Investiţie de 2,5 milioane de euro la Brăduţ
În comună au fost terminate lucrările la reţeaua de canalizare şi la staţia de epurare
După modernizarea drumurilor forestiere Tulgheş–Doboşeni, respectiv Kovácsok, în valoare de 1,5 milioane euro, terminarea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare la Filia şi Brăduţ reprezintă cea mai mare realizare a comunei Brăduţ. Investiţia realizată în comuna cu peste patru mii de locuitori are o valoare totală de 2,5 milioane de euro.
Marţi, în prezenţa locuitorilor interesaţi şi a invitaţilor, a avut loc darea în folosinţă a obiectivelor de investiţii realizate printr-un proiect finanţat prin Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, Măsura 322, în valoare totală de 2,5 milioane de euro, şi care cuprinde şi modernizarea infrastructurii. Primarul comunei, Balázsi Dénes, a invitat cu mândrie oaspeţii la o tură prin sat, după care i-a condus la staţia de epurare construită la marginea satului. Primarul a povestit că din 2010, anul câştigării proiectului şi până în data de azi, data predării efective, au parcurs un drum greu prin birocraţie. Au întâmpinat numeroase dificultăţi şi a trebuit să ducă la bun sfârşit procesul complex de achiziţii publice, ceea ce a necesitat mai mult timp şi energie decât executarea efectivă a lucrărilor. Cu toate acestea, au rămas statornici şi au muncit pentru dezvoltarea comunei. Primarul a mulţumit Consiliului Local şi colegilor pentru activitatea depusă, precum şi Consiliului Județean Covasna pentru intervenţia eficientă în vederea realizării acestui obiectiv.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a vorbit despre faptul că, la repartizarea bugetului pe localităţi, administraţia publică judeţeană acordă o atenţie deosebită acelor sate şi comune care au proiecte de finanţare câştigătoare atât în cadrul programelor guvernamentale, cât şi al celor europene. „Deşi bugetul judeţului înregistrează o scădere continuă, Consiliul Județean Covasna sprijină financiar fiecare administraţie publică locală din judeţ, cu o sumă minimă de solidaritate, însă primesc un sprijin financiar mai substanţial acele comune unde există iniţiative, proiecte şi care pot asigura cota parte de finanţare din bugetul local.” Iar Brăduţ se află în fruntea acestor comune. Tamás Sándor a menţionat că în judeţul Covasna au obţinut finanţare prin Măsura 322 mai multe comune: Brăduţ, Reci, Cernat, Ilieni şi Hăghig. Fiecare dintre aceste proiecte de finanţare reprezintă o sumă de 2,5 milioane de euro, această sumă fiind echivalentă cu bugetul total pentru 4–5 ani al fiecărei comune.
În continuare, reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai autorităţilor locale, împreună cu reprezentanţii firmei executante, au tăiat panglica de la intrarea în staţia de epurare, după care au vizitat staţia de epurare modernă şi s-au familiarizat cu procesul de epurare a apei.