ACTUALITATE 13 martie 2020

Informări la intrarea în bloc și dezinfecție în locuri publice, la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 2197 vizualizări

Ce măsuri de combatere a efectelor COVID-19 vor mai fi luate în reședința de județ

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a anunțat joi că începând cu acest weekend la intrarea în blocurile din reședința de județ vor fi amplasate recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirusului. Totodată, vor fi realizate acțiuni de dezinfecție în locuri publice – spații de joacă, bănci, stații de autobuze, dar și acțiuni de spălare a străzilor.

În urma întrunirii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) de la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe a fost adoptată o serie de măsuri în completarea celor aprobate la nivelul Guvernului. Președintele CLSU Sfântu Gheorghe, primarul Antal Árpád, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că se dorește în primul rând popularizarea acelor recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirusului care au fost elaborate de către Departamentul pentru Situații de Urgență la nivel guvernamental.

În acest sens, începând cu acest weekend, la intrările în bloc vor fi afișate informări care vor fi traduse și în limba maghiară. În același timp vor fi realizate acțiuni de dezinfecție în locurile publice din oraș.

„Cred că este important pentru noi toți să facem tot ce ține de noi ca acest virus să nu fie răspândit aici, în orașul nostru. Deci mesajul meu este să luăm în serios această problemă. În afară de  această informare pe care o vom face, cei de la TEGA vor dezinfecta locurile de joacă din municipiu și tot ce înseamnă mobilier urban, bănci, stații de autobuze, vor fi curățate de către cei de la Grădinărie. Totodată, vom începe spălarea străzilor care de obicei se face în perioada verii. Am înțeles de la specialiști că și acest lucru ajută”, a spus Antal Árpád.

Autobuzele și microbuzele care aparțin Societății de transport în comun MultiTrans au fost dezinfectate marți, 10 martie, cu ajutorul unei companii specializate, iar acest lucru urmează să se repete, spune edilul. 

Conform planului de măsuri, și companiile de taxi din Sfântu Gheorghe trebuie să se conformeze normelor de igienă.

„Totodată, am făcut un apel la companiile de taxi să folosească dezinfectanți. Încercăm să îi ajutăm în a oferi dezinfectanți și sperăm că și prin dezinfectarea taxiurilor vom putea stopa răspândirea acestui virus”, a mai precizat primarul.

În acest moment, la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, sunt 23 de persoane autoizolate la domiciliu și o singură persoană în carantină.

„Vreau să apreciez faptul că această persoană a venit din Italia, a trecut granița și după aceea a semnalat autoritățile de bunăvoie. Consider că este o atitudine responsabilă și de urmat pentru toți cetățenii din acest oraș și din toată țara. Eu cred că această atitudine poate să ne ferească de răspândirea acestui virus”, a punctat edilul.

Acesta a adăugat că este foarte important ca deciziile să fie luate cât mai rapid, iar oamenii să conștientizeze că prevenția ține de fiecare în parte, în contextul în care, la nivel național, din două în două zile aproape că se dublează numărul îmbolnăvirilor.

„Ieri am avut 40 de cazuri și vom vedea cât vom avea mâine seară. Foarte probabil vom fi aproape de 80. Dacă mâine vom avea 80, duminică s-ar putea să avem 150-150, iar marțea viitoare să avem 300 și așa mai departe. Deci trebuie intervenit și oprit acest fenomen. Noi, toți cetățenii, trebuie să luăm în serios acest lucru, deci nu trebuie să ne isterizăm, e foarte important. Nu trebuie să fugim la magazine și să cumpărăm toată mâncarea din magazine pentru că și în cel mai negru scenariu farmaciile și magazinele de alimente vor rămâne deschise. Deci nu asta este soluția. Soluția este să stăm cât mai mult în casă, să interacționăm cât mai puțin, să nu mergem în locuri unde sunt multe persoane și așa mai departe”, a spus Antal Árpád.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Sfântu Gheorghe a hotărât miercuri ca începând cu data de 11 martie să fie închise toate instituţiile publice de cultură şi de agrement de pe raza municipiului.

Joi, 12 martie, mai multe instituții covăsnene au anunțat că suspendă sau reduc programul cu publicul, printre care DSVSA, IȘJ, Gospodărie Comunală SA, Casa de Pensii, Oficiul de Cadastru și APIA.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.