ACTUALITATE Acum 1 zi, 19 ore

ISU Covasna: se vor monta detectoare de fum și monoxid de carbon în Vâlcele, Ilieni, Ghelința, Sita Buzăului, Barcani și Biborțeni

de Ștefania Găvăneci | 434 vizualizări

În primele trei luni ale anului, în județ, au fost raportate 48 de incendii la case de locuit, soldate cu trei decese, iar o persoană a fost rănită. În perioada următoare se va derula campania națională „Detector pentru Viață”, astfel că, pe lângă conștientizarea populației în ceea ce privește importanța prevenirii incendiilor și responsabilizarea cetățenilor în vederea asigurării unui cămin sigur, ISU Covasna anunță și montarea a 225 de detectoare de fum și monoxid de carbon în Vâlcele, Ilieni, Ghelința, Sita Buzăului, Barcani și Biborțeni. Programul va continua și în alte zone ale județului.

Anul trecut, în județul Covasna au fost înregistrate peste 140 de incendii la locuințe, evenimente care, potrivit statisticilor, au avut consecințe grave: peste 15 persoane au fost rănite, iar o persoană și-a pierdut viața.

În primele trei luni ale acestui an, situația rămâne îngrijorătoare, fiind raportate deja 48 de incendii la locuințe, soldate cu o persoană rănită și trei decese”, a transmis ISU Covasna. 

La nivel național, se desfășoară campania „Detector pentru Viață”, derulată de Departamentul pentru Situații de Urgență, cu sprijinul E.ON și Delgaz Grid, care are ca scop conștientizarea populației cu privire la importanța prevenirii incendiilor și a folosirii detectoarelor de fum, monoxid de carbon și gaz. În județul Covasna, pe lângă componenta de informare, campania include și instalarea efectivă a detectoarelor în gospodăriile cu risc ridicat. Astfel, din cele 500 de detectoare alocate județului, 225 au fost deja distribuite subunităților operative, urmând să fie montate în locuințele din localitățile Vâlcele, Ilieni, Ghelința, Sita Buzăului, Barcani și Biborțeni. 

Pentru că fiecare minut contează în astfel de situații, detectoarele de fum, de monoxid de carbon și cele de gaz pot face diferența între un incident minor și o tragedie. Aceste dispozitive au, în primul rând, un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt montate”, se mai arată în comunicatul transmis de ISU Covasna. 

Autoritățile mai menționează că aceste detectoare nu alertează automat autoritățile și nu sunt conectate la sisteme de stingere a incendiilor. Rolul lor este de a avertiza locatarii cu privire la izbucnirea unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon în locuință.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna reamintește cetățenilor să anunțe de urgență orice situație care poate pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător, apelând numărul unic 112. 

Totodată, informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Numărul incendiilor înregistrate în 2024, în judeţul Covasna, a crescut cu peste 28% faţă de anul anterior, iar valoarea pagubelor au ajuns la peste 13 milioane de lei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.