30 de morţi în incendiul din Club Colectiv din Bucureşti
Raed Arafat a anunţat că bilanţul s-ar putea dubla în zilele următoare
Tragedie petrecută vineri seară într-un club din Bucureşti – 30 de oameni au murit şi peste 150 au fost răniţi într-un incendiu devastator izbucnit în Clubul Colectiv, din fosta fabrica Pionierul, în sectorul 4. Tragedia s-a petrecut în timpul unui concert la care au fost prezenţi peste 400 de oameni, spun martorii. În total, 184 de persoane au ajuns la 12 spitale din Bucureşti şi Ilfov, până la 90 de persoane fiind în continuare în stare critică şi gravă. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că acest club nu avea autorizaţie de funcţionare de la ISU. Aceasta este cea mai mare tragedie petrecută într-un club din lume în ultimii doi ani. Dimensiunea tragediei a determinat Ministerul de Interne să instituie planul roşu.
Ancheta este coordonată direct de procurorul general Tiberiu Niţu. Primele acuzaţii sunt de omor calificat şi distrugere calificată.
Trei dintre răniţii în incendiul din club sunt cetăţeni străini. Este vorba despre doi spanioli şi un italian.
Din primele declaraţii ale martorilor, incendiul ar fi pornit de la mai multe artificii care au aprins buretele care izola fonic un stâlp din faţa scenei. Focul s-a propagat cu repeziciune la tavanul din lemn care în mai puţin de 30 de secunde s-a prăbuşit asupra oamenilor.
Iohannis: „Am indicii că nu au fost respectate reglementările legale”
Preşedintele Klaus Iohannis: „Sunt îndurerat, cutremurat şi revoltat că o astfel de tragedie de proporţii s-a putut întâmpla chiar în mijlocul Bucureştiului. Atâţia oameni tineri, nevinovaţi care pur şi simplu s-au dus să se distreze au murit nevinovaţi. Mulţi sunt răniţi. Voi merge să îi vizitez pe unii dintre cei răniţi, să încerc să vorbesc cu ei sau cu aparţinătorii. E foarte important să tragem primele învăţăminte. Ce s-a întâmplat e cauza faptului că s-a abordat după principiul lasă că merge şi aşa. Am indicii că nu au fost respectate reglementările legale, că ignorarea normelor şi a legilor a dus la această tragedie. Sper ca autorităţile să termine repede şi ferm anchetele şi să avem concluzii cu care putem pe urmă să explicăm părinţilor, fraţilor, prietenilor victimelor de ce s-a întâmplat această tragedie. Toată noaptea am fost în legătură cu autorităţile, dimineaţă cu procurorul general, i-am rugat pe toţi să vină cât se poate de repede cu concluzii care ne ajută să explicăm oamenilor ce s-a întâmplat şi ce trebuie să facem ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Am fost cutremurat la ştirea că sunt victime, e ceva ce nu trebuie să existe şi am antamat deja de azi noapte ideea doliului naţional, vom avea cred astăzi deja o hotărâre de guvern conform legii. Le mulţumesc celor care au fost acolo şi au intervenit. Echipajele şi-au făcut datoria, medicii la fel, cred că autorităţile îşi fac acum datoria. Pentru unii e prea târziu dar e bine că am avut această reacţie rapidă şi ce s-a putut salva să fie salvat”, a declarat preşedintele Iohannis.
Economie la materialele de izolare fonică
Anchetatorii Parchetului General continuă verificările la Clubul Colectiv, analizează probele găsite la faţa locului şi stau de vorbă cu martorii tragediei care le pot spune ce s-a întâmplat în clipele de coşmar care au urmat izbucnirii incendiului. Medicii legişti vor face autopsiile medico-legale dispuse de procuror.
Procurorii mai spun că au verificat, cu sprijinul poliţiştilor bucureşteni de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economico - Financiare, activităţile comerciale desfăşurate în incinta clubului unde a avut loc evenimentul.
Chemaţi de urgenţă, experţii de la Petroşani, care verifică de obicei modul în care sunt respectate protocoalele de protecţie împotriva focului în mine, au descoperit câteva detalii şocante. Se pare că, din cauza panicii generale, s-a creat un efect de pâlnie la ieşirea din club, care a înteţit flăcările.
Directorul INSEMEX Petroşani, George Găman, a mai anunţat că alte două extinctoare au fost descoperite, în afara celui folosit despre care s-a vorbit în declarația iniţială. Potrivit acestuia, analiza probelor care vor fi făcute la Petroșani va dura circa două săptămâni.
De altfel, focul s-ar fi întins atât de repede şi pentru că materialele folosite au fost neignifugate.
Expertul vede neregulile, iar reprezentantul firmei Luxory Media care a montat materialul pe tavanul clubului, a recunoscut chiar că patronii au fost zgârciţi când a venit vorba de alegerea materialelor ignifuge, pentru că acestea erau cu până la 40% mai scumpe.
Diferenţa nu a fost însă doar de preţ. S-a măsurat în vieţi omeneşti. De izolarea fonică a clubului s-au ocupat cei de la ProAudioStore. Până la momentul producerii tragediei, date despre lucrare se aflau la loc de cinste, menţionate pe site-ul companiei. După incident, articolul despre lucrare s-a evaporat.
Şi neregulile curg. Pentru rudele angajaţilor nu era un secret că apropiaţii lor munceau în club fără forme legale. O tânără a mărturisit că mătuşa sa era angajată la negru şi că primea 100 de lei pe zi, iar vineri seară a mers la muncă în locul unei alte colege. În urma sa, 5 copii au rămas acum fără mamă.
Anchetatorii au ridicat de la locul incendiului noi „mijloace materiale de probă” ce urmează să fie folosite pentru lămurirea împrejurărilor în care a avut loc tragedia din 30 octombrie, iar poliţiştii bucureşteni ridică de la sediile mai multor instituţii publice şi private documentele apreciate ca fiind utile soluţionării cauzei.
Totodată, în comunicat se arată că la sediul Poliţiei Capitalei, sub coordonarea procurorilor Parchetului instanţei supreme, poliţiştii criminalişti continuă audierile de martori.
De asemenea, este verificată starea de sănătate a persoanelor internate în unităţile spitaliceşti, pentru a se stabili care dintre acestea pot fi audiate.
Peste 10.000 de oameni la un marş de comemorare
Peste 10.000 de oameni au participat duminică la un marş de comemorare a victimelor incendiului din clubul Colectiv, aceştia ajungând la local, în faţa căruia se aflau alte aproximativ 2.000 de persoane venite să aducă un ultim omagiu celor dispăruţi.
Oamenii au venit la marş, dând curs apelului de participare la acest eveniment comemorativ, lansat cu o zi în urmă pe Facebook. Iniţial, în Piaţa Universităţii s-au strâns aproximativ o mie de persoane, însă numărul lor a crescut vizibil pe traseul spre club.
100 de pungi cu sânge au plecat încă de miercuri de la Sfântu Gheorghe la București
Circa 100 de pungi au fost duse, miercuri, la București, înainte ca incendiul de la clubul Colectiv din capitală să determine o mobilizare nemaiîntâlnită în centrele de donat sânge din țară. „Noi întotdeauna avem excedent de sânge și trimitem o dată la Mureș și o dată la București. De data asta, fără să prevedem un astfel de eveniment, am dus personal o cantitate destul de mare de produse de sânge la București”, ne-a declarat reprezentantul Centrului de Transfuzii Sanguine, Andi Rosin. Oficialul estimează la 100 numărul de pungi de sânge duse la București miercuri. „Nu ni s-a solicitat în mod deosebit sprijinul de la București”, a mai spus Rosin.