ACTUALITATE 22 februarie 2015

Înfiinţarea cooperativelor agricole este baza bunăstării comunităţilor

de Covasna Media | 715 vizualizări

Reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine Covasna, conducerea locală a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), reprezentanţii Camerei Agricole Covasna şi cei ai Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Covasna, precum şi specialiştii din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară AgroSic s-au întâlnit vineri la Ghidfalău cu fermierii din judeţ pentru a discuta problemele actuale ale agriculturii.

După discursul de deschidere, susţinut de Berde József, primarul comunei Ghidfalău, Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, a prezentat participanţilor modelul de succes din Tirolul de Sud. Caracteristicile naturale din Tirolul de Sud sunt asemănătoare celor din zona noastră şi, totuşi, au rezultate mult mai bune pentru că nu numai colectarea şi prelucrarea laptelui, dar şi valorificarea produselor se face prin sistemul cooperatist. Datorită acestuia, în Tirolul de Sud, preţul de achiziţie a unui litru de lapte este de 2,45 lei, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 1,51 lei, iar la nivelul judeţului Covasna se poate vorbi de un preţ mediu de 1 leu. În opinia lui Tamás Sándor „ca să putem asigura un mijloc de trai familiilor, trebuie înfiinţate cooperative care se ocupă atât de colectarea şi prelucrarea laptelui, cât şi de valorificarea produselor lactate”. Preşedintele CJ a spus că după vizita efectuată în regiunea italiană s-a reîntors cu oferte concrete: există posibilităţi de a trimite fermieri în Tirolul de Sud pentru a participa la un schimb de experienţă şi pentru a-şi însuşi exemplele de bună practică, precum şi metodele de gestionare şi prelucrare eficientă.

Ötvös Mózes, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine Covasna, a subliniat faptul că, în momentul de faţă, agricultura naţională se află într-o perioadă când fermierii au nevoie de ajutor pentru a-şi proteja drepturile. Potrivit celor afirmate, fermierii care produc produsele alimentare de bază, în ultima perioadă întâmpină multe greutăţi. „Toată lumea trebuie să-i respecte pe aceşti oameni. Din păcate produsele nu pot fi valorificate la un preţ satisfăcător, a spus Ötvös, care a mai adăugat că asociaţia vrea să intervină pentru ca fermierii care au un venit anual sub valoarea de 5.000 de euro să nu mai fie obligaţi să se înregistreze ca persoană fizică autorizată (PFA). În opinia sa, în judeţul Covasna din cei 1100 de fermieri doar 6-700 sunt înregistraţi ca persoană juridică.

Könczei Csaba, directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Covasna, a primit cu mult entuziasm propunerea făcută de preşedintele CJ. În opinia lui Könczei, în România există deja legi adecvate pentru înfiinţarea cooperativelor de producţie agricolă. Specialiştii Camerei Agricole Covasna au acces la informaţiile necesare pentru elaborarea statului, aşteaptă doar pornirea unei iniţiative, şi în câteva săptămâni cooperativa poate fi înfiinţată, mai mult decât atât, pentru funcţionarea ei se pot accesa fonduri europene nerambursabile de 90 la sută.

György Ervin, directorul executiv adjunct al APIA Covasna, a descris oportunităţile de finanţare şi a precizat că prevederea privind plafonul de 5.000 de auro va fi aplicată doar începând din anul viitor. Anul acesta va fi eliminată cota de lapte şi subvenţiile pentru zonele defavorizate, dar vor fi aplicate noi oportunităţi de finanţare, în plus, crescătorii de ovine vor primi subvenţii mai mici, iar crescătorii de bovine vor beneficia de subvenţii mai substanţiale.

Intalnire Crescatori de Bovine Ghidfalau februarie 2015 - 5

Dr. Sikó Barabási Sándor, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a vorbit despre intrarea în vigoare a noii legislaţii, potrivit căreia înregistrarea exploataţiilor de animale este obligatorie, şi încă o noutate o reprezintă faptul că se poate creşte doar o singură specie de animale stabilită. În plus, legislaţia reglementează şi mărimea distanţei faţă de locuinţe, aceasta variază în funcţie de specia de animale şi mărimea fermei. Directorul s-a referit şi la faptul că fermierii trebuie să deţină şi un carnet de comercializare.

Ambrus Attila, directorul Administrației Finanțelor Publice Covasna, a atras atenţia fermierilor covăsneni asupra importanţei plăţii impozitelor. Totodată, el a fost de acord că viitorul fermierilor constă în cooperative.

Kozma Béla, directorul Camerei Agricole Covasna, a prezentat procesul de eliberare a carnetului de producător, pentru eliberarea certificatelor, persoanele fizice se pot adresa primăriilor locale. El s-a referit şi la faptul că în următorul ciclu al politicii agrare se vor asigura sume substanţiale pentru finanţare, dar depinde foarte mult şi de pregătirea profesională a fermierilor, în această problemă instituţia poate să vină în ajutorul lor prin organizarea diferitelor cursuri de pregătire.

În încheierea evenimentului, a premiat toate acele persoane care au obţinut rezultate semnificative în agricultură, după care elevii şcolii din Ghidfalău au susţinut un program cultural.

Consiliul Judeţean Covasna

Biroul de presă

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.