ACTUALITATE 19 aprilie 2021

Întorsura Buzăului: trotuare și parcări, printre investițiile vedetă din bugetul pe 2021

de Covasna Media | 4639 vizualizări

Primarul s-a declarat dezamăgit de faptul că cetățenii nu au fost mai activi la dezbatere 

Amenajarea trotuarelor și parcărilor din zona centrală a orașului Întorsura Buzăului sunt printre obiectivele principale asumate de autoritățile locale și cuprinse în bugetul pentru anul 2021. Din totalul de 24,8 milioane de lei, peste 760.000 de lei revin trotuarului, care anul acesta trebuie să ia formă pe porțiunea dintre strada Campingului și până la benzinăria dinspre Sita Buzăului (pe partea cu primăria). Totodată, planurile și promisiunile autorităților locale vizează și amenajarea de parcări în zona centrală a orașului. Sunt, în același timp, cuprinse și alte proiecte care ar trebui să se încheie anul acesta, dar și altele care continuă și unele care ar putea să înceapă. 

Primul buget întocmit de noua conducere a orașului Întorsura Buzăului și aprobat de la fel de noul Consiliu Local este cel mai mare din ultimii ani, dacă nu se iau în considerare banii de la Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), a spus primarul Raul Urdă. Este vorba despre 24, 8 milioane de lei, împărțiți, în mare, astfel: 13,5 milioane de lei pentru funcționare și 11,3 milioane de lei pentru investiții/dezvoltare. 

În dezbaterea publică organizată miercuri, 14 aprilie, edilul, el însuși venit din sfera antreprenorială, a ținut să amintească și faptul că bună parte din bugetul local este datorat firmelor. 

„Mare parte din acești bani vin din cote defalcate din TVA și impozit pe profit de la firmele din zona Întorsura Buzăului. Deci firmele care au sediul firmei în Întorsura Buzăului din cotele defalcate de TVA și din impozitul acesta pe profit care merge spre stat, o parte din acești bani se întorc către bugetul local. Asta este suma cea mai mare din bugetul local și pentru asta trebuie să înțelegem cu toții că trebuie să sprijinim firmele pentru a se dezvolta, pentru a avea cât mai mulți angajați și pentru a fi cât mai profitabile în zonă”, a fost mesajul transmis de Raul Urdă miercuri în timpul discuțiilor despre buget.  

Autoritățile au ținut și să precizeze că între 10 și 15% din buget sunt banii proveniți din taxe și impozite locale. Restul sunt bani veniți din finanțări și proiecte de la Uniunea Europeană sau Guvern, dar și economii de anul trecut. 

Trotuare noi, principalul obiectiv pe 2021

Pentru că au afirmat de multe ori că își doresc transparență și comunicare, autoritățile au făcut un pas important în această direcție, adică au organizat, chiar dacă din scurt, adică doar cu o zi înainte de aprobarea bugetului, o dezbatere publică, la Casa de Cultură din oraș. Demersul a fost transmis în direct, online, pe pagina de Facebook a primăriei. Dar pentru că nu au fost prezenți în sală cetățeni, acțiunea s-a transformat curând într-un fel de ședință pe comisiile Consiliului Local. Înregistrarea este încă disponibilă și poate fi urmărită de orice om interesat de cum se împart banii publici la Întorsura Buzăului. Dar e greu de crezut că va avea cineva răbdare să urmărească peste trei ore de discuții, care s-au purtat pe îndelete, pe fiecare categorie de investiții, cu explicații de la actualul primar și observații și completări de la fostul. 

Dar, pe scurt, esența este că, întrebat ulterior, ca o concluzie, care este, în viziunea lui cea mai importantă promisiune sau mai exact cel mai important obiectiv pe care și-l asumă actuala administrație publică pentru anul 2021, Raul Urdă ne-a spus din capul locului, „trotuarele”. Aceasta este și una dintre nemulțumirile avute, pe bună dreptate, de cetățenii orașului. 

Am alocat vreo 700.000 de lei în primă instanță și mai vrem să alocăm la următoarele rectificări sau din fondul de rezervă. Încercăm să terminăm trotuarele de la zona Campingului, până la stația Peco, pe partea dreaptă. Cu siguranță banii ne ajung să terminăm trotuarele anul ăsta. Proiectul este în derulare, avem două firme care execută o parte din proiect, canalizarea pluvială, iar o alta care face partea de trotuare. În măsura în care firmele pot înainta cu lucrările și ne lasă timpul, vom aloca bani și pentru a începe pe partea cealaltă, acolo unde putem să facem. Acolo sunt zone unde nu este rețea de apă sau de canalizare și suntem un pic împiedicați”, ne-a declarat vineri, primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă. 

Este vorba mai exact despre zona dinspre BRD și stația Peco, unde nu sunt încă rețele de apă și canalizare noi, dar este un proiect în desfășurare, a spus primarul. Totuși, prin bugetul local se va face lucrarea în zona școlii „Mihail Sadoveanu” până la spitalul orășenesc, pentru ca să se poată realiza și acolo trotuarele, explică edilul. 

Dacă stăm după proiectul celor de la GospCom, durează încă vreo trei ani. E în faza de studiu de fezabilitate doar”, a spus Raul Urdă. 

Este util de reamintit că proiectul de construire a trotuarelor în zona centrală a Întorsurii Buzăului, un demers important din punct de vedere al siguranței pietonilor, a fost început cu ani în urmă, de pe vremea fostei conduceri a primăriei, însă nu s-a putut transpune în realitate din cauza lucrărilor de apă și canalizare, care au întârzieri de ani de zile. Sigur că acest motiv nu ajută la limitarea frustrării cetățenilor, care, pe bună dreptate, cer modernizarea orașului încremenit parcă în timp. 

Asfaltarea tuturor parcărilor din zona centrală

Și legat de parcări, edilul din Întorsura Buzăului ne-a spus că urmează o perioadă de „update” – adică actualizare, modernizare. 

Vom asfalta toate parcările din zona centrală, adică din stația de autobuz, din fața complexului, de peste drum de magazinul Profi, din fața băncilor, în fața restaurantelor de vizavi de școala generală. Deci toate parcările vor fi asfaltate. În fața primăriei și în fața Casei de Cultură vom realiza o lucrare de pavaj. Iarăși avem alocată o sumă de vreo 130.000 de lei pentru stâlpi de protecție din fontă pentru delimitarea trotuarului de partea carosabilă și coșuri de gunoi noi care vor fi amplasate pe partea dreaptă unde trotuarul este gata. Există o lege prin care trebuie să asigurăm trotuar de un metru pentru pietoni și trebuie să existe o protecție pentru ca mașina să nu parcheze sau să nu intre peste pietoni”, ne-a spus primarul, care a precizat și că stâlpii și coșurile de gunoi vor fi amplasate din centrul orașului, până spre strada Bisericii. 

Alte investiții importante pentru anul în curs

Pe lângă aceste investiții, cea mai mare parte din bugetul local merge și anul acesta, ca și în alți ani, potrivit primarului, către învățământ și școli, pentru funcționare - peste 2 milioane de lei. Totodată, pe lângă infrastructura rutieră, bani mai mulți au fost alocați către centrala termică din oraș (600.000 de lei, pentru funcționare și subvenționarea tarifului), dar și către serviciul de salubritate (300.000 de lei, pentru majorarea capitalului social al firmei, pentru achiziționarea unui rând nou de tomberoane, dar și 220.000 de lei pentru cumpărarea unei mașini de măturat stradal). 

De asemenea, o sumă importantă, cea mai mare de până acum, după cum ne-a spus Raul Urdă, va merge către reparații și întreținere drumuri (peste 310.000 de lei), pentru că în oraș și satele aparținătoare sunt peste 37 de kilometri de drumuri neasfaltate, care au nevoie anual de intervenții. 

Proiectul ce prevede aducerea gazului metan în zona Buzaielor avansează și el, potrivit autorităților întorsurene. Astfel că, în bugetul pentru anul în curs au fost alocați bani pentru studiile de fezabilitate, 100.000 de lei, iar alți 100.000 de lei vor merge pentru moment către firma de consultanță. 

O sumă de 200.000 de lei s-a alocat pentru cumpărarea unui teren pentru construirea unui nou cimitir uman orășenesc, de care să beneficieze toate cultele religioase. 

Și alți 400.000 de lei vor merge spre achiziționarea unui teren de vreo 2.500 de metri pătrați, unde va începe un proiect de construire a două noi blocuri ANL, în zona fostei sere. Tot aici se va realiza un garaj al primăriei, unde să fie duse toate mașinile și utilajele autorităților locale, care acum sunt într-o curte în spatele primăriei. Acolo, în schimb, se va amenaja o parcare, de care vor beneficia angajații instituțiilor din zonă, precum și cetățenii. 

În buget au mai fost cuprinse o serie de obiective de investiții cărora li s-au alocat câte 1.000 de lei. Acestea sunt deocamdată doar idei mai noi sau mai vechi, care vor lua ființă doar dacă vor exista rectificări bugetare și finanțări pentru ele, ne-a  mai explicat primarul. 

PNDL cu finalizare în vară: primăria, apa și canalul și asfaltare faza a doua 

Tot în cadrul dezbaterii publice de miercuri, deci cu o zi înainte de aprobarea bugetului, s-a amintit și de faptul că sunt în derulare proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), al guvernului, care au termen de finalizare cel târziu în iunie 2021. 

„Avem patru proiecte pe PNDL: asfaltare, faza a doua, cu termen de finalizare 6 iunie 2021 (n.red. aproape 6,5 milioane de lei); extindere și modernizarea rețea apă, cu termen de finalizare în mai anul acesta (n.red. 298.000 de lei); extindere și modernizare rețea de canalizare, cu termen de finalizare 1 mai 2021 (n.red. 1,4 milioane de lei), deci este aproape finalizat. Și proiectul de reabilitare corp clădire Primărie (n.red.683.000 de lei), cu termen de finalizare 30 aprilie, tot așa, aproape finalizat. Toate cu termen de finalizare în 2021, până în 6 iunie 2021 când este ultimul termen”, a detaliat șefa Biroului de Programe, Proiecte, Strategii și Investiții din cadrul Primăriei Orașului Întorsura Buzăului,  Lavinia Boian, miercuri, în cadrul ședinței pe comisii/dezbatere publică. 

„Consider că dacă acum nu sunt interesați, atunci nu au dreptul să vorbească un an de zile”

În ședința de joi, în care s-a aprobat bugetul, primarul din Întorsura Buzăului, Raul Urdă, s-a declarat dezamăgit de faptul că, deși s-a organizat dezbatere publică, cetățenii nu s-au arătat interesați de felul în care se cheltuie banii publici în 2021. Nu s-a depus nicio observație sau sesizare, iar la dezbaterea de la Casa de Cultură au fost în sală doar doi tineri, care au ascultat, fără să intervină. 

Totuși, edilul spune și că vede acest lucru cel puțin ca un semnal că locuitorii orașului au încredere în deciziile asumate de aleșii locali. 

Sunt puțin dezamăgit de numărul de cetățeni din orașul Întorsura Buzăului care au fost interesați de bugetul  nostru, de modul în care se cheltuie banii publici. Nu am primit niciun amendament, nicio rectificare. Înseamnă că ne-am făcut datoria bine și am prevăzut bine împărțirea acestor bani. (...) Consider că dacă acum nu sunt interesați, atunci nu au dreptul să vorbească un an de zile, adică să ne ceară explicații pentru felul în care se cheltuie banii, dacă acum au fost invitați. Dezbaterea a fost publică, transmisă live. Nu a venit nimeni interesat de modul în care vom dispune împreună cheltuirea banilor publici. Înțeleg că sunt mulțumiți și au încredere în noi și merg pe încredere că vom cheltui eficient banul public. (...) Încercăm să fim transparenți, să arătăm că nu avem nimic de ascuns, încercăm să arătăm că o să cheltuim banul public cu maximă eficiență”, a spus, înainte de votarea bugetului, primarul.  

Pentru că momentul aprobării bugetului este unul dintre cele mai importante din an pentru autoritățile locale și cetățeni, vom încerca în perioada următoare să detaliem în articole separate și alte investiții asumate de Primăria și Consiliul Local Întorsura Buzăului, dar vom reveni și pe cele de care am amintit pe scurt în articolul de față. 

Iulia Drăghici – Taraș

David Leonard Bularca 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.