Inflație la nivel maxim! Carnea de porc s-a scumpit cu 1-2% pe săptămână
Banca Naţională a României prognozează pentru acest an o rată a inflaţiei de 3,2%.
Inflația a crescut în septembrie cu 1,18% față de august, iar rata anuală a inflaţiei a atins maximul din acest an, 5,33%, mult peste ţinta BNR.
„În luna septembrie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 2,3%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,6%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%”, se arată într-un comunicat al INS.
Dintre alimente cel mai mult s-au scumpit legumele (cu 9,85% faţă de august), de departe cea mai mare creştere a preţurilor fiind consemnată la cartofi - 27,4%. Preţul fructelor a urcat cu 5,04%, iar cel al ouălor cu 7,23%.
În ceea ce priveşte mărfurile nelimentare, creşteri mai mari au fost consemnate la gaze (2,83%) şi combustibili (1,57%).
„Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (octombrie 2011 - septembrie 2012) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2010 - septembrie 2011) determinată pe baza IPC este de 3%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,1%”, arată INS în comunicat.
Banca Naţională a României prognozează pentru acest an o rată a inflaţiei de 3,2%, ţinta fiind de 3%, cu interval de variaţie de plus/minus un punct procentual.
La începutul lunii august, Banca centrală a anunţat că menţine prognoza pentru inflaţia la final de an, de 3,2% în acest an şi 3% în 2013, dar a arătat că majoritatea riscurilor acţionează în direcţia depăşirii acestor niveluri, printre care preţurile internaţionale la materii prime şi alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscală şi tensiunile politice.
Producător de mezeluri: Prețul la carnea de vită s-a dublat în ultimul an
Producătorul de mezeluri Sorin Minea a declarat că prețurile cresc în toată Europa și că fenomenul nu este unul specific doar României.
Prețurile s-au aliniat la cele din comunitate, a explicat el evoluția prețurilor din ultima perioadă din țara noastră.
„Preţurile la cereale aproape s-au dublat în ultimul an de zile, era normal să crească şi carnea. Creşterea a fost dramatică, nu ştiu să fi fost un an mai prost ca ăsta. Fiscalitatea e excesivă. Sau facem ceva cu TVA către consumatorul final, ori nu facem. Marea evaziune vine de la cei care nu plătesc. Carnea, fructele şi legumele sunt vândute la negru”, a spus Minea.
El a adăugat că a vorbit cu ministrul Economiei și că speră în găsirea unei soluții de mijloc pentru a rezolva problema majorării prețului.
El a susținut că la carnea de porc prețul a crescut cu un procent – două pe săptămână, iar la cea de vită s-a dublat în ultimul an.
Adrian Vasilescu: Producătorii au foarte multe necazuri și vor să ridice prețul, dar acest lucru nu este posibil
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că a urmărit creșterea prețului la carne, produse din carne și conserve și a combătut „amenințările” producătorilor privind o creștere a prețului cu 20% sau o modificare a rețetelor.
„Mă uit cum a crescut capitolul carne – preparate din carne – conserve. De la începutul anului vorbim de o creștere de 3,79%. Când vorbim despre prețuri vorbim despre tendințe și dorințe. Producătorii au foarte multe necazuri și vor să ridice prețul, dar acest lucru nu este posibil. Nu este posibilă o creștere cu 20%, atunci nu ar mai vinde. Că vor umbla la rețete... au făcut-o deja, și nu mai au unde să le ducă mai jos”, a declarat Adrian Vasilescu.
Consilierul guvernatorului BNR s-a referit și la deprecierea leului, despre care a spus că este una „nici pe departe alarmantă”, în sensul literei cărților, unde „alarmant” înseamnă 15% pe an.
„Avem încă o piață stabilă, de aici încolo, timp de 40 de ani, nu ne așteaptă vremuri bune și trebuie doar să ne adaptăm”, a adăugat Vasilescu.
El a adăugat că motivul pentru care creditarea este încetinită este lipsa încrederii.
(digi24.ro)