ISU Covasna cere bani pentru scafandri
Suma necesară echipării adecvate şi pregătirii scafandrilor a fost estimată la 40.000 de euro, care se speră a fi obţinuţi de la Consiliul Judeţean Covasna.
Consiliul Judeţean (CJ) Covasna ar putea finanţa dotarea cu echipamente de iarnă şi pregătirea scafandrilor din cadrul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna.
Scafandrii de la ISU Covasna vor fi pregătiţi de către un specialist pentru diverse intervenţii - cum ar fi cele pe curs de apă, urmând ca finanţarea să vină prin CJ Covasna, căruia i s-au solicitat, totodată, bani pentru echiparea adecvată a scafandrilor.
„Pregătirea scafandrilor s-a mai făcut, în trecut, dar nu a fost finalizată. De aceea s-a luat legătura cu scafandrul Szabo Jeno, de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Scafandrii noştri sunt pregătiţi pentru a interveni, în special pe zi, dar e necesar şi pentru intervenţii pe timp de noapte, precum şi pe cursurile de apă. Sperăm ca împreună cu Braşovul şi Harghita să facem echipe de scafandri care să poată acţiona în diverse situaţii”, a declarat comandantul ISU Covasna, Gyorgy Alfons.
Potrivit acestuia, scafandrii au nevoie şi de echipamente speciale, adaptate sezoanelor în care se intervine, în prezent la ISU Covasna existând doar costume de vară, ceea ce determină ca intervenţiile pe timp de iarnă să se facă prin îmbrăcarea a două costume, pentru a se rezista la temperatura scăzută a apei.
Gyorgy Alfons a mai precizat că suma necesară echipării adecvate şi pregătirii scafandrilor a fost estimată la 40.000 de euro, care se speră a fi obţinuţi de la CJ Covasna.
A trecut pericolul inundaţiilor provocate de sloiurile de gheaţă
Referindu-se la pericolul inundaţiilor care pot apărea în această perioadă, Gyorgy Alfons a declarat că există o monitorizare permanentă a apelor şi zonelor sensibile din judeţ, existând totodată o legătură deosebită cu comitetele locale pentru situaţii de urgenţă. În aceeaşi idee, ISU consideră că şi implicarea autorităţilor locale a crescut, primarii şi viceprimarii ştiind cum să acţioneze în faţa situaţiilor delicate, fără a cere întotdeauna intervenţia ISU.
„Avem multe localităţi - precum Vâlcele, Brăduţ sau Sita Buzăului, unde comitetul local pentru situaţii de urgenţă ia măsuri imediat ce apar probleme, fără a ne solicita imediat. Există însă şi localităţi în care autorităţile locale se bazează exclusiv pe noi sau mai întârzie în a lua măsurile necesare”, a explicat Gyorgy Alfons.
Potrivit ISU, din punct de vedere al intervenţiilor pirotehnice necesare spargerii sloiurilor de gheaţă, s-au realizat, în acest an, trei astfel de acţiuni, cu un număr total de 31 de ore de activitate.
„În total, până la această dată s-au folosit, în cadrul celor trei intervenţii, 57,8 kilograme de trotil şi 84 de capse, şi s-au executat aproximativ 50 de detonări la poduri de gheaţă. Prin intervenţiile desfăşurate în zonele Brăduţ şi Turia, unde situaţia a fost foarte grea, am scăpat de inundarea Tălişoarei, când sâmbătă după-amiază a venit continuu viitura cu gheaţă”, a declarat colonelul Vasile Sădean, prim-adjunct al ISU Covasna, apreciind că în prezent nu mai există pericol de inundaţii în judeţ, chiar dacă sunt locaţii în care apele sunt crescute.
Monica Rizea
Sursa foto: www.isubihor.rdsor.ro