Klaus Johannis: Minoritatea germană nu agreează autonomia pe criterii etnice
Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Klaus Johannis, a îndemnat la calmarea spiritelor în relațiile diplomatice dintre Ungaria și România. “Astfel de lucruri nu se rezolvă prin declarații ambalate. România și Ungaria sunt state vecine și ar fi bine să ne înțelegem”.
Liderul minorității germane din România consideră deplasată forma pozițiilor publice la care s-a ajuns în urma disputelor pe tema arborării steagului secuiesc și arată că unele dintre solicitările etnicilor maghiari sunt deplasate. “Eu personal nu agreez autonomia pe criterii etnice și aceasta este și poziția FDGR. Credem în autonomia administrației publice locale, în autonomia culturală, dar nu pe criterii etnice. Altfel, lucrurile intră într-o zonă sensibilă, ale cărei potențiale manifestări le-am mai avut în apropiere, mă refer la fosta Iugoslavie”, spune Johannis.
Scandal “artificial”
Președintele FDGR a catalogat discuțiile din ultimele două zile drept “un scandal artificial”. “Am părerea că ar face bine să se calmeze și unii și alții”, a comentat Johannis. “Scandalul” a pornit după declarațiile publice ale secretarului de stat în Ministerul de externe maghiar, Zsolt Németh, care a susținut că guvernul din care face parte cere oprirea unor “agresiuni simbolice” împotriva maghiarilor care trăiesc în România. Secretarul de stat nu este la prima ieșire de acest gen, reprezentantul FIDESZ (partidul aflat acum la guvernare în Ungaria) fiind acuzat în trecutul apropiat și de UDMR de intervenții politicianiste. Înmulțirea derapajele publice, pigmentate cu poziții antisemite, ale unor lideri politici din statul vecin a fost semnalată recent și de către reprezentanții Statele Unite ale Americii.
“Dacă a fost sau nu momentul și modul potrivit de a face astfel de declarații nu am căderea să comentez. Dar asta ne mai lipse acum, un conflict pe teme etnice”, a declarat și Peter Eckstein Kovacs, fost consilier prezidențial.
“Nu e nicio noutate”
Fostul consilier prezidențial se arată surprins de amploarea publică a discuțiilor. “Este o chestiune care mie îmi scapă. S-a ajuns la o escaladare a relațiilor diplomatice dintre cele două țări și ambele state au de pierdut. Nu a apărut nicio noutate în pozițiile celor două țări și s-a ajuns la o spirală a discuțiilor căreia eu nu îi văd rostul”, a completat Peter Eckstein Kovacs.
În cadrul declarațiilor publice din ultimele zile, autoritățile române au atras atenția oficialilor de la Budapesta să nu se mai amestece în chestiunile care țin de respectarea legilor din România. În mai multe intervenții televizate, ambasadorul Ungariei la București, Oszkar Fuzes, a arătat ieri că susține modificarea Constituției României pentru a favoriza autonomia pe criterii etnice.
(evz.ro)
Citeşte şi Steagul Ţinutului Secuiesc, arborat în Ungaria. Ponta: Nu acceptăm obrăznicii externe
Citeşte şi PCM Covasna vrea ca steagul secuiesc să fie arborat în Parlamentul României
Citeşte şi Secretar de stat în MAE: Declaraţiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile
Citeşte şi USL Covasna: Nemeth „pune gaz pe foc”; acţiunea acestuia este provocatoare