ACTUALITATE 31 mai 2009

Irigare din forţe proprii

de Covasna Media | 706 vizualizări
Doar aproximativ 1% din suprafaţa cultivată a judeţului beneficiază de un sistem de irigare

Mai mulţi agricultori din judeţ vor să înfiinţeze o Asociaţie a Udătorilor, prin care să reabiliteze o parte din sistemul de irigare nefuncţionabil aflat în zona Pădureni - Moacşa, în condiţiile în care numai aproximativ 1% din suprafaţa arabilă a Covasnei beneficiază de irigare şi agricultorii au mari probleme din această cauză. Unul dintre iniţiatorii acestui demers, Romulus Oprea – producător de cartofi -, a afirmat că

Doar aproximativ 1% din suprafaţa cultivată a judeţului beneficiază de un sistem de irigare

Mai mulţi agricultori din judeţ vor să înfiinţeze o Asociaţie a Udătorilor, prin care să reabiliteze o parte din sistemul de irigare nefuncţionabil aflat în zona Pădureni - Moacşa, în condiţiile în care numai aproximativ 1% din suprafaţa arabilă a Covasnei beneficiază de irigare şi agricultorii au mari probleme din această cauză.

Unul dintre iniţiatorii acestui demers, Romulus Oprea – producător de cartofi -, a afirmat că sistemul de irigare în discuţie se întinde pe o suprafaţă de 1.300 de hectare, în zona Pădureni – Moacşa, dar a fost lăsat în paragină, iar ei vor încerca prin Asociaţie să refacă jumătate din acesta, pentru a uda culturile deja afectate de secetă.

„Vrem să facem o Asociaţie a Udătorilor în zona Moacşa - Leţ, acolo sunt 1.300 de hectare pe unde trece sistemul, iar noi încercăm pe 651 de hectare să-l refacem”, a spus Oprea. Demersul lor nu va fi însă deloc unul uşor, în condiţiile în care terenurile pe care trece sistemul de irigare multe sunt private, şi oamenii trebuie lămuriţi şi convinşi de beneficiile acestuia.

În prezent, în Covasna funcţionează irigarea pe aproximativ 1.000 de hectare, în zona Câmpu Frumos, în apropierea municipiului Sfântu-Gheorghe, dar supra faţa este mult prea mică în comparaţie cu suprafaţa de teren arabil a judeţului, care acoperă 83.428 de hectare semănate.

Fermierii deja se plâng că grâul nu va prinde bob şi sfecla este mică şi nu se dezvoltă, acuzând că dacă nu va ploua în scurt timp problemele vor fi şi mai mari. Unii cultivatori au asigurat irigarea culturilor prin forţe proprii, cu ajutorul puţu rilor sau a apei din pârâuri, însă izolat, pe suprafeţe mai mici şi nu prin sisteme. Directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare a Cartofului, Mike Luiza, a declarat că seceta va crea probleme şi în Covasna, iar la cereale şi sfeclă efectele acesteia deja sunt vizibile. Aceasta a precizat că irigarea terenurilor este o problemă care trebuie neapărat rezolvată.

Problema irigaţiilor, dar şi a valorificării cartofilor sau alte chestiuni care ţin de agricultura judeţului Covasna vor fi prezentate vara aceasta, în luna iulie, şi în cadrul unui simpozion care va avea loc la Târgu-Secuiesc, şi la care este aşteptat şi ministrul agriculturii.

Potrivit datelor prezentate de consilierul Konczei Csaba, din cadrul Direcţiei Agricole Covasna, terenul arabil al judeţului este de 83.428 de hectare. În toamnă a fost cultivată o suprafaţă de peste 20.000 de hectare, cu cereale de panificaţie, orz sau plante de nutreţ, iar în primăvară au mai fost cultivate 39.595 de hectare, majoritatea cu cartofi – 15.300 de hectare. Terenul pentru furaj se întinde pe o suprafaţă de 20.562 de hectare.

Ana Sidon

Teme articol: agricultura irigat seceta
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.