ACTUALITATE 20 iulie 2020

Întorsurenii vor avea în curând „trotuare cu pretenții”

de Covasna Media | 2125 vizualizări

Când se vor finaliza lucrările, conform autorităţilor locale​

Trotuarele (pe alocuri inexistente) din orașul Întorsura Buzăului au fost de multe ori subiect de discuții aprinse între cetățenii orașului covăsnean pe grupuri online sau chiar, uneori, subiecte de glumă. Dacă unii nu cred că vor vedea vreodată orașul cu trotuare, alții încă speră. De curând, însă, a început să se vadă mișcare. Primarul Leca Băncilă spune că termenul până la care ar trebui să se încheie lucrările în zona centrală este luna septembrie a acestui an.  

Într-o discuție telefonică, Leca Băncilă ne-a spus că de patru ani administrația orașului avea banii în cont pentru a demara lucrările de realizare a trotuarelor, însă firma care s-a ocupat de canalizările din oraș a îngreunat procedura de începere a lucrărilor.

„Se dă drumul, într-o lună de zile zona centrală sper să fie gata, de la Strada Campingului până la Brodeală acolo. Și pe o parte și pe alta se vor face. Pe partea dinspre liceu avem o problemă, că cei care au băgat conducta de canalizare n-au pus și acolo. Aici în zonă, de la Biserică până la Strada Campingului, a trebuit să o facem noi. Am chemat o firmă din Brașov. Adică facem și ceea ce nu era treaba noastră. Era treaba celor care au lucrat la canalizare, dar ca să putem trage linie, că de aia nu am putut până acum, de patru ani stăm cu banii în cont. Acum o fac eu pe partea asta și dau drumul, adică de la Peco până la Campingului. Și pe o parte și pe alta anul acesta vor fi trotuare cu pretenții, cu canalizare distinctă pentru apă pluvială, cu borduri, cu rigole”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, primarul orașului Întorsura Buzăului.

S-au reluat și lucrările de asfaltare 

Cât despre proiectul de asfaltare, Leca Băncilă ne-a spus că încă din primăvara anului curent au început demersurile. Totodată, acesta precizează că într-o perioadă de maximum două luni, 16 străzi din oraș vor avea asfalt, apoi urmează trotuare, rigole și stratul final de asfalt.

În total, conform autorităților locale, se vor asfalta aproximativ 17 km de străzi.

„Deci se lucrează din primăvară la pregătire. Ce înseamnă pregătire? Fiecare stradă trebuie să aibă un strat, fundație să îi spunem, de 50 de cm. Pe aproape toate străzile din cele 16 pe care le vom face într-o lună, maxim două, lucrările au început. Astăzi (n. red. vineri, 17 iulie) va fi asfaltată a treia stradă. Ne vom duce cu primul strat, să ne înțelegem. Anul trecut au fost făcute două, sunt cinci. În două săptămâni ne ducem cu primul strat la toate, după care urmează să facem șanțuri, rigole, trotuare și după care urmează stratul final. Oricum, în septembrie vor fi toate gata, la nivel de străzi. Deci 16 (n. red. străzi) care înseamnă undeva vreo 17-18 km de străzi. Fiecare km înseamnă un milion de lei, minim un milion de lei”, a mai spus Leca Băncilă.

Așadar, cerințele de bun simț ale întorsurenilor, de a se putea deplasa în siguranță și pe jos, fără să le fie frică că vor cădea sau se vor împiedica de bolovanii care momentan țin loc de trotuare, sau cea de a avea drumuri fără gropi și pietre, ar putea fi, în sfârșit, îndeplinite. 

Sursa foto: Observatorul de Covasna și Facebook/Primăria Întorsura Buzăului. 

David Leonard Bularca 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.