ÎPS Laurenţiu Streza către românii din Covasna: „Vă mulţumesc că ţineţi vie flacăra credinţei şi a neamului”
Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, prezent joi, la Sfântu Gheorghe, cu prilejul omagierii sfântului ierarh Andrei Şaguna, le-a mulţumit românilor din această parte a ţării pentru că ţin vie „flacăra credinţei şi a neamului românesc”.
„Vă mulţumesc, vă cinstesc şi vă preţuiesc. Vă mulţumesc pentru că ţineţi flacăra credinţei şi a neamului românesc aici, aşa cum se cuvine. Uitaţi, o candelă mică, dacă e stinsă, nu are nicio valoare, dar dacă ea pâlpâie, are o flacără şi dacă noi avem grijă să punem untdelemn, să nu ajungă jos să se oprească flacăra asta, atunci facem ceva. Şi poate faceţi mai mult decât facem noi. De aceea vă rog să fiţi încredinţaţi să suntem alături de voi şi, întâi de toate, vă ajutăm cu rugăciune, vă pomenim cu mult drag. Dumnezeu să vă binecuvânteze, să puteţi rezista până la capăt, pentru că o clipă de nesăbuinţă sau delăsare sau neimplicare unde trebuie poate crea o suferinţă, o pagubă care nu mai poate fi recuperată niciodată”, a spus mitropolitul Ardealului.
ÎPS Laurenţiu Streza a adăugat că a răspuns apelului de a fi prezent la acest eveniment omagial şi pentru că a dorit să fie, în acest moment important, alături de PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, faţă de care are o „datorie morală şi personală”.
„A fost episcopul meu vicar, prin rânduiala lui Dumnezeu a fost chemat aici şi investit la o misiune extraordinară pentru biserică şi pentru neam”, a mai spus mitropolitul.
În cuvântul rostit în faţa a zeci de oameni aflaţi în Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, ÎPS Laurenţiu Streza a amintit, printre altele, că sfântul ierarh Andrei Şaguna, canonizat în anul 2011, s-a „jertfit pe altarul credinţei şi spiritualităţii româneşti” şi a lucrat pentru „ridicarea culturală a neamului”, inclusiv prin cele 800 de şcoli pe care le-a înfiinţat.
De altfel, ÎPS Laurenţiu Streza şi-a încheiat cuvântul cu testamentul sfântului Andrei Şaguna: „Fiţi pe pace, aveţi-vă bine, nu vă sfădiţi!”.
„Auziţi câtă înţelepciune şi-a pus el în nouă cuvinte, tot crezul lui pe care l-a lăsat moştenire: 'Fiţi pe pace!' (...) Pacea are trei valenţe: pacea cu noi înşine, pacea cu semenul şi pacea cu Dumnezeu. A mai spus 'Aveţi-vă bine!'. Nu e suficient să fim într-o stare de toleranţă, trebuie să fim activi într-o prietenie. Şi apoi încă 'Nu vă sfădiţi'”, a conchis mitropolitul Ardealului.
Manifestările comemorative au fost organizate de Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna” din Sfântu Gheorghe, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la fondarea acesteia.
Liga fost înfiinţată de un grup de intelectuali în anul 1992 şi a jucat, de-a lungul timpului, un rol important în păstrarea şi afirmarea culturii, istoriei, limbii şi identităţii românilor din judeţele Covasna şi Harghita, în care sunt minoritari din punct de vedere numeric.