fi moderată de Ágnes-Katalin Bartha, doctor în ştiinţele literaturii, iar principalele teme de discuţie vor fi : Lansarea Kriterion – echipa şi atmosfera din Editură; Rolul lui Géza Domokos; Ateliere redacţionale; Interdicţii şi cumpăniri (De la planul editorial la apariţia cărţii); Triada editori-autori-cititori. Colocviul îşi propune să ofere o imagine din interior asupra vieţii editoriale, a strategiei conducerii şi funcţionarii Kriterion în perioada 1970-1990, din perspectiva celor care au lucrat în cadrul acestei instituţii de cultură minoritară. O privire extrem de necesară, care se integrează în efortul de documentare şi înţelegere a vieţii culturale din perioada regimului totalitar comunist.

Editura Kriterion a fost înfiinţată în decembrie 1969, ca instituţie de cultură minoritară, care, începând cu 1 ianuarie 1970, a publicat în limbile naţionalităţilor din Romania, volume de o mare diversitate (de beletristică, de ştiinţe ale naturii, ştiinţe sociale şi istoria artei), iar începând din 1971, prin traduceri în limba româna, a facilitat accesul cititorilor români spre cele mai valoroase opere din literaturile celorlalte naţionalităţi din ţara noastră.

Până în august 1990, directorul Kriterion a fost scriitorul, traducătorul, editorul şi omul politic Géza Domokos (1928-2007). Sub conducerea sa, începând cu anii '70, Editura a devenit un atelier de prestigiu european, deschis culturii scrise minoritare din Romania. . In ceea ce priveşte anvergura europeană şi capacitatea editorială, Kriterion a fost cea mai mare întreprindere editorială de limba maghiară din afara graniţelor Ungariei, aşa cum a fost şi cea mai importantă editură în limba germană, din afara spaţiului lingvistic german. Directorul şi colegii săi au creat un atelier unde s-au născut opere în limbile maghiară, germană, sârbă, iddiş, slovacă, ucraineană, turcă, tătară, ruso-lipoveană: Şi tot în spaţiul atelierului deschis de Kriterion a crescut substanţial numărul de traduceri reciproce din toate aceste limbi. Kriterion-ul multilingv a fost, din toate punctele de vedere, un atelier de creaţie, de o excepţională eficienţă, în sensul că avut darul de a suplini o serie de instituţii vitale pentru dezvoltarea culturală a unei comunităţi naţionale In condiţiile dictaturii comuniste şi a politicii de omogenizare naţională, instituţiile încă nedesfiinţate s-au atrofiat, până la o existenţă strict formală. Cu experienţa unei edituri atente la tot ce înseamnă cultură minoritară, Kriterion a fost strategul cultural, care i-a stimulat şi sprijinit pe scriitorii minoritari, din toate domeniile, şi a răspuns nevoilor de comunicare şi cunoaştere ale cititorilor.

Organizatori: Asociaţia Domokos Géza, în parteneriat cu Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, Casa Memorială Szabédi László, Consiliul Judeţean Covasna, Institutul Maghiar din Bucureşti, Centrul de Cultură Arcuş.

(Nina Ţînţar)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.