ACTUALITATE 17 februarie 2025

Inteligența artificială redefinește și mediul de afaceri din județul Covasna

de Daniela Luca | 896 vizualizări

Tehnologia modelează tot mai profund lumea în care trăim, iar județul Covasna nu face excepție de la valul inovației. Tot mai mulți antreprenori locali au început să adopte soluții bazate pe Inteligență Artificială (AI) pentru a-și eficientiza afacerile și a câștiga un avantaj competitiv pe piață. Am discutat cu câțiva dintre ei pentru a afla cum folosesc AI-ul în activitatea lor de zi cu zi, ce provocări au întâmpinat în procesul de adoptare și cum văd evoluția acestei tehnologii în viitorul afacerilor din județ.

StartUp HUB din Sfântu Gheorghe este un centru dedicat antreprenorilor, educației adulților și formării profesionale. Aici, tehnologia nu este doar un subiect de discuție, ci o realitate integrată în procesele zilnice de lucru.

Antreprenorii care îmbrățișează această schimbare vor fi cei care vor prospera în viitor, spune directorul strategic al StartUp HUB, Olteán Csongor.

„Folosim inteligența artificială zilnic și ne este de un real ajutor. De aceea, credem că este esențial să existe o comunitate unde să participe și companiile care lucrează zilnic cu AI și care îi pot sprijini pe ceilalți în dezvoltarea lor în această direcție. Acesta este viitorul – dacă suntem sinceri, inteligența artificială va deveni indispensabilă atât pentru marile corporații, cât și pentru firmele mici”, a declarat Olteán Csongor.

Antreprenorii care evită inteligența artificială, rețelele sociale și, în general, digitalizarea, se expun riscului de a rămâne în urmă, a spus și directorul executiv StartUp HUB, Grüman Róbert. Totuși, este de părere că este necesar să existe un echilibrului între AI și factorul uman.

„Aș adăuga că, deși inteligența artificială ne ajută enorm, prezența unui expert rămâne esențială. Un specialist știe să formuleze corect întrebările și să utilizeze răspunsurile în contextul potrivit. Nu cred că AI va putea înlocui un consultant fiscal sau juridic. Antreprenorii care evită inteligența artificială, rețelele sociale și, în general, digitalizarea, cu siguranță o să aibă de pierdut”, a spus Grüman Róbert.

Inovație în marketing și design

Wameleon Design, o agenție de design și marketing din Sfântu Gheorghe, cu o echipă de 9 specialiști, utilizează AI pentru a spori productivitatea și creativitatea.

„Folosim ChatGPT pentru creare de texte, pentru generare de idei, pentru research și traduceri, iar Adobe Firefly îl folosim pentru generare de imagini. Am ales să folosim tehnologiile AI cu scopul de a ne eficientiza sarcinile și de a ne mări orizontul de idei și soluții. A fost mai greu la început pentru că trebuia să verificăm mai bine informațiile scrise. Acum folosim variante premium care greșesc mai puțin și au acces la date mai noi”, ne-a spus Iulian Baciu, senior graphic designer și manager de proiect la Wameleon Design.

El spune că echipa din care face parte a participat la traininguri pe această temă, a citit articole de specialitate și a urmărit numeroase materiale video pentru a înțelege mai bine AI-ul.

Managerul de proiect spune că, deși inteligența artificială oferă un sprijin important, totuși, nimic nu poate înlocui contactul direct cu clienții.

„Uneltele care folosesc sau se bazează pe Inteligență Artificială apar în zilele noastre ca ciupercile după ploaie. Evoluția este una masivă și rapidă. Pe noi ne ajută foarte mult și consider că ne vor ajuta pe viitor și mai mult. Însă noi punem foarte mult accent pe interacțiunea umană cu clientul. În continuare văd că oamenii au nevoie să interacționeze cu noi în persoană sau cel puțin la telefon. Să stăm la aceeași masă unde să dezvoltăm idei și concepte. Energia aceea nu o ai când vorbești cu ChatGPT, Microsoft Copilot, Gemini și așa mai departe”, a mai adăugat Iulian Baciu.

AI în contabilitate – optimizarea timpului și a resurselor

Nu doar industriile creative beneficiază de avantajele AI. Și în domeniul financiar-contabil, tehnologia contribuie la optimizarea proceselor și automatizarea sarcinilor repetitive. Companii precum Amiro Cont S.R.L. din Sfântu Gheorghe, cu peste 20 de ani de experiență în contabilitate, folosesc AI pentru corectarea textelor, generarea de rapoarte financiare și automatizarea proceselor. Astfel, specialiștii pot dedica mai mult timp analizei strategice și consultanței, ne-a spus reprezentantul firmei, Andrei Mihai.

El spune că deși până acum echipa pe care o coordonează s-a adaptat fără traininguri, există planuri pentru participarea la cursuri specializate dedicate utilizării AI în contabilitate.

„Până în vara anului 2024 am folosit AI numai sporadic, mai mult din curiozitate, și numai pentru informare pe diverse teme generale. Nu am acordat prea mare atenție AI-ului până la Ziua Națională a Contabilului Român – ediția 2024, unde a fost invitat și un domn de la o firmă specializată în AI. El a prezentat cam până unde a evoluat AI la momentul respectiv (putând inclusiv să genereze note contabile pe baza documentelor contabile primare scanate). Și atunci am realizat cât a avansat AI de la o sursă de informații la o unealtă care poate fi folosită foarte eficient în toate domeniile de business. Din acel moment am început să ne informăm asupra posibilităților în care poate fi integrat AI în munca noastră de zi cu zi. Și cel mai important aspect pe care l-am identificat a fost faptul că AI poate ajuta foarte mult la automatizarea task-urilor repetitive, care necesită și un pic de gândire și logică pe baza informațiilor furnizate. Acesta a fost motivul pentru care am început să folosim pe larg AI-ul”, ne-a povestit Andrei Mihai.

Cea mai mare provocare în integrarea AI a fost schimbarea mentalității echipei.

„Cea mai mare provocare a fost, ca înainte să ne apucăm de un task anume, să ne gândim prima dată cum ar putea să ne ajute AI. De cele mai multe ori, numai după ce am terminat un task, ne-a venit idea, că poate ar fi fost bine să includem și AI-ul în proces. A trebuit să treacă ceva vreme până am ne-am obișnuit cu această mentalitate, de a începe fiecare task prin a ne gândi la felul în care ar putea să eficientizeze AI taskul respectiv”, a mai spus Andrei Mihai.

„AI nu va putea înlocui raționamentul profesional al unui profesionist contabil”

Expertul contabil spune că, în curând, automatizarea proceselor va deveni tot mai prezentă, iar AI va prelua majoritatea sarcinilor repetitive – de la înregistrarea tranzacțiilor la generarea rapoartelor financiare. Totuși, rolul contabilului nu va dispărea, ci se va transforma. Profesioniștii contabili vor avea un rol mai strategic, adică se vor concentra pe verificare, analiză, optimizare fiscală și consultanță pentru luarea deciziilor financiare.

„AI nu va putea înlocui raționamentul profesional al unui profesionist contabil. (...) Chiar dacă AI are un raționament propriu în oferirea răspunsurilor, domeniul fiscalității și muncii din România este atât de complex și atât de schimbător, încât fără raționamentul profesional și experiența vastă al unui profesionist contabil va putea fi greu de înlocuit de AI. Însă, ca suport pentru eficientizarea task-urilor, AI incontestabil va deveni un instrument cât mai larg folosit”, a adăugat Andrei Mihai.

El spune că firmele care vor să adopte AI trebuie să analizeze încă de la început cum le pot eficientiza noile tehnologii fiecare sarcină și să implementeze soluțiile disponibile cât mai rapid pentru a rămâne competitive.

În concluzie, adoptarea inteligenței artificiale nu mai este o opțiune, ci o necesitate pentru companiile care vor să rămână „în joc”. Totuși, implementarea AI nu înseamnă doar utilizarea unor instrumente smart, ci și o schimbare de mentalitate care necesită timp.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.