Indicatorul rutier al orașului aflat pe porțiunea de drum care duce spre Miercurea-Ciuc a fost mutat
Ieri, pe data de 13 decembrie, indicatorul rutier, care indică limitele municipiului Sfântu Gheorghe, aflat pe porțiunea de drum care duce spre Miercurea-Ciuc, a fost mutat pe porțiunea de drum aflată în imediata apropiere a Arenei Sepsi. Primăria a depus deja cererea privind includerea acestei secțiuni în gestionarea orașului, deoarece aceasta este condiția ca municipalitatea să poată construi trotuare, să amenajeze iluminatul stradal și să marcheze porțiunea respectivă de drum. Până secțiunea de drum menționată nu face parte din administrarea municipiului, primăria nu are dreptul să efectueze intervenții în acest sens. Mutarea indicatorului rutier al orașului modifică de asemenea și limita de viteză în trafic, astfel că de acum limita admisă de la pârâul Arcuș este de 70 km/h, iar de la indicatorul orașului de 50 km/h. Primăria municipiului atrage atenția persoanelor care circulă cu mașini, ca în timpul perioadei de transfer să acorde o atenție deosebită acestei schimbări.
Odată cu finalizarea lucrărilor aflate în desfășurare la baza sportivă din jurul Arenei Sepsi, ne vom putea aștepta la o serie de noi modificări, începând undeva din a doua jumătate a anului nou, când indicatorul rutier care indică limitele orașului va fi mutat la pârâul Arcuș.
Sumele încasate din taxa de parcare vor fi investite pentru dezvoltarea comunității
Deși Primăria municipiului Sfântu Gheorghe nu mărește valoarea impozitelor pentru anul viitor și în cazul persoanelor fizice menține impozitele pe proprietate la cea mai mică limită stabilită de lege, va fi nevoită să impună o măsură mai neplăcută, anume să ridice taxele de parcare. Începând cu anul viitor, valoarea abonamentelor va crește cu puțin peste 50%, iar tarifele pe oră vor crește cu 50%.
În același timp, însă din sumele astfel încasate vor crea 3 noi fonduri de sprijin, prin care vor acorda sprijin rezolvării diferitelor probleme comunitare. Jumătatea sumelor obținute (50%) va reprezenta primul fond, prin care se va sprijini digitalizarea instituțiilor de învățământ, fiind planificată achiziționarea unor table interactive și a diferitelor tehnologii digitale.
Un sfert (25%) din suma fondului creat este propus pentru sprijinirea celor care circulă cu bicicleta, adică se vor emite vouchere pentru cei care intenționează să achiziționeze o bicicletă, dar se dorește, de asemenea și crearea unor condiții pentru un sistem gratuit de închiriere a bicicletelor în oraș.
Fondul construit din suma rămasă (25%) va facilita situația persoanelor cu handicap din Sfântu Gheorghe, în cazul acestui fond de sprijin sunt planificate măsuri prin care se va sprijini de exemplu achiziționarea scaunelor cu rotile sau adaptarea semafoarelor, cu scopul de a oferi accesibilitatea traversării drumului de către nevăzători sau cei cu deficiențe de vedere.
În acest an, municipalitatea a încasat din taxele de parcare o sumă aproximativă de 782.000 lei, astfel că pentru anul viitor prevede un fond de aproximativ 800.000 lei, care sub forma celor trei fonduri de sprijin va putea fi inversată în sprijinul comunității locale. În acest sens, persoanele care achiziționează bilete sau abonamente de parcare în Sfântu Gheorghe, vor contribui la reabilitarea instituțiilor de învățământ, la răspândirea culturii ciclismului și la sprijinirea persoanelor care suferă de handicap.