ACTUALITATE 30 septembrie 2015

Instanţa a respins apelul Prefecturii Covasna în procesul privind intonarea imnului Ungariei

de Agerpres | 850 vizualizări

Sentinţa Tribunalului Covasna este definitivă şi irevocabilă

Tribunalul Covasna a dat câştig de cauză Partidului Civic Maghiar (PCM) în procesul în care reprezentanţii acestuia contestă amenda de 5000 de lei primită de la Prefectură pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestaţie publică desfăşurată în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul comemorării Tratatului de la Trianon.

Potrivit sentinţei postate pe site-ul Tribunalului Covasna, instanţa a respins ca nefondat apelul Prefecturii la decizia Judecătoriei Sfântu Gheorghe, care a judecat procesul în prima fază şi a dispus anularea procesului verbal de contravenţie şi exonerarea PCM de la plata sumei de 5000 de lei.

Instanţa a dispus anularea măsurii contravenţionale pe motiv că Prefectura a amendat organizaţia judeţeană PCM Covasna şi nu filiala Sfântu Gheorghe, care a organizat evenimentul, iar niciuna dintre acestea nu are personalitate juridică.

De asemenea, a reţinut, printre altele, faptul că legea nu interzice intonarea imnurilor altor state pe teritoriul României, dar stabileşte condiţiile intonării acestora cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor cu caracter internaţional, însă aceste prevederi legale nu pot fi extrapolate la o adunare cu caracter neoficial.

Sentinţa Tribunalului Covasna este definitivă şi irevocabilă.

Prefectura Covasna a amendat conducerea PCM la sfârşitul anului trecut cu suma de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată pe 4 iunie 2014 în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Prefectul Sebastian Cucu a susţinut că sancţiunea a fost aplicată în temeiul HG 1157/2001 care prevede, printre altele, că „imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia”, prevedere care nu a fost respectată de organizatori.

Liderii organizaţiilor judeţene ale UDMR, PCM şi PPMT cer demisia prefectului de Covasna

Organizaţiile judeţene Covasna ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Partidului Civic Maghiar (PCM) şi Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) cer demisia prefectului judeţului Covasna, Sebastian Cucu, după ce Prefectura a pierdut în instanţă procesul intentat PCM pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestaţie publică organizată anul trecut.

Liderii covăsneni ai celor trei formaţiuni politice au susţinut miercuri o conferinţă de presă comună, în care au salutat sentinţa definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Covasna care a dispus anularea procesului verbal de contravenţie şi exonerarea PCM de la plata sumei de 5000 de lei.

„Se adevereşte că amenda a fost nelegală, deci am avut dreptate. Domnii prefecţi care ne-au amendat, şi mă refer atât la fostul prefect (Marius Popica – n.r) care ne-a amendat, cât şi la actualul prefect (Sebastian Cucu – n.r) care a dus procesul mai departe, au greşit, iar când cineva greşeşte, e firesc să plece acasă. Într-o ţară democratică, europeană este de neconceput ca cineva să te amendeze pentru că ai cântat imnul altui stat, este ceva ieşit din comun. Dacă e cinstit, prefectul să-şi dea demisia”, a declarat liderul PCM Covasna, Kulcsár Terza József.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamás Sándor, a salutat şi el decizia instanţei, cerând la rândul său demisia prefectului.

„Dreptatea a învins aroganţa naţionaliştilor. Ceea ce au reuşit să facă prefecţii români este o unitate naţională între partidele maghiare. Le mulţumim pentru acest lucru. Cu acţiuni împotriva steagului secuiesc, împotriva imnului, denumirilor străzilor şi instituţiilor publice ne-au adus la o pace politică între partidele maghiare”, a declarat Tamás Sándor.

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care este şi primar al municipiului, a menţionat că duminică seară, în piaţa centrală din localitate va fi organizată o slujbă religioasă oficiată de preoţii bisericilor istorice maghiare pentru a „sărbători faptul că s-a terminat cu bine” acest proces care a durat aproape un an de zile şi care a creat animozitate între români şi maghiari.

În cadrul conferinţei de presă, reprezentantul PPMT, Bedo Zoltán, a făcut un apel către clasa politică şi comunitatea românească la înţelegere şi respectarea reciprocă a valorilor şi identităţii naţionale.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat miercuri că respectă sentinţa judecătorească şi a refuzat să facă orice fel de comentarii legate de demisia solicitată de politicienii maghiari.

Prefectura Covasna a amendat conducerea PCM la sfârşitul anului trecut cu suma de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată pe 4 iunie 2014 în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Instanţa a dispus anularea procesului verbal de contravenţie şi exonerarea PCM de la plata sumei de 5000 de lei, pe motiv că Prefectura a amendat organizaţia judeţeană PCM Covasna şi nu filiala Sfântu Gheorghe, care a organizat evenimentul, iar nici una dintre acestea nu are personalitate juridică. De asemenea, a reţinut, printre altele, faptul că legea nu interzice intonarea imnurilor altor state pe teritoriul României, dar stabileşte condiţiile intonării acestora cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor cu caracter internaţional, însă prevederile legale nu pot fi extrapolate la o adunare cu caracter neoficial. Sentinţa Tribunalului Covasna este definitivă şi irevocabilă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
alex, 1 octombrie 2015
1. S-a greșit adresantul. Cine a întocmit amenda trebuie zburat din prefectură pentru incopetență. Era simplu: trebuia să se informeze la Primărie pentru a afla cine este organizatorul și pe citeste integral
Cuculeana lugojana, 30 septembrie 2015
Reiese ca intonarea a fost ilegală. DAR n-a fost amendat organizatorul si chiar dacă era amendat nu ar fi avut personalitate juridică? Deci dacă n-avem personalitate juridică facem ce vrem? citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.