ACTUALITATE 5 mai 2010

Intervenţii pentru podul rupt de la Sita Buzăului

de Covasna Media | 681 vizualizări
Suma solicitată va fi de 350.000 de lei Prefectura Covasna şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna au decis prioritizarea refacerii podului de la Sita Buzăului, care face legătura dintre centrul de comună şi Mănăstirea Schimbarea la Faţă şi casele aflate în zona respectivă. Prefectul Gyorgy Ervin, subprefectul Valentin Ionaşcu şi primarul din Sita Buzăului, Constantin Filofi, au avut ieri o întâlnire cu reprezentantul ISU Covasna, colonelul

Suma solicitată va fi de 350.000 de lei

Prefectura Covasna şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna au decis prioritizarea refacerii podului de la Sita Buzăului, care face legătura dintre centrul de comună şi Mănăstirea Schimbarea la Faţă şi casele aflate în zona respectivă.

Prefectul Gyorgy Ervin, subprefectul Valentin Ionaşcu şi primarul din Sita Buzăului, Constantin Filofi, au avut ieri o întâlnire cu reprezentantul ISU Covasna, colonelul Vasile Ganea, în vederea punerii la punct a detaliilor legate elaborarea unui proiect necesar solicitării unor fonduri de la rezerva de intervenţii a Guvernului pentru refacerea podului.

Primarul Constantin Filofi a declarat că a făcut toate demersurile pentru obţinerea banilor necesari refacerii podului, solicitând un milion de lei de la fondul de intervenţii al Guvernului, însă banii nu s-au dat din pricina crizei. Prin urmare, deoarece podul, construit în 1993, a servit, începând din 2000, diverselor intervenţii ale ISU la incendii şi a fost inclusiv afectat de inundaţii, se va întocmi un noi proiect de lege prin care, cu ajutorul ISU Covasna, se vor cere bani din fondul de intervenţii.

„ISU oferă avizul necesar confirmării afectării podului prin situaţiile de urgenţă, existând deja expertize şi documente legate de structură şi proiect. Primăria Sita Buzăului a alocat din fonduri proprii 80.000 de lei pentru proiect, iar pentru pod cerem 400.000 de lei, deoarece din cauza banilor am renunţat la ideea de a-l face din beton. Cu 400.000 de lei am reuşi să facem un pod din metal, timpul de lucru fiind şi mai scurt în acest caz”, a explicat primarul Filofi.

Podul rupt avea o limită de greutate de 2,5 tone, limită anunţată înainte de intrarea pe acesta. Limita fusese pusă tocmai pentru că podul era şubred, însă un conducător auto nu a ţinut cont de avertisment şi a ajuns, în urmă cu mai bine de două luni, în Râul Buzău direct cu maşina. Cel care a traversat podul şi a ajuns în râu nu a păţit nimic grav, însă podul, de o lungime de 43 de metri, este acum inaccesibil autovehiculelor. Din această cauză, Mănăstirea Schimbarea la Faţă, precum şi un cătun de aproximativ zece gospodării, sunt rupte de centrul comunei.

Pentru a rezolva situaţia, Primăria a amenajat un drum ocolitor de doi kilometri, însă pe acesta nu au acces maşinile mari de intervenţie ale pompierilor.

„Sperăm că de această dată vom face rost de banii necesari, astfel încât să rezolvăm în cele din urmă problema podului, mai ales că am schimbat proiectul, acum fiind bun şi un pod de metal nu neapărat din beton”, a mai spus Constantin Filofi, arătându-se decis ca, dacă până în toamnă nu se va găsi o soluţie, să construiască un pod din lemn.

Monica Vajna

Teme articol: pod ISU Covasna Sita Buzaului
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.