ACTUALITATE 12 iulie 2009

Internate din cauza unor ciuperci otrăvite

de Covasna Media | 610 vizualizări
Două persoane din comuna Micfalău - mama şi fata ei în vârstă de 14 ani - au fost internate duminică la Spitalul Judeţean Sfântu-Gheorghe după ce au consumat ciuperci culese chiar de ele.

Ciupercile au băgat ieri în Spital două persoane - o femeie şi fiica ei în vârstă de 14 ani -, care au fost internate de urgenţă după ce mâncaseră ciuperci culese de ele. Cele două paciente din Micfalău au fost duse la secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului din Sfântu-Gheorghe, iar directorul Serviciului de Ambulanţă Covasna, Tiberiu Poştoacă, spune că minorul se află în stare destul de gravă.

Două persoane din comuna Micfalău - mama şi fata ei în vârstă de 14 ani - au fost internate duminică la Spitalul Judeţean Sfântu-Gheorghe după ce au consumat ciuperci culese chiar de ele.

Ciupercile au băgat ieri în Spital două persoane - o femeie şi fiica ei în vârstă de 14 ani -, care au fost internate de urgenţă după ce mâncaseră ciuperci culese de ele.

Cele două paciente din Micfalău au fost duse la secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului din Sfântu-Gheorghe, iar directorul Serviciului de Ambulanţă Covasna, Tiberiu Poştoacă, spune că minorul se află în stare destul de gravă.

Din mâncarea de ciuperci preparată de cele două, se pare o tocăniţă, a mai gustat şi un băiat de vârsta fetiţei internate, dar acesta nu a prezentat simptome întrucât nu mâncase decât foarte puţin.

În afară de cele două cazuri, un bărbat s-a mai prezentat săptămâna trecută la Spital acuzând stări de rău din cauza ciupecilor, dar şi-a revenit.

Potrivit lui Poştoacă, vara aceasta cazurile de acest gen nu au fost la fel de numeroase ca anul trecut, când se raportau unul – două săptămânal, dar intoxicaţiile cu ciuperci sunt periculoase şi pot provoca moartea, cei mai afectaţii fiind copiii.

Intoxicaţii „fulgerătoare“

Intoxicaţiile cu ciuperci sunt frecvente vara şi la începutul toamnei, mare parte din intoxicaţiile care se soldează cu deces fiind la copii. Faptul se explică prin toxicitatea uneia şi aceleiaşi substanţe care este mai mare la copil decât la adult.

Intoxicaţiile cu ciuperci sunt fie „fulgerătoare“ - apar între 15 minute şi 2 ore după consum, fie „întârziate“ - de la 5 până la 72 de ore. Gravitatea intoxicaţiei depinde atât de tipul şi cantitatea ciupecilor consumate cât şi de vârsta, sensibilitatea şi bolile preexistente la consumator. În caz de intoxicaţie se impune internarea, pentru menţinerea funcţiilor vitale ale pacientului, care riscă să facă blocaj renal sau să îi fie foarte afectat ficatul. În ultima perioadă multe specii de ciuperci despre care se ştia că sunt comestibile au suferit mutaţii din cauza factorilor de mediu, fiind cu atât mai riscante cu cât se deosebesc foarte greu de cele consumabile. În acest context este recomandată cumpărarea ciupercilor din locurile autorizate.

Intoxicaţia cu ciuperci determină:

- greaţă, vomă, durerei puternice de burtă, diaree, gură uscată

- transpiraţie şi salivare abundentă, ameţeli

- creşterea temperaturii

- pierderea cunoştinţei, halucinaţii, convulsii, tremur, comă (în cazul intoxicaţiilor puternice).

Ce se poate face:

În primul rând, trebuie chemată salvarea, pacientul necesitând internare urgen tă. Apoi, până la venirea medicilor se pregăteşte un vas mare cu apă la temperatura camerei şi un lighean, pentru a se face spălarea stomacală. Persoana trebuie să bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi să o vomite imediat; procedura trebuie repetată de cât mai multe ori. Apoi se face clisma. Pacientul trebuie să bea cât mai mult lichid rece. Persoana intoxicată trebuie să stea culcată în pat, căci mişcările intensifică absorbţia toxinelor în sânge.

Urmările intoxicaţiei depind de tipul ciupercilor, de cantitatea consumată şi de starea fizică în care se afla pacientul înaintea consumului.

Ana Sidon

Teme articol: spital ciuperci otrava Micfalau
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.