ACTUALITATE 4 mai 2010

Încă 12 hectare cu salix

de Covasna Media | 724 vizualizări
Un cultivator din Poian a mai plantat în acest an încă 12 hectare cu salcia producătoare de energie regenerabilă Producția de salix – salcie din care se obține biomasă - de la noi din județ s-a îmbogățit în această primăvară cu încă 12 hectare cultivate, de către producătorul Domokos Arpad, din Poian. După cultura de anul trecut – care a atins deja 3 metri și se dezvoltă bine – el a mai pus în acest an încă 12 hectare, astfel că acum are în total peste 16 hectare cu salix. „Arată frumos, am plantat în

Un cultivator din Poian a mai plantat în acest an încă  12 hectare cu salcia producătoare de energie regenerabilă

Producția de salix – salcie din care se obține biomasă - de la noi din județ s-a îmbogățit în această primăvară cu încă 12 hectare cultivate, de către producătorul Domokos Arpad, din Poian.

După cultura de anul trecut – care a atins deja 3 metri și se dezvoltă bine – el a mai pus în acest an încă 12 hectare, astfel că acum are în total peste 16 hectare cu salix.

„Arată frumos, am plantat în acest an 14.700 de butași la hectar, aduși din Ungaria, am mai adus și pentru un coleg care a plantat trei hectare la Bicfalău, la Estelnic s-au mai plantat și acolo peste două hectare”, a spus Domokos.

Potrivit acestuia, în al doilea an de cultură se așteaptă la o producție de 20 de tone la hectar, fără umiditate prea mare.

Acum, următorul pas este achiziționarea unui utilaj pentru prelucrarea salixului, în vederea valorificării lui.

Brașovenii – interesaţi de salix

Președintele Asociației Green Energy din județ, Vajda Lajos, a declarat că de cultivarea bioenergiei sunt preocupați nu numai covăsnenii, ci săptămâna trecută s-a aflat la el în vizită și o echipă din Brașov, care ar fi interesată să se înscrie în Asociație și să cultive asemenea sălcii.

Acum, spune acesta, în judeţul Covasna există în jur de 12.000 de hectare de teren care nu sunt folosite şi care ar putea fi cultivate cu salix și există deja o piaţă interesată de energia alternativă, tocătura care rezultă din salix putând fi folosită în centrale termice, pentru încălzirea unor instituţii sau locuinţe.

În primul an investiţia de plantare a salixului este destul de consistentă, de 1.500 – 1.600 de euro pe hectar, după care veniturile sunt de aproximativ 800 de euro pe hectar.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.