ACTUALITATE 6 august 2009

Încurcături în date

de Covasna Media | 737 vizualizări
Aproape jumătate din proiectele depuse pentru finanţarea fermelor de subzistenţă sunt neeligibile

Un număr de 35 din cele 72 de proiecte conforme depuse la nivelul judeţului Covasna pe măsura 141 pentru finanţarea fermelor de subzistenţă au fost declarate neligibile de către comisia judeţeană de evaluare, din cauză că datele privind suprafeţele de teren de la

Aproape jumătate din proiectele depuse pentru finanţarea fermelor de subzistenţă sunt neeligibile

Un număr de 35 din cele 72 de proiecte conforme depuse la nivelul judeţului Covasna pe măsura 141 pentru finanţarea fermelor de subzistenţă au fost declarate neligibile de către comisia judeţeană de evaluare, din cauză că datele privind suprafeţele de teren de la primării nu corespondeau cu cele declarate pe propria răspundere la APIA.

Directorul interimar al Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală Covasna (DADR), Doru Toboltoc, a declarat că depunerea respectivelor proiecte a avut loc în luna februarie, ocazie cu care fuse seră înregistrate 81, din care după verificare 9 au fost declarate neconforme. Din restul de 72 rămase, comisia de evaluare a stabilit că 37 sunt eligibile şi 35 nu.

„Din punctul meu de vedere este destul de ruşinos ce înseamnă acest număr de neeligibile, pentru că la nivel de ţară au fost 171 neligigibile, din care noi avem 35, cam 20%“, a spus Toboltoc.

Potrivit prevederilor, persoana care aplică la o măsură trebuie să aibă un plan de afaceri, iar ghidul solicitantului cuprinde lista cu documentele necesare şi ce anume trebuie să conţină acel plan de afaceri. Problema în Covasna, şi care a fost semnalată Ministerului Agriculturii, au fost însă diferenţele din hârtii în ceea ce priveşte suprafeţele de teren.

„Ghidul spune că cel care vine şi aplică trebuie să aibă nişte documente de proprietate pentru terenul agricol sau justificative care să arate cât teren agricol are în folosinţă, toate trebuie să fie eliberate de primării, dar în acelaşi timp, prin procedura de verificare se verifică şi extrasul din registrul fermelor care înseamnă APIA. Aici a fost problema pentru care a trebuit să dăm mai multe proiecte neeligibile. La APIA este prevăzut că se declară terenul pe proprie răspundere, şi se duce proprietarul şi spune 1 hectar, iar de la Primărie ce este înregistrat este altceva”, a explicat directorul DADR.

Conducerea Direcţiei a descoperit astfel şi diferenţe de 18 hectare între suprafeţele de teren din hârtii şi a solicitat ministerului un punct de vedere la care aşteaptă răspuns pentru a şti ce să ia în calcul.

„Probabil va apărea borderoul cu ştampila oficială şi noi vom da notificările către solicitanţi, care au depus dosare. În luna septembrie – octombrie începe o nouă sesiune de depuneri şi cei care au proiectele neeligibile dacă îşi revizuiesc documentele justificative pot partipa la acest proiect“, a mai spus Doru Toboltoc.

Prin Măsura 141 se acordă sprijin public nerambursabil de 1.500 de Euro/an/fermă de semi-subzistenţă. Sprijinul se acordă pentru o perioadă de cinci ani. Obiectivul general al acestei măsuri este creşterea competitivităţii exploataţiilor agricole în curs de restructurare pentru facilitarea rezolvării problemelor legate de tranziţie.

Ana Sidon

Teme articol: proiecte nereguli ferme
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.