ACTUALITATE 1 aprilie 2010

Jandarmii covăsneni îşi omagiază eroii

de Covasna Media | 518 vizualizări
01apr2010-jandarmiÎmplinirea a 160 de ani de la înfiintarea Jandarmeriei Române oferă Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Covasna prilejul de a-şi comemora şi cinstii eroii. Astfel, o filă din istorie povesteşte următoarea întâmplare: la data de 26 septembrie 1921, în jurul orei 01.30, jandarmii din Secţia Aita Mare a Companiei de jandarmi Sfântu Gheorghe urmăreau un infractor care avea domiciliul în comuna Aita Mare, pe atunci judeţul

01apr2010-jandarmiÎmplinirea a 160 de ani de la înfiintarea Jandarmeriei Române oferă Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Covasna prilejul de a-şi comemora şi cinstii eroii. Astfel, o filă din istorie povesteşte următoarea întâmplare: la data de 26 septembrie 1921, în jurul orei 01.30, jandarmii din Secţia Aita Mare a Companiei de jandarmi Sfântu Gheorghe urmăreau un infractor care avea domiciliul în comuna Aita Mare, pe atunci judeţul Trei Scaune. În timp ce acesta era urmărit, a tras „focuri de revolver” asupra jandarmilor, împuşcându-l mortal pe plutonierul Ioan Tatu şi pe sergentul instructor Ioan Grideanu. Conform dosarului nr. 68/1927 aflat la Filiala Arhivelor Statului din judeţul Covasna, infractorul a dispărut în direcţia Ciuc. La 3 octombrie 1921 a fost pus în urmărire generală pe ţară de către Direcţiunea Poliţiei şi Siguranţei Generale. În anul 1927 se cunoştea că este fugit în Ungaria şi lucra ca funcţionar la Căile ferate, în apropiere de frontiera română. În decembrie 1921, Regimentul 8 Jandarmi Braşov a propus Prefecturii Trei Scaune construirea unei fântâni în comuna Aita Mare, în memoria celor doi jandarmi căzuţi la datorie.

Prefectura a hotărât, la propunerea prefectului de atunci R. Rauca, construirea unui monument prin contribuţia tuturor comunelor din plasă. Monumentul a fost dezvelit la data de 2 octombrie 1927, În comuna Aita Mare, la ceremonie participând circa 200 de persoane. În luna octombrie 1940 monumentul a fost distrus. Jandarmii din cadrul I.J.J. Covasna, cu sprijinul Prefecturii Covasna şi a autorităţilor locale din comuna Aita Mare au hotărât să-şi cinstească înaintaşii eroi contribuind la ridicarea actualului monument ca veşnică aducere aminte a slujitorilor neamului românesc.

Noul monument, care respectă arhitectura celui ridicat în anul 1927 a fost dezvelit de Ziua Înălţării Domnului la 8 iunie 2000. În parc există trei monumente simbolice, fiecare reprezentând evenimente eroice din istoria acestor meleaguri: Statuia lui Kriza Janos, Monumentul dedicat mileniului ungar şi Monumentul eroilor jandarmi. Barabas Andras, primarul din 2000 al comunei, cu ocazia dezvelirii monumentului afirma: „dorim ca aceste monumente să reprezinte simbolul înfrăţirii dintre noi şi a respectului reciproc, pentru ca întotdeauna să trăim în pace şi bună înţelegere”.

În semn de respect faţă de ofranda adusă de înaintaşi pe altarul patritei, continuăm tradiţia comemorării acestora prin organizarea unui ceremonial militar religios, urmat de depunerea unor coroane cu flori, la care cu drag aşteptăm participarea tuturor persoanelor care doresc acest lucru.

Ceremonialul şi depunerile de coroane cu flori începe astăzi la ora 9.00, iar începând cu ora 12.00 la sediul nostru se va desfăşura Cupa presei la Tir în incinta poligonului.

Purtător de cuvânt al I.J.J. Covasna Lt. Lidia Tüzes

Teme articol: jandarmi
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.