ACTUALITATE 5 mai 2009

Judeţul Covasna a devenit membru al Asociaţiei de prietenie româno-chineze

de Covasna Media | 698 vizualizări
La Sfântu-Gheorghe a avut loc ieri înfiinţarea filialei Covasna a Asociaţiei de prietenie românochineze. Gazda evenimentului a fost prefectul judeţului, Codrin Munteanu, acesta avându-i ca oaspeţi pe ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Liu Zengwen, şi pe preşe dintele Asociaţiei, Florea Dumitrescu. La înfiinţarea filialei covăsnene a Asociaţiei au luat parte oameni de afaceri şi reprezentanţi ai administraţiei locale, aceasta fiind cea de-a 32-a filială

La Sfântu-Gheorghe a avut loc ieri înfiinţarea filialei Covasna a Asociaţiei de prietenie românochineze.

Gazda evenimentului a fost prefectul judeţului, Codrin Munteanu, acesta avându-i ca oaspeţi pe ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Liu Zengwen, şi pe preşe dintele Asociaţiei, Florea Dumitrescu. La înfiinţarea filialei covăsnene a Asociaţiei au luat parte oameni de afaceri şi reprezentanţi ai administraţiei locale, aceasta fiind cea de-a 32-a filială judeţeană înfiinţată în România. Filiala covăsneană a Asociaţiei de prietenie românochineze a strâns din prima zi aproximativ 30 de membri, preşedintele acesteia fiind desemnat deputatul Horia Grama, în vreme ce fostul deputat Petre Străchinaru a fost însărcinat cu conducerea departamentului cultural.

Prefectul Codrin Munteanu a ţinut să sublinieze importanţa evenimentului de ieri, marcant nu doar prin înfiinţarea unei filiale a asociaţiei în judeţul Covasna ci şi de prezenţa în judeţul Covasna a ambasadorului Chinei. „Astăzi s-a aşezat o nouă piatră la temelia relaţiilor dintre cele două ţări, chiar pe sistem descentralizat, căci e vorba de înfiinţarea la nivel local a acestei filiale“, a mai arătat Codrin Munteanu, subliniind puterea economică şi culturală pe care o reprezintă China, devenită un model de dezvoltare economică.

România, renumită printre chinezi

Ambasadorul Chinei în România, Liu Zengwen, aflat pentru a treia oară în judeţul Covasna, s-a declarat cucerit de frumuseţile şi bogăţiile acestuia, reţinând aici capacităţile balneoclimaterice ale judeţului şi bogăţia sa în ape minerale.

„Înfiinţarea acestei filiale a Asociaţiei de prietenie românochineze constituie un eveniment important pentru promovarea şi impulsionarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre cele două ţări (…) Nu doar că avem o bază solidă, contacte frecvente şi vizite reciproce între cele două ţări, ci şi relaţii în toate domeniile, mai ales în ultimii ani”, a declarat Liu Zengwen, potrivit căruia

România este renumită în China. Ambasadorul chinez a subliniat că există un mare potenţial al dezvoltării relaţiilor economice dintre judeţul Covasna şi regiuni ale Chinei, arătându-se convins de impulsionarea pe care înfiinţarea filialei Asociaţiei o va da acestor relaţii.

Proprietăţile balneoclimaterice, îmbinate cu medicina tradiţională chinezească

Odată cu înfiinţarea Asociaţiei, mediul de afaceri covăsnean se va putea îndrepta mai uşor spre parteneri chinezi, autorităţile covăsnene găsind deja o formă de îmbinare a specificului covăsnean cu cel chinezesc.

„Sperăm că vom constitui repede un nucleu de lucru al acestei filiale judeţene a Asociaţiei, concretizându-se în stabilirea unor relaţii cu China. Suntem foarte interesaţi de stabilirea unor relaţii economice bilaterale, investiţii reciproce, produse sau servicii complementare”, a explicat preşedintele filialei covăsnene a Asociaţiei, Horia Grama. Acesta a subliniat faptul că una dintre primele oportunităţi de colaborare concretă cu oamenii de afaceri chinezi ar putea-o constitui îmbinarea calităţilor balneoclimaterice ale judeţului Covasna cu medicina tradiţională chinezească, ceea ce ar putea conferi turismului covăsnean noi perspective. Horia Grama a subliniat totodată faptul că România, ca ţară membră a Uniunii Europene, poate oferi investitorilor chinezi şansa de accesare a fondurilor comunitare pentru afaceri derulate aici.

Investiţii chineze de 400 de milioane de dolari

Potrivit ambasadorului Liu Zengwen, numărul oamenilor de afaceri chinezi ce-şi desfăşoară activitatea în România este de 8.000, afacerile acestora fiind, în general, unele mici. Astfel, investiţiile realizate de chinezi în România se ridică la suma totală de 400 de milioane de dolari, o sumă destul de scăzută, comparativ cu numărul afacerilor derulate aici de către chinezi. Printre afacerile mai mari, puţine la număr, însă, în care sunt implicaţi şi oameni de afaceri chinezi, se numără o fabrică de ţigarete la Râmnicu Sărat, una de biciclete la Deva şi un parc industrial la Buzău.

În ceea ce priveşte atracţia pe care România o exercită asupra turiştilor chinezi, Liu Zengwen a admis că, potrivit numărului de chinezi care ne vizitează ţara, aceasta nu este una foarte mare. Ambasadorul Chinei a arătat însă că lipsa unui flux mare de turişti chinezi poate fi pusă şi pe seama inexistenţei curselor directe România-China. Referitor la românii care călătoresc spre China, ambasadoul a dezvăluit că, în 2008, s-au acordat românilor 10.000 de vize pentru China.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.