ACTUALITATE 23 decembrie 2020

Informare

de Covasna Media | 1202 vizualizări

Patronatul Sectorului Pirotehnic transmite un mesaj de responsabilizare în scopul prevenirii comercializării și utilizării de materiale pirotehnice ilegale în perioada sărbătorilor de iarnă.

Apropierea sfârșitului de an, dar și contextul pandemic absolut special în care ne aflăm, ne responsabilizează și ne determină să transmitem un mesaj puternic în societate, în ceea ce privește folosirea materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă.

În primul rând, Patronatul Sectorului Pirotehnic din România are o serie de membri profesioniști ce pot colabora cu instituțiile statului și cu administrațiile locale, sau clienții privați pentru a oferi spectacole de artificii profesioniste, sigure și legale. Experiența și profesionalismul colegilor noștri va asigura nu doar succesul evenimentului ci și corecta folosire a materialelor, produse de calitate, legale, care respectă toate normele în vigoare.

În al doilea rând, dorim să avertizăm consumatorii privați asupra riscului uriaș pe care îl reprezintă folosirea în necunoștință de cauză a unor materiale pirotehnice, de origine și calitate îndoielnică, achiziționate în cele mai multe cazuri ilegal, de către persoane fără pregătire profesională specifică.

Pe întreg mapamondul, autoritățile s-au confruntat în contextul pandemiei, cu folosirea excesivă a unor produse ilegale, de către persoane fără calificare sau experiență, fapt ce a generat o creștere alarmantă a accidentelor (a se vedea situația zilei de 4 Iulie în Statele Unite).

Riscurile pe care și le asumă toți cei care folosesc aceste materiale sunt uriașe: vătămări corporale, incendii, intoxicări, etc.. Viața oamenilor este pusă în pericol de către cei care comercializează ilegal astfel de materiale sau le folosesc fără cunoștințele potrivite.

O potențială anulare a focurilor de artificii oficiale, de mari dimensiuni, va determina o creștere majoră a riscurilor rezultate din focurile de artificii private, realizate de amatori, mulți dintre ei urmând să mânuiască pentru prima oară, fără să cunoască riscurile, astfel de materiale.

Prin dimensiunea lor și prin vizibilitatea de la distanță, artificiile sunt varianta cea mai sigură și adaptată la context de a marca trecerea dintre ani, într-un mod care respectă în totalitate regulile de distanțare socială, atât de importante în contextul actual. Asta, dacă sunt realizate exclusiv de persoane autorizate.

Reamintim că vânzarea, fără drept, de materiale pirotehnice din categoriile F2, F3 si F4, este interzisă către persoanele fizice şi constituie infracțiune. Facem apel către autorități să ia măsuri speciale, de prevenție și control, astfel încât sfârșitul de an să nu fie unul sub semnul accidentelor și a posibilelor tragedii generate de folosirea mărfurilor de contrabandă, de către utilizatorii neavizați.

Aducem, încă o dată, în atenția tuturor celor interesați, faptul că organizarea de jocuri cu articole pirotehnice categoriile 3 și 4 este permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului județean pentru situații de urgență, sau, după caz, al municipiului București și avizul inspectoratului județean de poliție, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.