„Introducere în securitatea națională” - subiect discutat la Sfântu Gheorghe
UBB Sfântu Gheorghe a fost gazda simpozionului
Colegiul Național de Apărare a organizat joi, 14 noiembrie, la Sfântu Gheorghe simpozionul științific pe tema „Amenințări hibride în Europa: identificare, contracarare, comunicare strategică”. Evenimentul în cadru căruia au conferențiat gl.mr. Tomiță-Cătălin Tomescu și prof. univ. dr. Petrișor Peiu a fost găzduit de Extensia Universității „Babeș-Bolyai” din reședința de județ.
Participanții la cursul „Introducere în securitatea națională” au ajuns joi, 14 noiembrie, la Sfântu Gheorghe, în cadrul unei vizite de studii și documentare. La simpozionul organizat de Colegiul Național de Apărare din cadrul Universității Naționale de apărare Carol I București la sediul Extensiei Universitare „Babeș-Bolyai” din Sfântu Gheorghe au fost prezenți și membri ai instituțiilor publice locale.
După ce directorul extensiei, dr. Cziprián-Kovács Loránd, a deschis oficial simpozionul, prof. univ. dr. Petrișor Peiu a adus în atenția publicului subiectul competiției și interesului național în cadrul economiei integrate europene. Ulterior, gl.mr. Tomiță-Cătălin Tomescu a vorbit despre conceptul de „război hibrid“, un subiect care nu ocolește nici România.
„Colegiul Național de Apărare împreună cu alte instituții cu același domeniu de activitate face foarte bine când își propune, pentru tinerii care urmează să ocupe posturi de conducere sau de consilieri în diferitele structuri ale statului, să organizeze acest tip de cursuri care nu fac decât să le atragă atenția asupra a ceea ce îi așteaptă. Pentru mine asta e cea mai mare bucurie pentru că eu mai am „gloanțe” încă trei, patru ani cât pot să influențez ceva, după care ies la pensie. Faptul că vin să le spun lor aceste lucruri, mă face să mă pregătesc și să le aduc argumentele necesare ca să îi fac să se întrebe anumite lucruri. Nu neapărat să fie de acord cu mine, că nu asta mă interesează. E bine dacă le stârnesc curiozitatea ca să înțeleagă că totul are un interes în spate și nimic nu e întâmplător”, ne-a spus la final gl.mr. Tomiță-Cătălin Tomescu.
„Am urmat în trecut un curs de șase luni la Colegiul Național de Apărare - «Probleme actuale ale securității naționale». A fost unul dintre cursurile cele mai frumoase pe care le-am urmat. Foarte interesant atât în ceea ce privește speakerii, locurile unde am fost, materialele prezentate. Întâlnirea de astăzi mi-a adus aminte de cursul acela. A fost un simpozion deosebit”, ne-a spus și Inspectorul șef al I.J.J. Covasna, locotenent colonelul Adrian Nichifor, prezent la evenimentul de joi.
Oaspeții au efectuat ulterior o vizită de documentare la Prefectura județului Covasna.