ACTUALITATE 24 ianuarie 2024

Jandarmii covăsneni, în prima linie a conflictului om-urs: 253 de intervenții în 2023

de Daniela Luca | 701 vizualizări

Jandarmii din județul Covasna au raportat o creștere semnificativă a intervențiilor pentru alungarea urșilor din apropierea zonelor locuite, în 2023, potrivit datelor oficiale. Numărul total de intervenții a ajuns la 253, comparativ cu cele 148 înregistrate în anul precedent. Dintre acestea, 57 au avut loc în mediul urban, cu cele mai multe intervenții înregistrate în zona orașului Covasna și a municipiului Sfântu Gheorghe. În mediul rural, localitățile Balvanyos, Crasna, și Turia au fost printre cele mai afectate. Și numărul acțiunilor de extragere a urșilor periculoși prin împușcare a crescut în 2023. Jandarmii au fost implicați în 8 astfel de intervenții coordonate de primari.

În anul 2023 jandarmii covăsneni au avut un număr de 253 de intervenții în urma apelurilor prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 care semnalau prezența urșilor în apropierea zonelor locuite, conform datelor oficiale, transmise redacției noastre.

Dintre acestea, 57 de intervenții au fost în mediul urban, iar cele mai multe au fost înregistrate în zona orașului Covasna – 31 de intervenții și a municipiului Sfântu Gheorghe – 23 de intervenții, iar 196 de intervenții au fost în mediul rural, cele mai multe fiind înregistrate în localitățile: Balvanyos – 41, Crasna – 22, Turia – 17, Ojdula – 11, Belin – 10, Vâlcele – 9 și Sâncrai – 9.

În 2022, au fost mult mai puține astfel de acțiuni, comparativ cu anul trecut, adică 148 în total.

Dintre acestea, 19 intervenții au fost în mediul urban, cele mai multe fiind înregistrate în zona orașului Întorsura Buzăului – 11 intervenții și a municipiului Sfântu Gheorghe – 4 intervenții, iar 129 intervenții au fost în mediul rural, cele mai multe fiind înregistrate în localitățile: Sita Buzăului – 18, Balvanyos – 18, Barcani – 10, Bixad – 8, Arcuș – 7.

De două ori mai multe acțiuni de extragere a urșilor periculoși

Totodată, jandarmii covăsneni au fost implicați și în acțiuni de extragere a urșilor periculoși prin împușcare. În conformitate cu prevederile OUG 81/2021, privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, în anul 2023, jandarmii covăsneni au participat la 8 astfel de acțiuni, respectiv: Turia – 2, Covasna – 2, Sâncrai – 1, Cernatul de Jos – 1, Chilieni – 1 și Hilib – 1.

Printr-o comparație cu anul 2022, când au fost 4 astfel de intervenții, se poate constata că numărul cazurilor în care a fost nevoie ca un urs periculos să fie împușcat s-a dublat. Acțiunile de atunci au fost coordonate de primarii unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora s-au înregistrat aceste evenimente, respectiv în localitățile Bixad (3 intervenții) și Întorsura Buzăului (1 intervenție), conform datelor IJJ Covasna.

Situația indică, din nou, o necesitate crescută de gestionare a conflictelor dintre urși și comunități. Reamintim că în 2023 trei persoane au fost rănite în urma întâlnirilor cu urșii. Este vorba despre trei bărbați, unul din comuna Sita Buzăului și ceilalți doi din Belin.

Problema urșilor nu este una nouă. Principala îngrijorare este numărul prea mare al acestora raportat la arealul disponibil, spun autoritățile. Estimările actuale ale asociațiilor de vânătoare indică un efectiv de 2.183 de urși, dar autoritățile anticipează o creștere în primăvară, odată cu nașterea puilor.

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.